Jong talent: Lisa Goudman (33) zoekt een manier op pijn objectief te meten
‘Pijn is altijd een persoonlijke ervaring’, zegt postdoctoraal onderzoeker Lisa Goudman. ‘Daarom zijn de huidige methodes om pijn te meten – waarbij mensen gevraagd wordt om hun pijn een score te geven op een schaal van 0 tot 10 of van 0 tot 100 – niet betrouwbaar.’
‘Terwijl de ene een pijnlijk gevoel aanduidt met een 6 op 10, zal de andere een 6 op 10 geven voor een draaglijke pijn. Dat wringt, want het medische beleid of de medicatie wordt uitgestippeld op basis van die pijnscore. Bovendien is niet iedereen in staat om aan zelfrapportage te doen. Daarom moeten we op zoek naar een beter meetinstrument.’
Wat is pijn eigenlijk?
Lisa Goudman: Pijn is een sensorische en een emotionele reactie, en dat maakt van pijn een erg persoonlijke ervaring. Het maakt het moeilijk om ze op een gestandaardiseerde manier te meten.
U ging dus op zoek naar een methode die dat wel toelaat.
Goudman: We hebben een biomarker (meetbaar verschijnsel waarmee een diagnose kan worden gesteld, nvdr) gezocht waarmee pijn objectief gemeten zou kunnen worden. Voor mijn doctoraatsonderzoek heb ik de hartslagvariabiliteit onder de loep genomen. Normaal slaat ons hart niet altijd evenveel slagen per minuut, maar bij pijnpatiënten is die variatie er niet. Daarom hoopte ik daarmee een betrouwbare meting van pijn te bekomen. Helaas moest ik vaststellen dat dat niet het geval is.
Zijn er mogelijke alternatieve methodes?
Goudman: Binnenkort beginnen we met een onderzoek waarbij we niet alleen de hartslagvariabiliteit meten, maar ook andere parameters in rekening brengen. Zo zullen we ook kijken naar hoe functioneel mensen nog zijn. Kunnen ze nog makkelijk wandelen en slapen, bijvoorbeeld? We weten dat pijn die zaken beïnvloedt. We hopen met die combinatie van metingen meer informatie te krijgen over de pijnintensiteit.
Toch moeten we ons ook durven af te vragen of pijnintensiteit dé referentie moet blijven. Misschien moeten we de hartslagvariabiliteit niet koppelen aan een pijnscore, maar moeten we die pijnscore vervangen door een andere uitkomstmaat. Misschien wordt de pijnintensiteit dan minder belangrijk, en gaan we eerder kijken naar levenskwaliteit. Misschien is dat relevanter voor een objectieve pijnmeting.
Chronische pijn: waarom de kans klein is dat er ooit een behandeling komt
Jong talent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier