Bijna alle inwoners in Vlaanderen worden blootgesteld aan te veel fijnstof

© BELGA

Zo goed als alle inwoners in Vlaanderen (99,9 procent) woonden vorig jaar in een gebied waar ze worden blootgesteld aan te veel fijnstofdeeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer (PM 2,5). Dat blijkt donderdag uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.

Fijnstof komt onder andere vrij bij verbrandingsprocessen, zoals bij het stoken van hout, afvalverbranding, uitstoot van auto’s of het opstijgen en landen van vliegtuigen. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een advieswaarde van maximaal 5 microgram per kubieke meter (µg/m³) PM2,5-stofdeeltjes per jaar.

Hoewel er tussen 2005 en 2023 een duidelijke daling is van het aandeel van de bevolking dat op jaarbasis blootgesteld wordt aan hogere concentraties fijnstof, krijgen bijna alle inwoners te veel PM2,5-deeltjes binnen.

Ook op dagbasis worden alle inwoners blootgesteld aan te veel fijnstof. De dagadvieswaarde ligt op maximaal drie dagen per jaar een daggemiddelde hoger dan 15 microgram per kubieke meter.

Wat PM10 (fijnstofdeeltjes kleiner dan 10 micrometer) betreft, woonde ruim 15 procent van de bevolking in een gebied waar de jaaradvieswaarde (15 µg/m³) wordt gerespecteerd. Verder woonde bijna de helft van de bevolking  in een gebied waar de dagadvieswaarde (45 µg/m³) werd overschreden.

Partner Content