Detoxkuur? Laat je niets wijsmaken
Heb je na de grondige lentepoetsbeurt in jouw huis zin om ook je lichaam eens een nieuwe, frisse start te geven? Experts waarschuwen: ‘reinigende’ producten voor het lichaam werken niet.
Waarom detoxen onzin is
We ontkomen er niet aan: ons lichaam neemt heel wat stoffen op die niet gezond zijn. Denk maar aan luchtvervuiling, dioxines, voedingsadditieven, kunstmatige zoetstoffen, resten van pesticiden en andere chemische stoffen die schadelijk zijn.
Veel mensen hebben bovendien last van stress, vermoeidheid, hoofdpijn, een slechte nachtrust en spierpijn, waarvoor de geneeskunde niet altijd een goede oplossing heeft.
Sommigen laten zich dan ook graag een detoxkuur aanpraten, die hen op slag weer gezonder maakt. Maar het is wetenschappelijk nooit bewezen dat een regelmatige opschoonbeurt, om je lichaam te zuiveren van toxische stoffen, je gezonder maakt.
Kort gezegd: detox is klinkklare onzin.
De grootste ontgiftingsmachine is immers al aanwezig in je lijf en op elk moment van de dag hard aan het werk: je lever, die samen met de nieren en het maagdarmkanaal instaat voor het afvalverwerkingssysteem van je lichaam. Het komt er dus vooral op aan om lief te zijn voor je lever. Is je lever overbelast, dan kan hij zijn werk niet goed doen.
Lees: Tips voor een gezonde lever
De beste ‘detoxkuur’ voor je lichaam?
Stop een tijdje (of zelfs volledig) met roken en alcohol. Het doet je nadenken over bepaalde patronen en gewoontes in je leven. Periodiek vasten behoedt je ervoor dat je voortdurend op ondoordachte wijze graait en snaait. Het maakt je bewuster van hoe je eet en wat je eet.
Om je lever niet te veel te belasten, beperk je best ook de consumptie van suiker en vervang je dierlijke producten wat vaker door plantaardige. Je zult merken dat het jou meer energie geeft en je jezelf gezonder voelt. Iets volledig schrappen uit je dieet hoeft niet. Houd het simpel: gezonde, onbewerkte voeding, geen alcohol, niet te veel verzadigde vetten, niet te veel suiker.
Ook een goede nachtrust en voldoende bewegen helpen afvalstoffen uit het lichaam verwijderen.
Welke vormen van ‘detoxen’ bestaan er?
- Clay cleanse en actieve kool
Dagelijks een glas water drinken met daarin klei opgelost is geen goed idee. Klei is niet geschikt voor consumptie en bevat allerlei zware metalen. Actieve kool kan op termijn zelfs leiden tot een tekort aan vitamines en enzymen omdat deze zich binden aan de actieve kool.
- Juicen of sapvasten
Een week lang drink je alleen maar groentensapjes of shakes zonder vast voedsel. Over de effectiviteit van juicen bestaan weinig tot geen wetenschappelijke studies of experimenten, maar populair is het alleszins wel. Hoe deze sapjes je lichaam dan precies reinigen, zegt men er nooit bij. Nadelen zijn er wel, namelijk een tekort aan vezels, wat dan weer niet goed is voor je stoelgang.
- Klysma of darmspoeling (laxeren)
De bedoeling is om de dikke darm leeg te spoelen door lauw water in de darm te brengen. Het wordt toegepast binnen de reguliere medische geneeskunde, maar heeft geen ontgiftend effect. Integendeel, het kan je darmstelsel volledig ontregelen, aangezien ook alle goede bacteriën uit het lichaam worden verwijderd. Het duurt lang voor je darmmicrobioom weer is opgebouwd.
Wat zijn de bijwerkingen van een detoxkuur?
Detoxkuren zijn vaak erg restrictief, zoals enkel groentesapjes drinken. Mentaal kan dat een zware dobber zijn. Je kunt niet uit eten gaan met vrienden en je bent snel geïrriteerd omdat je lichaam in een stressmodus gaat doordat het bepaalde voedingsstoffen mist, zoals essentiële aminozuren, essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines. Je voelt je duizelig en ervaart een gebrek aan energie. Houd in de plaats daarvan een gezond, uitgebalanceerd voedingspatroon aan.
Een ander gevolg is dat je portemonnee een stuk lichter wordt. Commerciële detoxprogramma’s zijn erg duur omdat je soms allerlei extra supplementen moet aankopen.
Is een detoxkuur slecht voor je?
Kortdurend detoxen is niet levensbedreigend, maar er zijn wel enkele nadelen (zie hierboven). Het is gewoon niet nodig voor je lichaam.
Wat zijn de risico’s van detoxen?
Wij hebben inderdaad ongewenste stoffen in ons lichaam. Maar beweren dat je die met een mirakelmiddel kan verwijderen, is bedrog.
Oplichters zijn op een heel eenvoudige manier te ontmaskeren: vraag hen welk gif ze weghalen en hoe ze dat meten. Op die vraag krijg je nooit een degelijk antwoord. Niet verwonderlijk, als je de ‘behandelingen’ bekijkt die de ze ons willen aan smeren. Ze raden bijvoorbeeld darmspoelingen aan om ‘slakken’ weg te halen. Wat die slakken zijn, weet niemand. Geen enkele arts heeft ze ooit gezien. Volgens de praatjesmakers blijft er afval in het lichaam hangen, onder meer in de darmen. Die moeten dus schoongemaakt worden, bijvoorbeeld met lavementen waarvoor ze soms enorme hoeveelheden water gebruiken. In Amerika heerst er zelfs een rage van koffielavementen die kanker zouden behandelen. Meestal loopt het goed af, maar niet altijd. Dat niemand zo van kanker is genezen, is duidelijk.
De oplichters misleiden je ook met allerhande trucs. In Amerika verkopen ze bijvoorbeeld ontslakkingsmiddelen die in de darmen taaie, gelachtige klonters vormen. Die drijf je later uit via de stoelgang. Wie dat ziet, schrikt natuurlijk. Maar de klonters zijn zuiver kunstmatig.
België heeft zo zijn eigen oplichters gehad. Sommige artsen lieten capsules maken die in de darmen opzwollen tot klompen. De patiënten hadden na enkele dagen plots harde proppen in de stoelgang. En kijk, het ‘bewijs’ was geleverd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier