Justitie Forensisch patholoog Babette Van Rafelghem: ‘Ik vind dat we best trots mogen zijn op de binnenkant van ons lichaam’
Opinie | Johan Staes ‘Structureel vaccinatiebeleid voor ouderen? Maak eerst werk van deze drie maatregelen’
Geneeskunde Geneeskunde Waarom HPV-test voortaan klassiek uitstrijkje vervangt: ‘3 op de 4 vrouwen krijgt ooit het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken’ Vanaf 1 januari 2025 zullen vrouwen tussen 30 en 64 jaar om de vijf jaar uitgenodigd worden voor een HPV-test, het virus dat tot baarmoederhalskanker kan leiden. ‘70 tot 80 procent van de bevolking zal ooit besmet worden met HPV’, zegt Frédéric Amant, gynaecoloog aan het UZ Leuven. Acht vragen die licht schijnen op het virus, beantwoord door experts.
Geneeskunde Geneeskunde Meer dan 50 procent van de kankerpatiënten is ondervoed Ondervoeding bij kankerpatiënten blijft vaak onopgemerkt. Toch is het belangrijk dat deze patiënten zo veel mogelijk calorieën binnenkrijgen om te kunnen herstellen.
Geneeskunde Geneeskunde Dringend een dokter nodig? ‘Pas over negen jaar zijn er weer genoeg huisartsen’ Steeds meer Vlamingen vinden geen huisarts meer of moeten lang op een afspraak wachten. Kan het huisartsentekort worden verholpen of moeten we onze verwachtingen bijstellen? We vroegen het aan een huisarts die nog aan het begin van zijn carrière staat en een collega die de pensioengerechtigde leeftijd al voorbij is.
Gezondheid Gezondheid Waarom steeds meer veertigers darmkanker krijgen: ‘Er komt een lawine op ons af’ Is darmkanker een chronische infectieziekte? Zijn probiotica heilzaam? En waarom neemt het aantal jonge patiënten toe? Darmkankerexpert Luc Colemont deelt de nieuwste inzichten over een ziekte die nog te veel vermijdbare slachtoffers maakt.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij ‘Minder werkdruk voor verpleegkundigen? Daar kunt ook ú iets aan doen’ De zorgsector dreigt zo langzamerhand onder de hoge werkdruk te bezwijken. ‘Als we daar echt iets aan willen doen, zullen we spaarzamer met zorg moeten omgaan.’
Geneeskunde Geneeskunde Jong Talent: Liselore Loverix ontwikkelde genetische test die slaagkans voor behandeling van eierstokkanker voorspelt ‘In België krijgen elk jaar zo’n 800 vrouwen te horen dat ze eierstokkanker hebben’, zegt gynaecologe Liselore Loverix (32). ‘Die vrouwen staat een zware behandeling te wachten: hun baarmoeder en eierstokken worden operatief verwijderd en ze moeten wekenlang een chemokuur ondergaan. Zelfs dan komt de ziekte bij 8 op de 10 vrouwen terug.’ Dankzij innovatieve, …
Geneeskunde Geneeskunde Dringend nood aan plasmadonoren: ‘Slechts 0,5 procent van de Vlamingen doneert momenteel plasma’ De vraag naar bloedplasma stijgt jaarlijks, terwijl het product wereldwijd schaarser wordt. Waarom is het zo belangrijk dat we naast bloed ook plasma doneren?
Geneeskunde Geneeskunde Meer dan een huidziekte: ‘Psoriasispatiënten zijn niet altijd op de hoogte van de extra risico’s’ ‘Patiënten beseffen niet altijd dat de chronische huidziekte psoriasis samenhangt met andere aandoeningen’, zegt dermatoloog Sven Lanssens. Wat moet u als patiënt weten?
Geneeskunde Geneeskunde Griepvaccinatie bij ouderen blijft te laag: experts roepen op om prik te zetten Griepvaccinatie is cruciaal voor ouderen, mensen met onderliggende gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen. Vorig jaar liet slechts de helft van de 65-plussers een prik zetten, ver onder het doel van 75 procent van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat moet beter, zeggen experts woensdag op een persconferentie van huisartsenvereniging SSMG, waar ook viroloog Marc Van Ranst zijn licht liet schijnen over het komende griepseizoen.
Gezondheid Gezondheid De vloek van endometriose: ‘Nee, pijn hoort niet bij het vrouw-zijn’ Vrouwen met de pijnlijke en chronische ziekte endometriose raadplegen in sommige gevallen meer dan 12 verschillende gynaecologen in hun zoektocht naar een behandeling, zo blijkt uit een studie van CM Gezondheidsfonds. ‘Vrouwen met pijn zijn niet flauw, ze moeten erkenning krijgen’, vindt voorzitter Luc Van Gorp.
