Jong Talent: Liselore Loverix ontwikkelde genetische test die slaagkans voor behandeling van eierstokkanker voorspelt
‘In België krijgen elk jaar zo’n 800 vrouwen te horen dat ze eierstokkanker hebben’, zegt gynaecologe Liselore Loverix (32). ‘Die vrouwen staat een zware behandeling te wachten: hun baarmoeder en eierstokken worden operatief verwijderd en ze moeten wekenlang een chemokuur ondergaan. Zelfs dan komt de ziekte bij 8 op de 10 vrouwen terug.’
Dankzij innovatieve, gerichte medicatie kan de terugkeer van eierstokkanker met enkele pillen per dag vertraagd of zelfs voorkomen worden. ‘Helaas werken die pillen slechts bij de helft van de patiënten’, zegt Loverix. Daarom ontwikkelde ze een genetische test die voorspelt of die behandeling zal aanslaan. Voor de uiteenzetting van haar onderzoek mocht Loverix de PhD Cup in ontvangst nemen.
Eierstokkanker staat bekend als een silent killer. Waarom?
Liselore Loverix: Omdat de diagnose vaak pas gesteld wordt als de ziekte zich al verspreid heeft in de buikholte. Eierstokkanker veroorzaakt slechts vage klachten zoals buikpijn, misselijkheid of vermoeidheid. Bovendien is het moeilijk om de ziekte tijdig te herkennen wegens gebrek aan goede screeningsonderzoeken.
Tot voor kort kon men pas na maanden achterhalen bij wie de behandeling met pillen aanslaat. Is die tijdswinst belangrijk?
Loverix: Absoluut, want het nemen van die pillen kan ook bijwerkingen met zich meebrengen, zoals vermoeidheid en misselijkheid, en die zijn makkelijker te verdragen door de patiënt als die weet dat de medicatie de kanker aanpakt. Bovendien is er een kleine kans dat die medicatie leukemie veroorzaakt. Door op voorhand de slaagkans te testen, kunnen we dat risico vermijden. We kunnen dan ook sneller overgaan op een andere behandeling.
Is gepersonaliseerde geneeskunde te toekomst?
Loverix: Dat geloof ik wel. Er bestaan heel wat nieuwe kankerbehandelingen, maar vaak zijn die erg duur. De pillen waarvan sprake kosten per patiënt zo’n 5000 euro per maand. Dankzij mijn onderzoek heeft het RIZIV dit voorjaar besloten om de terugbetaling ervan te koppelen aan het resultaat van deze genetische test. Ik hoop dat de geneeskunde in de toekomst steeds beter op de patiënt afgestemd kan worden. Met deze test hebben we toch al een eerste stap in die richting gezet.
Eierstokkanker, een agressieve vrouwenkanker: hoe herken je de alarmsignalen?
Jong talent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier