De NIP-test: ‘Ik kon niet verdragen dat ik zou moeten kiezen’

© iStock
Joanie De Rijke
Joanie De Rijke Medewerkster Knack

Marie weigerde de NIP-test, Sigrid niet. ‘Je kunt mensen niet veroordelen omdat ze geen kind met down willen.’

27 JULI 2017

Onderzoek toont aan dat de NIP-test, die het syndroom van Down opspoort bij foetussen, onbetrouwbaar is. Bij jonge vrouwen die afwijkend testen, blijkt de kans maar 51% dat het kind ook echt Down heeft.

Hoe hoorde u over de NIP-test?

Marie (25): Mijn gynaecologe informeerde me erover. Verplicht was het niet. Mijn man en ik hadden al nagedacht over de mogelijkheid van een kindje met het syndroom van Down. We wilden dat wel weten. Maar we vonden ook dat we dan meteen moesten nadenken over wat we zouden doen als het resultaat positief was. Het kindje houden of niet? Want daar komt het toch op neer. We besloten dat we de zwangerschap zouden afbreken. Tot we op het internet lazen dat de resultaten geen 99 procent zekerheid gaven bij jonge vrouwen die positief getest hadden. Integendeel, in één op de twee gevallen bleek dat het kindje toch geen down had. We schrokken enorm. Stel dat ik positief zou testen? Dan wisten we dus nog niets. We hebben er twee weken lang ons hoofd over gebroken. Toen hebben we besloten geen test te doen.

Waarom?

Marie: Ik kon het idee niet verdragen dat ik zou moeten kiezen. Meteen viel er een enorme last van onze schouders. Ik ben nu zes maanden zwanger en het gaat prima. We rekenen niet op een kindje met down. Maar als het wel zo is, dan is het even welkom.

Als je alles overloopt dat mis kan gaan, word je gek.

Sigrid (40): Ik ben 24 weken zwanger van mijn eerste kind. Op mijn leeftijd is het risico groter op een baby met down. Daarom wilden we de test doen. Op mijn leeftijd zou hij 99 procent betrouwbaar zijn. De test was negatief, trouwens. Maar we wilden niet op voorhand beslissen of we met de zwangerschap zouden doorgaan. Als je alle scenario’s overloopt van wat er allemaal mis kan gaan, dan word je gek. Mijn partner heeft bijvoorbeeld een hartafwijking. De kans bestaat dat ons kind hetzelfde heeft, maar de afwijking is niet zo ernstig dat je geen kwalitatief leven kunt hebben. Tegelijk weet je het ook niet 100 procent zeker. Zo kun je bezig blijven. Je kunt nooit met zekerheid zeggen of je een perfect gezond kind op de wereld zet. Je moet dat loslaten.

De terugbetaling van de test door minister Maggie De Block (Open VLD) bracht veel reacties teweeg. Moet je een zwangerschap afbreken na een diagnose van down?

Sigrid: Dat is een persoonlijke keuze. Voor ons was het duidelijk: we zouden de zwangerschap afbreken, hoe moeilijk dat ook zou zijn. De zus van mijn partner heeft een syndroom – een ander, weliswaar, dat niet opgespoord kan worden met de NIP-test. Maar het heeft meegespeeld in onze beslissing. We vinden de NIP-test een goede evolutie. Omdat kinderen met een ernstige aandoening niet geboren hoeven te worden als de ouders dat niet willen.

Een andere vraag is: tolereren we straks geen kinderen met down meer in onze samenleving?

Sigrid: Dat is allemaal makkelijk gezegd, maar veel mensen vergeten dat het niet evident is om een kind met down of een ander syndroom groot te brengen. Mijn partner weet wat het is. Uiteraard hebben ze er het beste van gemaakt, maar haar aandoening heeft een grote impact gehad op het gezin.

Partner Content