Geneeskunde Geneeskunde Jong Talent: Steffi De Meyer (28) onderzoekt bloedtests voor de vroege diagnose van alzheimer ‘Hoewel de ziekte van Alzheimer steeds vaker voorkomt, zijn de huidige methoden om de ziekte te diagnosticeren niet waterdicht, erg duur of invasief’, zegt onderzoeker Steffi De Meyer. ‘Daarom zijn toegankelijke bloedtests die de ziekte al in een vroeg stadium kunnen opsporen erg waardevol.’
Gezondheid Gezondheid TikTokdokter Maarten vecht tegen foute gezondheidsinformatie: ‘Ons kanaal is een kwaliteitslabel’ Gezondheid en Wetenschap lanceert een TikTokkanaal dat mensen op betrouwbare en toegankelijke wijze gezondheidsinformatie aanreikt. ‘Mensen weten niet meer wat ze mogen geloven.’
Geneeskunde Geneeskunde Grondwettelijk Hof verklaart wet die verhindert dat donorkind info over donor krijgt ongrondwettig Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag de wetsbepalingen die verhinderen dat een donorkind van het fertiliteitscentrum enige informatie over de donor kan verkrijgen ongrondwettig verklaard. De gevolgen blijven wel gehandhaafd tot en met 30 juni 2027, wat de wetgever de kans moet geven om "een billijk evenwicht" tussen alle betrokkenen tot stand te brengen.
Gezondheid Gezondheid Waarom een brede NIP-test een overbodige bron van stress kan zijn voor aanstaande ouders NIP-testen kunnen almaar meer aandoeningen en afwijkingen opsporen, maar dat is niet altijd wenselijk. ‘Als ouders niet weten hoe ze zo’n resultaat moeten interpreteren, kan dat leiden tot nodeloze ongerustheid.’
Geneeskunde Geneeskunde Jong talent: Lisa Goudman (33) zoekt een manier op pijn objectief te meten ‘Pijn is altijd een persoonlijke ervaring’, zegt postdoctoraal onderzoeker Lisa Goudman. ‘Daarom zijn de huidige methodes om pijn te meten – waarbij mensen gevraagd wordt om hun pijn een score te geven op een schaal van 0 tot 10 of van 0 tot 100 – niet betrouwbaar.’
Opinie | Jan De Maeseneer Opinie | Jan De Maeseneer 'Zijn er redenen waarom een huisarts niet ongeveer hetzelfde zou mogen verdienen als een specialist?' 'Omdat de middelen van de samenleving beperkt zijn, is het verdedigbaar dat de inkomens van artsen ook een grens hebben', schrijft Jan De Maeseneer nu het debat weerkerende debat over de verloning van dokters weer oplaait.
Gezondheid Gezondheid Nee, sepsis is geen ‘bloedvergiftiging’: hoe herkent u de symptomen? Er is dringend nood aan meer kennis over sepsis bij de bevolking. ‘Net zoals we bij pijn op de borst aan een hartaanval denken, moeten we eenzelfde connectie maken tussen een infectie en sepsis’, vindt infectioloog Erika Vlieghe.
Gezondheid Gezondheid Overheid lanceert campagne met nieuw RSV-medicijn voor baby's Er komen steeds meer behandelingen om te voorkomen dat baby's en ouderen de gevolgen ondervinden van een infectie met RSV, het virus dat de overgrote meerderheid van de gevallen van bronchiolitis veroorzaakt.
Gezondheid Gezondheid Migraineaanvallen worden intenser: hoe komt dat? Migraine-episodes komen steeds vaker en heviger voor. Wetenschappers suggereren dat klimaatverandering een mogelijke oorzaak is. Bezorgt het extreme weer ons ook letterlijk kopzorgen?
Gezondheid Gezondheid De hond als therapeut? ‘We mogen niet alle heil verwachten van het dier’ Honden worden steeds meer ingezet in ziekenhuizen, kantoren en scholen om welzijn en productiviteit te bevorderen. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de work-lifebalance van de hond, waarschuwen experts.
Gezondheid Gezondheid Verminder zelf uw risico op dementie: ‘Alleen sudoku’s oplossen is niet genoeg’ Dementie – zo wordt almaar duidelijker – is niet louter een ziekte van het brein, maar een complexe aandoening waarbij het hele lichaam betrokken is. Het goede nieuws? U hebt het zelf voor een groot deel in de hand.
Geneeskunde Geneeskunde ‘We zien vaak dat de tinnitus hiermee stiller wordt of zelfs volledig verdwijnt’: Gentse artsen stellen nieuwe behandeling voor Een team van nko-artsen uit Gent heeft, samen met teams in Hannover en Dublin, bewezen dat een nieuwe behandeling tegen tinnitus effect heeft.
Gezondheid Gezondheid EU stuurt op vraag van België 215.000 vaccindosissen tegen apenpokken naar Afrika Ons land heeft de donatie van 215.000 vaccindosissen tegen de mpox, vroeger apenpokken genoemd, van de Europese Health Emergency Preparedness and Response (HERA) aan Africa CDC gefaciliteerd. Dat melden ontslagnemende ministers van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, studie van Nederlandse onderzoekers schrijft oversterfte niet toe aan coronavaccins Volgens een aantal berichten in de reguliere pers en op sociale media zouden de covidvaccins hebben geleid tot oversterfte. Aanleiding voor die berichten was de publicatie van een onderzoek door Nederlandse kinderoncologen in een medisch tijdschrift. Maar de bewuste studie legt geen causaal verband tussen de vaccins en de oversterfte. Bovendien vertoonde het onderzoek allerlei gebreken.
Geneeskunde Geneeskunde Stéphane Bancel (Moderna): ‘Over twee tot drie jaar kan de strijd tegen kanker gewonnen zijn’ De strijd tegen kanker kan over enkele jaren gewonnen worden, denkt Stéphane Bancel, ceo van farmabedrijf Moderna. Maar hij maakt zich wel grote zorgen over de volgende pandemie.
Gezondheid Gezondheid Obesitas of Ozempic? De schaduwkant van de afslankspuit Hartaandoeningen, verslavingen, alzheimer of zelfs nagelbijten: de fel bejubelde afslankmolecule ‘semaglutide’ lijkt wel een oplossing voor alle gezondheidsproblemen. Maar het wondermiddel is toch vooral een ‘work in progress’.
Geneeskunde Geneeskunde ‘Antivax’-studie van Nederlandse kinderkankeronderzoekers zorgt voor ophef Een artikel van Nederlandse kinderoncologen werd door antivaxers op gejuich onthaald. Maar toen bleek er van alles aan te schorten.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, een borstverkleining vermindert het risico op borstkanker niet met 90 procent In het VTM-programma 'Axel gaat binnen' vertelt een van de deelneemsters dat ze een borstverkleining heeft laten uitvoeren en dat ze daarmee ‘de kans op borstkanker met 90 procent heeft weggenomen’. Dat klopt niet, zeggen specialisten. Er is geen rechtstreeks verband tussen de cupmaat en het risico op borstkanker, en alleen een preventieve amputatie kan het borstkankerrisico significant verlagen.
Geneeskunde Geneeskunde Palliatieve sedatie: Isabelle Larmuseau getuigt: ‘Ze leken zich te schamen dat mijn moeder maar bleef leven’ De moeder van Isabelle Larmuseau was weduwe sinds 1996. Ze leed aan de ziekte van Parkinson, maar bleef een enthousiaste, levendige vrouw met een gevuld sociaal leven. Ze overleed op haar 82e in een woonzorgcentrum.
Geneeskunde Geneeskunde ‘Palliatieve sedatie is nog te veel nattevingerwerk’ In België overlijden vijf keer meer mensen na palliatieve sedatie dan na euthanasie. Uit getuigenissen blijkt de procedure niet altijd optimaal te verlopen, met soms traumatische gevolgen voor nabestaanden.
Psychologie Psychologie SKEPP-prijs gaat naar Hilde Van Waelvelde De Zesde Vijs van Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale (SKEPP) gaat dit jaar naar pediatrisch kinesitherapeut Hilde Van Waelvelde (UGent).
Opinie | Andreas Huysman Opinie | Andreas Huysman 'Hoe kunnen we desinformatie en pseudowetenschap bestrijden?' Andreas Huysman zet drie voorstellen op een rij die kaderen in wat, analoog aan pandemic preparedness, misinformation preparedness genoemd kan worden.
Geneeskunde Geneeskunde De betere borstkunstenaar: ‘In de toekomst creëren we borstweefsel op maat in het lab’ De plastisch chirurg van de toekomst is een weefselkunstenaar, zo voorspelt borstchirurg Phillip Blondeel. Voor borstkankerpatiënten betekent dat minder littekens en complicaties.
