Beweging Beweging Topchirurg Toon Claes stopt fietsevent op Mont Ventoux: 'We bereikten te weinig beginners' Op 22 juni fietst Sporta Mon Ventoux voor de laatste keer de magische berg op. Na 20 edities valt het doek over het populaire event dat topchirurg Toon Claes in 2005 bedacht. ‘Het doet pijn, maar ik heb begrip voor de beslissing.’
Gezondheid Gezondheid Factcheck: blootsvoets lopen kan prima, maar dan wel op gezonde en getrainde voeten ‘Vaak blootsvoets lopen is niet goed voor voeten en enkels’, zo lazen we op Huffpost. Wie normaal altijd schoenen draagt, kan overbelasting ervaren op blote voeten. Maar met gezonde en getrainde voeten kan blootsvoets lopen perfect. We beoordelen de stelling als eerder onwaar.
Wetenschap Wetenschap Hoe gevaarlijk is vogelgriep voor de mens? ‘Besmette melkkoeien zijn nieuwe wending’ Een recent melkkoeienmysterie zorgt bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor ongerustheid over het vogelgriepvirus. Hoe lang blijft de mens nog buiten schot?
Gezondheid Gezondheid Obesitaschirurg Yves Van Nieuwenhove over de afslankrevolutie: ‘Je hebt nog altijd het recht om dik te zijn’ Laat uw WeightWatchers-punten voor wat ze zijn, de ultieme afslankpil zit eraan te komen. Welke ijzers heeft de farma-industrie in het vuur steken? En zijn we nog wel in staat om af te vallen zonder medicatie? 'Ons lichaamsvet heeft meer impact op ons dan we denken.’
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep ‘Mannelijke onvruchtbaarheid: breek het taboe rond “spermageddon”’ De wereldwijde vruchtbaarheid staat op een kritiek punt, vooral bij mannen. Ondanks goede zorg blijft mannelijke onvruchtbaarheid in België een taboe. Tijd om dat te doorbreken, schrijven François-Guillaume de Lichtervelde van de Vrijdaggroep en Willem Verpoest, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Voortplantingsgeneeskunde.
Beweging Beweging Mythes over yoga ontkracht: ‘De zonnegroet is nog geen honderd jaar oud’ Wie heeft de yoga van vandaag uitgevonden? Is de discipline wel zo oud als we denken? James Mallinson is een van de meest toonaangevende yogahistorici ter wereld. Een gesprek over Indiase goeroes, westerse invloeden en het concept ‘oeryoga’.
Beweging Beweging AA Gent-doelman Nardi: een been dat breekt zonder contact, hoe kan dat? ‘Er is een verband tussen hersentrauma’s en beenletsels’, weet sporttherapeut Thomas D’havé.
Beweging Beweging 10.000 stappen per dag? 4000 is al genoeg Waar komt dat heilige getal van 10.000 stappen eigenlijk vandaan?
Beweging Beweging Bloeddruk verlaag je best met deze twee oefeningen: ‘Huidige trainingsrichtlijnen zijn verouderd’ Er is mogelijk een betere beweegstrategie om de bloeddruk te verlagen dan cardiotraining, zo blijkt uit onderzoek.
Beweging Beweging Kwart van werkenden zit hele dag achter een scherm Ruim een kwart van de werkenden besteedt zo goed als de hele werktijd aan werken met een computer of een smartphone. Dat blijkt dinsdag uit nieuwe gegevens van Statbel.
Opinie | Sigrid Spruyt Opinie | Sigrid Spruyt 'Meer open zwemwater? Vlaanderen speelt de bal door naar steden en gemeenten' Aan de vooravond van de Big Jump roept Sigrid Spruyt nogmaals op om meer open zwemwater te voorzien. De nieuwe Vlaamse regelgeving is een goeie eerste stap, maar is niet voldoende. 'Voor buitenzwemmers is er nog heel veel werk aan de winkel.'
