Gen lokt auto-immuunziekte uit
Als een gen in de fout gaat, valt een rem op de productie van afweercellen weg.
Lupus is een auto-immuunziekte: de afweer van een patiënt valt cellen uit zijn eigen lichaam aan. Dat kan in veel organen gebeuren. Pijn en zware vermoeidheid behoren tot de symptomen. De ziekte kan niet worden genezen, wel onderdrukt. Onderzoekers weten meestal niet hoe de afwijking wordt uitgelokt. Ze gaan ervan uit dat er een combinatie van genen en omgevingsfactoren in het spel is.
Arts-onderzoeker Erika Van Nieuwenhove en haar collega’s van de Leuvense tak aan het VIB melden in The Journal of Allergy and Clinical Immunology dat ze met genetisch onderzoek van een jonge patiënt en zijn ouders een nieuw gen konden opsporen dat actief is bij het uitlokken van de ziekte. Het speelt een regulerende rol: het produceert een eiwit dat aan andere genen gaat hangen om hun activiteit te bepalen. Als het zich niet goed aan het DNA kan hechten, valt er een rem op de productie van afweercellen weg. Die kunnen dan gaan woekeren en zich tegen het eigen lichaam keren.
Andere onderzoekers tonen in Arthritis Care & Research aan dat obesitas de symptomen van lupus verergert. Het aanpassen van de levensstijl kan dus ook een helend effect op de symptomen van de ziekte hebben.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier