EU stuurt op vraag van België 215.000 vaccindosissen tegen apenpokken naar Afrika

(Archiefbeeld) Christian Musema, een laboratoriumverpleegkundige, neemt een monster af van een kind dat waarschijnlijk mpox heeft in het behandelcentrum van Munigi, naar aanleiding van mpox-gevallen in het territorium van Nyiragongo nabij Goma, provincie Noord-Kivu, Democratische Republiek Congo, 19 juli 2024. © REUTERS

Ons land heeft de donatie van 215.000 vaccindosissen tegen de mpox, vroeger apenpokken genoemd, van de Europese Health Emergency Preparedness and Response (HERA) aan Africa CDC gefaciliteerd. Dat melden ontslagnemende ministers van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez.

Het apenpokkenvirus verspreidt zich al in tien Afrikaanse landen, nadat het ook al in 2022 in opmars was. Vandaag verspreidt zich een nieuwe variant waarbij de huiduitslag zich over het hele lichaam verspreidt. Die ‘Clade 1’-variant werd al in onder meer Rwanda en Burundi vastgesteld.

Gezien de ernst van de situatie, de snelle verspreiding en het potentiële risico voor Europa, heeft België een formele vraag ingediend opdat de Europese gezondheidscrisisdienst HERA vaccins zou kunnen leveren. Zo’n vraag van een EU-land is nodig om HERA haar werk te laten doen, aldus de twee Vooruit-ministers in een persbericht.

“Er is een ernstige noodsituatie in Afrika. Het virus maakt steeds meer slachtoffers. Bovendien laten virussen zich niet tegenhouden door landsgrenzen”, zegt Vandenbroucke. “Het is niet ondenkbaar dat de nieuwe variant opnieuw voet aan wal zal krijgen. Daarom moeten we nu ageren. Als je als land door een simpele ingreep het mogelijk maakt om maar liefst 215.000 vaccins ter plaatse te krijgen, dan is dat goed voor de mensen daar. Maar ook hier.”

“Een van de prioriteiten van ons EU-voorzitterschap was het bouwen van een meer gelijkwaardig partnerschap tussen Europa en Afrika, door nauwer samen te werken op het vlak van gezondheid. Van dat werk zien we nu de resultaten”, voegt Gennez toe. “Deze vaccins zullen levens redden, en mee helpen de verspreiding van het mpox-virus te stoppen. Daarmee wordt nog maar eens bewezen dat internationale solidariteit wérkt: wij zullen hier onze gezondheid pas kunnen garanderen als de rest van de wereld dat ook kan.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content