Gebruik jij je waterfilter wel juist?
Kruiken met een ingebouwde waterfilter duiken in heel wat Belgische huishoudens op. Maar gebruiken we ze wel op de juiste manier? 7 nuttige tips om te vermijden dat het water je slecht zou bevallen.
Om de hoge kosten van flessenwater te omzeilen, schaffen sommige mensen zich een kruikfilter aan, vooral voor de aangenamere smaakkwaliteit, want de veiligheid van ons kraantjeswater is super. Om geen risico’s te lopen met je kruikfilter moet je wel op een aantal punten letten.
Enkele tips voor veilig gebruik
• Kies een kruikfilter van goede kwaliteit.
• Reinig de kruik regelmatig volgens de gebruiksaanwijzing.
• Vervang de filter regelmatig.
• Koop de filters in een winkel met een goede reputatie, niet op het internet.
• Gebruik het gefilterde water niet voor het bereiden van flesjes voor zuigelingen.
• Bewaar de kruik in de koelkast.
• Gebruik het gefilterde water binnen 24 uur na het filteren, ook als het koud staat.
De kruik
Sommige waterfilters die je via het internet, meestal voor een zeer lage prijs kunt aankopen, voldoen niet aan de Europese wetgeving voor de kwaliteit van de kunststof. Kies kruiken en filters van goede kwaliteit.
De filters
Je kunt filterkruiken niet gebruiken om ondrinkbaar water, zoals regenwater, drinkbaar te maken.
De filter moet eveneens van een goede kwaliteit zijn en zo weinig mogelijk deeltjes doorlaten. Sommige filters werken op basis van zilverionen. Dit kan tot verhoogde concentraties zilver in het gefilterde water leiden. Met andere filters zie je soms ook verhoogde concentraties van bijvoorbeeld natrium, kalium of ammonium.
Uit analyses blijkt verder dat de microbiologische kwaliteit van het water verandert als de kruik met gefilterd water lang op kamertemperatuur blijft staan. De filter onderdrukt namelijk ook de gezonde flora die de kwaliteit van het water helpt te behouden.
Het gefilterde water
Je kunt filterkruiken niet gebruiken om ondrinkbaar water, zoals regenwater, drinkbaar te maken.
Kruikfilters hebben soms ook onverwachte effecten. Zo heeft het water na filtering soms een zuurgraad (pH) die volgens de richtlijnen te laag is voor menselijke consumptie of is de hoeveelheid corrosieve stoffen verhoogd. Die effecten zijn niet noodzakelijk slecht voor de gezondheid, al is meer onderzoek nodig om daar echt zeker van te zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier