‘Dit jaar al 1100 doden door mpox in Afrika’

Vaccinatiecampagne in Goma. © Reuters

De Afrikaanse gezondheidsautoriteit CDC Africa heeft vrijdag gemeld dat sinds begin dit jaar 1100 mensen aan mpox gestorven zijn.

De directeur van CDC (Centres for Disease Control and Prevention), Jean Kaseya, zei dat tot dusver meer dan 42.000 verdachte gevallen van de ziekte zijn gemeld dit jaar, waarvan er 8100 zijn bevestigd. Dat zo weinig gevallen worden bevestigd, komt deels door de beperkte capaciteit van de laboratoria in de getroffen landen. 

Volgens CDC is de verspreiding van mpox nog niet onder controle is, want het aantal besmettingen stijgt ondanks de inspanningen van de gezondheidsautoriteiten. Hoewel de uitbraak geconcentreerd is in het midden van Afrika, vooral in Congo, woedt de ziekte nu in achttien lidstaten van de Afrikaanse Unie.

Kaseya zei dat Nigeria het derde land is dat met een vaccinatiecampagne tegen mpox zal beginnen, na Rwanda en Congo. Het Nigeriaanse ministerie van Gezondheid start de campagne begin volgende week op. 

De focus van de vaccinaties in Afrika ligt onder meer op het oosten van de Democratische Republiek Congo, waar de gezondheidsautoriteiten vooral bezorgd zijn over de provincie Noord-Kivu, die door conflicten geteisterd wordt. De provincie heeft dertien vluchtelingenkampen, waar 2,5 miljoen mensen in onhygiënische omstandigheden dicht op elkaar leven en waar besmettelijke ziekten zich snel kunnen verspreiden. Volgens CDC zijn tot nu toe bijna 21.000 mensen in drie Congolese provincies gevaccineerd, vooral gezondheidswerkers en sekswerkers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content