Europese Unie beperkt gebruik van bepaalde PFAS

© Getty Images

De Europese Unie gaat het gebruik en de verkoop van bepaalde PFAS in producten als regenjassen, pizzadozen en cosmetica verbieden. Dat heeft de Europese Commissie donderdag meegedeeld.

De EU legt meer bepaald het gebruik van undecafluorhexaanzuur (PFHxA) en aanverwante stoffen aan banden. Dat zijn subgroepen van PFAS die volgens de Commissie “zeer persistent en mobiel in water” zijn. “Hun gebruik ervan in bepaalde producten vormt een onaanvaardbaar risico voor de menselijke gezondheid en het milieu”, luidt het in een persbericht. 

De stoffen worden verboden in toepassingen waar het risico niet voldoende wordt beheerst, alternatieven beschikbaar zijn en de sociaaleconomische kosten beperkt blijven, aldus de Commissie. Het gaat onder meer om kledij zoals regenjassen, bepaalde verpakkingen, waterdichte sprays en huidverzorgingsproducten.

De beslissing heeft geen gevolgen voor het gebruik in halfgeleiders, batterijen of brandstofcellen voor groene waterstof. 

Afhankelijk van het gebruik worden de beperkingen van kracht na overgangsperiodes van 18 maanden tot 5 jaar.

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn zogenaamde forever chemicals omdat ze niet afbreken in de natuurlijke omgeving. Het gaat om duizenden stoffen die gebruikt worden in vele industriële processen en consumentengoederen. De EU probeert stap per stap het gebruik te beperken, rekening houdend met de beschikbaarheid van alternatieven.

Partner Content