Frank Vandenbroucke: ‘Dicht bij een tsunami’ in Wallonië en Brussel

Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid © Belga

‘We zitten dicht bij een tsunami’ in Brussel en Wallonië. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zondagmiddag op ‘C’est pas tous les jours dimanche’ (RTL-TVi). De ’tsunami’ betekent volgens hem dat ‘we geen controle meer hebben op wat er gebeurt’.

‘Indien de cijfers blijven stijgen, zal het aantal ziekenhuisopname er toe leiden dat er meer en meer non-covid-zorgen worden uitgesteld’, zei Vandenbroucke, die eraan toevoegde ‘dat de gezondheidstoestand in Wallonië en Brussel de slechtste en dus de meest gevaarlijke van heel Europa is’.

De besmettingsgraad lag er volgens hem dinsdag 50 procent hoger dan in Île de France, de regio rond de Franse hoofdstad Parijs. Ondanks alles verdedigt de minister van Volksgezondheid de beslissingen van het Overlegcomité van vrijdag, die volgens sommigen nog niet streng genoeg zijn. Waarom geen striktere avondklok, bijvoorbeeld vanaf 21 uur zoals in een aantal grote Franse steden? Waarom geen veralgemeende mondmaskerplicht? ‘We hebben een minimumsokkel bepaald’, reageerde de minister. Die minimumsokkel kan en moet aangevuld worden met lokale maatregelen waar nodig, lichtte hij toe. ‘Essentieel is het gedrag van de mensen’, herhaalde hij.

Frank Vandenbroucke wees er nog op dat er nieuwe maatregelen moeten volgen, onder meer inzake het testen, waar een nieuwe strategie wordt ontwikkeld, ‘die onder meer de PCR-, snel- en speekseltesten combineert’. Voor bepaalde categorieën wordt ook gedacht aan de spoedige terugbetaling van sneltests.

‘Restaurants zijn wel degelijk een risico’

In hetzelfde programma verklaarde ULB-epidemioloog Marius Gilbert dat er wel degelijk lijsten van restaurantbezoekers bestaan, maar ‘de testcentra hebben nog niet de tijd gehad om de restaurants te onderzoeken’. Voor hem moet men de stelling ontkrachten dat er geen clusters in de restaurants gevonden zijn en er dus geen overdracht van het virus is in cafés en restaurants. ‘Het feit dat men gedurende een belangrijke tijd geen mondmasker draagt, is volgens Gilbert een hoge risicofactor, vooral omdat het binnen is. En hier speelt ook het seizoenseffect’, verwees hij naar het feit dat men nu niet meer op een terras kan zitten.

Op politiek vlak werden zowel in Brussel als in Wallonië steunmaatregelen voor de horeca aangekondigd. ‘Een stad zonder restaurants en cafes is een dode stad, en dat is niet wat we willen zien in Brussel’, zei Brussels minister Alain Maron (Ecolo). Volgens hem was de sluiting van de horeca door het adviesorgaan Celeval voorspeld. ‘Het is niet het moment om nog te prullen’ gezien de besmettingscijfers, aldus nog Maron, die benadrukte dat de horeca ‘gered’ moet worden. Bijkomende gewestelijke steunmaatregelen moeten nog geformaliseerd worden. Waals minister van Economie Willy Borsus kondigde aan dat hij een pakket maatregelen voor de horeca en evenementensector op tafel van de regering heeft gelegd, waarbij rekening gehouden wordt met de grootte van de onderneming. Het gaat om premies van 3.500 euro voor een eenmanszaak tot 10.000 euro voor grotere structuren, voor in totaal 100 miljoen euro.

Partner Content