Dutje na het leren laat je langer onthouden
Steeds meer studies wijzen op het belang van een dutje overdag voor onze gezondheid. Onder meer ons geheugen gaat veel beter werken, zegt ook een Zwitserse studie nu.
Door slaaptekort gaan mensen slechter functioneren, dat is bekend. Maar hoe dat precies komt, daarover bestaan nog veel vraagtekens.
Onderzoekers van de Universiteit van Genève laten nu zien hoe dat in zijn werk gaat voor het geheugen. “Slaap speelt een cruciale rol bij de consolidering van pas verworven herinneringen”, schrijven ze op de website eLife. “Maar hoe onze hersenen een selectie maken van de belangrijke informatie die tijdens de slaap geconsolideerd wordt, is nog grotendeels onbekend.”
Foto’s
Onder meer via hersenscans van 31 proefpersonen zagen ze dat de combinatie van een dutje en een beloning na het leren het geheugen beter laat werken. De proefpersonen kregen acht series van telkens twee foto’s te zien. Bij vier paren zouden ze een hogere beloning krijgen, vertelde men.
Nadien mochten ze anderhalf uur rusten: de ene groep mocht alleen rusten, de andere groep mocht ook slapen.
Drie maanden na de test bleken de proefpersonen die hadden mogen slapen, zich de foto’s veel beter te herinneren. Bovendien waren ze zekerder van hun herinnering.
Dopamine
Dat houdt verband, zeggen de onderzoekers, met de productie van dopamine in de hersenen, een stof die belangrijk is voor het ervaren van genot, blijdschap en welzijn en een centrale rol speelt in het complexe beloningssysteem van het brein.
Wie beloond wordt, onthoudt het geleerde langer. En wie na zo’n beloning ook nog eens een dutje doet, onthoudt nog langer. “Beloning werkt als een soort label, het verzegelt de informatie in het brein tijdens het leren”, zegt hoofdonderzoeker Kinga Igloi. “Tijdens de slaap wordt die informatie beter geconsolideerd dan informatie die met een lage beloning geassocieerd is, en ze wordt naar hersenzones gevoerd die met het langetermijngeheugen te maken hebben.” (IPS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier