Een ongeval? Verleen eerste hulp in 4 stappen
Het is belangrijk dat je de basis van eerste hulp onder de knie hebt. Als eerstehulpverlener doorloop je altijd dezelfde 4 stappen.
Nu we stilaan weer kunnen genieten van het lentezonnetje, hebben we meer zin om te sporten. Goed, want sporten is leuk én gezond. Toch kan het af en toe fout lopen: een verstuikte enkel bij het tennissen, een pijnlijke blaar na het hardlopen, een schaafwonde door een valpartij met de fiets. Daarom is het belangrijk dat je de basis van eerste hulp onder de knie hebt.
Als eerstehulpverlener doorloop je altijd dezelfde 4 stappen, of het nu gaat om een klein ongeval of een ongeval met ernstige gevolgen. Dit vierstappenplan helpt je om de situatie goed in te schatten en op een gepaste manier hulp te bieden.
1. Zorg voor veiligheid
Ga na of de situatie veilig is voor jezelf als eerstehulpverlener (gebruik wegwerphandschoenen, trek bij een verkeersongeval een fluohesje aan…), voor het slachtoffer (verplaats hem niet, behalve als er gevaar dreigt) en voor de omstanders (probeer hen op een veilige afstand te houden).
2. Beoordeel de toestand van het slachtoffer
Ga na hoe erg het slachtoffer eraan toe is.
Controleer het bewustzijn
Controleer of het slachtoffer nog reageert: schud voorzichtig de schouders en vraag luid: “Gaat het?”
– Als hij reageert, laat hem dan liggen en ga na wat er mis is. Haal hulp als dat nodig is.
– Als hij niet reageert, is hij bewusteloos. Roep luid om hulp. Draai het slachtoffer op de rug en open de luchtweg.
Open de luchtweg
Bij een bewusteloos slachtoffer verliezen de spieren hun spanning. Daardoor kan de tong in de keelholte zakken, waardoor het slachtoffer niet meer kan ademen. Je schakelt dit gevaar uit door het hoofd achterover te kantelen en de kin omhoog te tillen.
Controleer de ademhaling
Ga na of het slachtoffer normaal ademt. Kantel het hoofd van het slachtoffer achterover. Kijk of de borstkas op en neer gaat, luister aan de mond en de neus naar ademhalingsgeluiden, en voel met je wang of er luchtstroom is.
– Als het slachtoffer normaal ademt, leg hem in stabiele zijligging.
– Als het slachtoffer niet (normaal) ademt, moet je de reanimatie starten.
3. Raadpleeg gespecialiseerde hulp
Als eerstehulpverlener kun je heel wat kleine letsels zelfstandig verzorgen: een eenvoudige huidwonde, een bloedneus… Als het een ernstig letsel is, moet je een arts raadplegen. Is de situatie ernstig of levensbedreigend, alarmeer dan de hulpdiensten via het gratis telefoonnummer 112.
Geef deze informatie door als je 112 belt:
– Geef het juiste adres naar waar de hulpdiensten zich moeten begeven (gemeente of stad, straat en huisnummer…).
– Beschrijf wat er is gebeurd.
– Vertel wie er gewond is en wat zijn toestand is.
4. Verleen verdere eerste hulp
Onderzoek het slachtoffer nu grondiger en verleen verdere eerste hulp: verzorg een huidwonde, koel een brandwonde af onder de kraan, koel een verstuiking af met ijs…
Eerste hulp leren is niet moeilijk. Volg een gratis opleiding bij Rode Kruis-Vlaanderen. Je vindt alle info op www.rodekruis.be.
Uit Bodytalk
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier