De ‘sms-nek’: hoe wervels onder onze smartphone-obsessie bezwijken
De ‘sms-nek’, u had er niet eerder van gehoord, maar het is een epidemie. Sms’en kraakt onze nek en niet op een goede manier, want het hevige tokkelen voor het heil van de communicatie leidt tot permanente schade.
Het straatbeeld is tegenwoordig bezaaid met neerbuigende hoofden. Niet uit nederigheid, maar omdat daarbeneden een hand met een gsm bengelt en we onze blik niet langer van het schitterende schermpje kunnen afwenden. Behalve dat die onweerstaanbare drang naar communicatie stoort tijdens een tête-à-tête van lang vergeten werkelijke gesprekken, blijkt het nu ook niet zo fijne fysieke gevolgen te hebben.
30 kilo op nek balanceren
Smartphones of niet zo slimme doorsnee gsm’s zijn een pijniging voor de nek. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. De ‘sms-nek’ zoals het blijkbaar al eens genoemd wordt, neemt epidemische proporties aan en kan leiden tot permanente schade.
De houding die we aannemen om ons blind te staren op onze telefoon vergroot de druk op de nek en kan op die manier overmatige slijtage en scheuringen veroorzaken. Soms in die mate dat een operatie nodig is om het recht te zetten, luidt het in de paper van de Amerikaanse chirurg Kenneth Hansraj.
Hoewel ons hoofd gemiddeld tussen de 4,55 en de 5,45 kilogram weegt, verandert dat gewicht naarmate we ons hoofd naar onze telefoons wenden. Het effectieve gewicht dat door de nek gedragen wordt, vergroot: bij een hoek van 15 graden gaat het over zo’n 12,3 kilogram, bij een hoek van 60 graden balanceren we zelfs tot 27,3 kilogram op die tere hals.
Gemiddeld spenderen smartphonegebruikers tegenwoordig tussen de 2 en de 4 uur per dag met de blik naar beneden gericht. ‘Dat resulteert in 700 tot 1.400 uren per jaar waarbij overdreven druk op de nekwervels wordt uitgeoefend’, klinkt het in de studie.
‘Pijn in arm tot gevoelloosheid’
‘De sms-nek is in opmars’, meent fysiotherapeut Sammy Margo in the Guardian. ‘Iedereen valt voortdurend terug op sms’jes en laat zich gaan, zonder te beseffen dat ons lichaam af en toe een pauze nodig heeft.’
De grote druk op de nek kan ‘hoofdpijn, nekpijn, pijn in de arm en gevoelloosheid’ veroorzaken, aldus Margo. ‘Een normale, staande positie is naar voren gericht en alle krommingen van de nek en de wervels zijn correct uitgelijnd. Maar als onze kin gedurende een lange periode tegen onze borst rust, wordt die hele structuur uitgerekt.’
Als die gewoonte uiteindelijk samengaat met een sedentaire levensstijl, besluit Margo in de Britse krant, ‘kan dat ernstige consequenties hebben.’
De fysiotherapeut adviseert gsm-gebruikers om gebruik te maken van de stemherkenning op het toestel en mensen op te bellen in plaats van te sms’en. Om problemen te vermijden, maar toch vast te houden aan de sms-gewoonte, moeten geregeld pauzes ingelast worden en moet de houding ook voldoende gewijzigd worden.
Blackberry-duimen en iPad-handen
Volgens the Guardian is het niet de eerste keer dat er gewaarschuwd wordt voor de gevaren van sms’en. In 2011 werd een toename in sterfgevallen bij voetgangers in de Verenigde Staten toegeschreven aan de slechte gewoonte. Het leidde in sommige steden zelfs tot de invoer van boetes voor wie sms’t tijdens het wandelen. De ‘Blackberry-duim’, verrekking door overmatig sms’en, werd ondertussen vervoegd door de ‘iPad-hand’, pijn veroorzaakt door het swipen en typen op een tablet. Maar nu luidt het advies dus vooral die nek te strekken en uw blik even vooruit te richten: niet alleen goed voor uw lichaam, u ziet zo misschien nog eens iets van uw wereld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier