Een teek? Laat je niet vangen

© /

Een tekenbeet is op zich doorgaans niet gevaarlijk, maar de teek kan besmet zijn, wat kan leiden tot een infectie.

Een tekenbeet is een kleine huidwonde die veroorzaakt wordt door een teek. Dat is een heel kleine, bruinzwarte, spinachtige parasiet die leeft in bossen, graslanden, struiken en duinen. Een teek heeft bloed nodig om zich voort te planten. Hij kan niet springen of vliegen, maar ‘wacht’ op planten of gras tot er een dier of een mens voorbijkomt. Op dat moment laat de teek zich vallen en hecht zich met de monddelen vast aan de huid van zijn slachtoffer. Daarna zuigt hij zich gedurende meerdere uren tot dagen vol met bloed.

Een tekenbeet wordt vaak niet meteen opgemerkt omdat de teek klein is en een verdovende stof inspuit. Na enkele uren kan de beet beginnen te jeuken. Een volgezogen teek is ongeveer zo groot als een kleine erwt. Je vindt een teek meestal in de nek, onder de oksels, in de knieholten, in de liesstreek, op het hoofd of op de enkels. Controleer na een verblijf in de natuur deze plaatsen.

Een tekenbeet is op zich doorgaans niet gevaarlijk, maar de teek kan besmet zijn, wat kan leiden tot een infectie. Tracht huidcontact met lage planten te vermijden. Blijf op wandelpaden en draag kledij die zo veel mogelijk het lichaam bedekt.

Ziekte van Lyme

Verwijder de teek zo snel mogelijk in zijn geheel. Gebruik hiervoor een speciale tekentang (grijptangetje of koevoetje).

Eerst verschijnt er een uitbreidende rode ring op de huid met een blekere vlek in het midden. Na weken tot maanden kunnen er griepachtige symptomen ontstaan, ernstige vermoeidheid, hersenvliesontsteking, aangezichtsverlamming, gewrichts- en spierpijnen en hartklachten. Die klachten kunnen chronisch worden. Bij verwijdering van een teek binnen 24 uur is de kans op de ziekte bijna onbestaande. In elke fase is behandeling met antibiotica mogelijk.

De besmetting gebeurt direct bij het bloedzuigen. Eerst verschijnen griepachtige klachten (koorts, hoofdpijn). Daarna volgt een klachtenvrije periode, bij 1 op 10 besmettingen gevolgd door een hersen- en hersenvliesontsteking (hoge koorts, hevige hoofdpijn en verlammingsverschijnselen), soms met blijvende schade of overlijden.

Verwijder de teek zo snel mogelijk in zijn geheel. Gebruik hiervoor een speciale tekentang (grijptangetje of koevoetje). Neem de teek zo dicht mogelijk tegen de huid van het slachtoffer vast. Knijp niet op het lichaam van de teek en gebruik geen alcohol, ether of een brandende sigaret. Trek de teek geleidelijk maar stevig uit de huid. Met een grijptangetje trek je de teek recht uit de huid, met een koevoetje maak je een draaiende beweging. Druk de teek plat. Reinig het wondje met water en gebruik een niet-verkleurend ontsmettingsmiddel. Noteer datum en plaats van de beet. Observeer die plaats regelmatig.

Registreer de tekenbeet op www.tekennet.be. Raadpleeg een arts als je een rode vlek met bleke kring opmerkt, of bij ziektetekens zoals koorts of gewrichtspijn.

Bron: Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content