Geneeskunde Geneeskunde Oogarts Liselotte Aerts: 'Droge ogen vormen hét probleem van vandaag’ Onze ogen kunnen tot wel duizend woorden per minuut lezen en één miljoen kleuren herkennen. Ze knipperen gemiddeld 14.400 keer per dag, maar net na het vertellen van een leugentje knippert u gedurende korte tijd acht keer zo snel. En wist u dat de 8 tot 10 procent mensen met blauwe ogen in de wereld allemaal afstammen van een enkele man of vrouw? Oogarts en esthetisch arts Liselotte Aerts is de meest enthousiaste ‘oogfluencer’ van het land.
Geneeskunde Geneeskunde Wat zijn de risico’s van ooglasering? 'Niet iedereen kan zomaar onder de laser' Voor wie liever geen bril of lenzen meer draagt, lijkt laserchirurgie een logische optie. Pijnloos, snel en weinig risico’s. Of toch niet? Op sociale media doen sommige patiënten hun beklag: ze hebben last van chronisch droge ogen, nachtblindheid of moeten weer ‘brillen’. Wat moet u weten voor u onder het mes gaat?
Geneeskunde Geneeskunde Slaagkans ivf verschilt sterk tussen centra De slaagkans van de vruchtbaarheidsbehandeling in-vitrofertilisatie (ivf) verschilt enorm tussen de achttien ivf-centra van ons land.
Wetenschap Wetenschap Hoe gevaarlijk is vogelgriep voor de mens? ‘Besmette melkkoeien zijn nieuwe wending’ Een recent melkkoeienmysterie zorgt bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor ongerustheid over het vogelgriepvirus. Hoe lang blijft de mens nog buiten schot?
Gezondheid Gezondheid Obesitaschirurg Yves Van Nieuwenhove over de afslankrevolutie: ‘Je hebt nog altijd het recht om dik te zijn’ Laat uw WeightWatchers-punten voor wat ze zijn, de ultieme afslankpil zit eraan te komen. Welke ijzers heeft de farma-industrie in het vuur steken? En zijn we nog wel in staat om af te vallen zonder medicatie? 'Ons lichaamsvet heeft meer impact op ons dan we denken.’
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep ‘Mannelijke onvruchtbaarheid: breek het taboe rond “spermageddon”’ De wereldwijde vruchtbaarheid staat op een kritiek punt, vooral bij mannen. Ondanks goede zorg blijft mannelijke onvruchtbaarheid in België een taboe. Tijd om dat te doorbreken, schrijven François-Guillaume de Lichtervelde van de Vrijdaggroep en Willem Verpoest, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Voortplantingsgeneeskunde.
Geneeskunde Geneeskunde Pseudowetenschap floreert in inloophuizen voor kankerpatiënten Lokale overheden en organisaties als Kom op tegen Kanker steunen over heel Vlaanderen inloophuizen voor (ex-)kankerpatiënten. Daar blijken geregeld pseudowetenschappelijke therapieën binnen te sluipen.
Opinie | Karolien Baldewijns Opinie | Karolien Baldewijns 'Hartfalen: waarom wordt een test met zoveel potentieel niet terugbetaald? Er bestaat een bloedtest die chronisch hartfalen kan opsporen. Als enige land in Europa betaalt België hem niet terug.
Gezondheid Gezondheid Grijze zone: moet u uw oude zilveren tandvullingen laten verwijderen? De Europese Unie verbiedt voortaan amalgaamtandvullingen met kwik. Maar de meesten onder ons lopen wel nog rond met die vullingen. Wat moet u hiermee?
Gezondheid Gezondheid Herkent u de menopauze? ‘De grootste groep vrouwen zit nu in de overgang’ Elke vrouw komt ooit in haar leven in de menopauze, maar opvallend weinig vrouwen weten wat die fase precies inhoudt. ‘Er wordt nog steeds te weinig over de menopauze gesproken’, zegt menopauzeconsulent Leen Steyaert.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Jeugdartsen zijn onzichtbaar voor de artsenquota: systeem botst op zijn grenzen' Huisartsen trekken aan de alarmbel, maar er zijn ook te weinig jeugdartsen in de Centra voor Leerlingenbegeleiding, schrijven Heidi Theeten, Marlou De Kroon, Anna Jansen, Lara Vesentini, Anouk Van Lander en Eva Peirsman. 'Het systeem bereikt zijn grenzen. Als het aan het wankelen gaat, zijn de gevolgen niet te overzien.'
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman ‘Beste 65-plusser, hebt u al die medicatie écht nodig?’ Krijgen bewoners van woonzorgcentra te veel medicatie voorgeschreven? ‘Ook 65-plussers die thuis wonen slikken soms jarenlang pillen die ze eigenlijk niet (meer) nodig hebben’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag.