Blijf smeren ook al zegt TikTok het tegendeel, waarschuwt FOD Volksgezondheid

Veel mensen smeren te weinig zonnecrème. © Getty Images

Op TikTok beweren influencers dat zonnecrème schadelijk zou zijn. FOD Volksgezondheid noemt het donderdag een gevaarlijke trend en hamert erop te blijven smeren. De UV-straling van de zon kan net leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s.

Op TikTok is een online beweging ontstaan die zonnecrème volledig afzweert. De ‘chemische’ ingrediënten zouden schadelijk zijn volgens bepaalde influencers. Ze zweren bij ‘natuurlijke alternatieven’ zoals kokosolie of helemaal niets.

Volledig onjuist en bovendien erg gevaarlijk, waarschuwt FOD Volksgezondheid. Zonnebrandproducten worden volgens FOD Volksgezondheid onderworpen aan strikte veiligheidscontroles. Bovendien herziet een comité van wetenschappers regelmatig welke zonnefilters zijn toegestaan en welke niet. Zo garanderen ze de veiligheid van de consument.

De kwalijke effecten van onbeschermd zonnen zijn wel zwart-op-wit bewezen, klinkt het. Wie niet smeert, heeft een verhoogd risico op huidkanker, de huid veroudert sneller en je kan ook oogproblemen krijgen. Huidkanker is een van de meest voorkomende kankers in ons land.

Enkele tips

FOD Volksgezondheid herhaalt daarom enkele tips om veilig van de zon te genieten. Met stip op één staat dat je best tussen 10 uur en 16 uur uit de zon blijft, wanneer de UV-straling het sterkst is.

Je kan ook beschermende kleding dragen met lange mouwen, net zoals een hoofddeksel. Ook een zonnebril met UV-bescherming blijft belangrijk.

Kies ook voor een zonnecrème met minstens SPF 30, die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Wees niet zuinig met smeren en herhaal om de twee uur, of vaker als je zwemt of zweet.

Tot slot hamert de overheidsdienst erop dat kinderen extra gevoelig zijn voor UV-straling. Blootstelling zonder bescherming op jonge leeftijd verhoogt het latere risico op huidkanker. Baby’s jonger dan één jaar moeten altijd in de schaduw blijven. Kinderen tussen één en drie jaar volgen dezelfde adviezen als voor volwassenen, maar volg deze wel strikt op.

Partner Content