Een snuifje elektrisch zout? E-lepel bootst smaak van zout na in de mond
Een elektrische lepel kan voeding zouter, en dus lekkerder, laten smaken zonder dat er extra zout aan te pas komt.
De Japanse drankengigant Kirin Holdings lanceerde zopas een elektrische lepel die volgens onderzoekers gezonder eten kan bevorderen door de zoute smaken te versterken zonder extra natrium. Zo smaakt natriumarm voedsel toch nog lekker.
De technologie is ontwikkeld in samenwerking met professor Homei Miyashita van de Meiji Universiteit in Japan, die vorig jaar met zijn medebedenker Hiromi Nakamura de Ig Nobelprijs voor Voeding kreeg omdat hij het smaakversterkende effect demonstreerde in een prototype van elektrische eetstokjes.
Voorlopig gaat het om een beperkte oplage van e-lepels in Japan, maar Kirin wil vanaf volgend jaar ook starten met de verkoop in andere landen.
Hoe werkt de elektrische zoutlepel?
De lepel genereert kleine schokjes door het voedsel. Hierdoor verzamelen er zich zoveel mogelijk natriumionen in het voedsel op de tong en ontstaat er een duidelijke perceptie van een zoute smaak.
De lepel weegt 60 gram en werkt op een oplaadbare lithiumbatterij.
Volgens Kirin is de technologie van bijzonder belang in Japan, waar de gemiddelde volwassene ongeveer 10 gram zout per dag consumeert, het dubbele van de hoeveelheid die wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Waarom minder zout eten?
In Europa lijdt één op de drie volwassenen tussen 30 en 79 jaar aan hypertensie (hoge bloeddruk), vaak als gevolg van zoutconsumptie. Hoge zoutconsumptie verhoogt de bloeddruk, wat een van de belangrijkste risicofactoren is voor hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroertes, aldus de WHO.
Zout krijgen we vooral binnen door het eten van bewerkte voeding en snacks, zoals charcuterie, pizza en chips.
De zoutconsumptie reduceren is vaak niet evident omdat het voedsel nogal smaakloos maakt.