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Wat is ons meest onderschatte lichaamsdeel? Ilse Degreef (KU Leuven) is orthopedisch chirurg met een passie voor handen. Voor de Dag van de Wetenschap komt ze aan Sven Speybrouck en Koen Fillet vertellen waarom onze handen het meest onderschatte lichaamsdeel zijn, terwijl die handen net supercomplex zijn. Probeer je alvast eens in te beelden hoe jouw dag er zonder handen zou uitzien.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom kijk je beter rechtstaand tv? Na een vermoeiende werkdag is het heerlijk om thuis in je pyjama te schieten en onder een dekentje je favoriete serie te bingen. Maar nog beter is het om een work-out te doen tijdens het tv-kijken. Professor Marieke De Craemer, bewegingswetenschapper aan de UGent, heeft namelijk gemeten hoe weinig we per dag bewegen.
Beweging Beweging Hoe kun je valincidenten voorkomen op je oude dag? ‘Een valincident in huis? Dat overkomt mij niet’, denken heel wat ouderen. Toch gebeurt het ontzettend vaak. Het goede nieuws is dat je het kunt voorkomen.
Beweging Beweging Cardiologische Liga lanceert gratis oefenprogramma voor een gezond hart Gedurende twee weken, van 24 april tot 5 mei 2023, daagt de Belgische Cardiologische Liga je uit om op een aangename manier meer te bewegen.
Beweging Beweging We zitten onszelf kapot: 10 tips om het anders te doen Niet veel mensen weten dat je best elk half uur het zitten onderbreekt door even recht te staan en te bewegen.
Video | Beweging Video | Beweging Hoe weet je welke sport het beste bij je past? Als jij de nummer één wil worden in een sport, dan moet je daar het juiste spiervezeltype voor hebben. Je bent oftewel het trage type, of het snelle type, of iets tussenin. En het is zo dat een traag spiervezeltype nóóit een honderd meter sprint zal winnen. Nooit. Hoe hard ie ook traint. Bewegingswetenschapper Eline Lievens (UGent) legt je uit hoe dat komt en hoe je weet welk type jij bent. En dus, in welke sport jij de beste kan worden.
Beweging Beweging Doe de Monty Python-workout: 'De silly walk is gezond' Wie loopt zoals de Britse acteur John Cleese in de fameuze Monty Python-sketch 'Ministry of Silly Walks' (uit 1970) gebruikt 2,5 keer zoveel energie als iemand die normaal loopt.
Auto Auto D’Ieteren gaat tweedehandsfietsen verkopen D’Ieteren, de invoerder van de VW-merken, is al even actief in de fietsensector met de Lucien-verkooppunten. Nu gaat het bedrijf ook tweedehandsfietsen recyclen en verkopen met ReCycle. Lucien, de fietsketen van D’Ieteren, zet de ingeslagen weg van duurzame mobiliteit en circulaire economie voort met de overname van ReCycle uit Waterloo. ReCycle werd opgericht in 2021 …
Beweging Beweging WHO: meer dan 500 miljoen mensen zullen in 2030 aan obesitas lijden Meer dan 500 miljoen personen zullen tegen 2030 lijden aan obesitas of andere niet-overdraagbare ziektes wanneer we niet meer inzetten op lichaamsbeweging, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Gezondheid Gezondheid 73 Japanners op 100.000 zijn 100 jaar of ouder Het aantal honderdjarigen in Japan is naar een nieuw record gestegen. 73 op 100.000 Japanners zijn eeuwelingen. In België zijn dat er 18. De snelle vergrijzing zorgt voor tal van uitdagingen. Er zijn nu 90.526 Japanners van 100 jaar en ouder op een totale bevolking van 123,50 miljoen. Dat is een stijging van 5 procent …
Beweging Beweging Scholen maken zich op voor 16e Strapdag Vrijdag 16 september vindt de jaarlijkse Strapdag plaats. Tijdens de 16de editie gaan zo veel mogelijk kinderen met de fiets of te voet naar school. Op die manier worden auto's geweerd in de schoolomgeving en zouden kinderen, na een fikse wandeling of fietstocht, ook frisser in de klas zitten. Verschillende scholen organiseren activiteiten rond de …
Beweging Beweging 1.600 deelnemers halen eindstreep van ingekorte Dodentocht niet Van de 11.200 deelnemers aan de Dodentocht in Bornem, zijn er 9.500 die de finish gehaald hebben. Circa 1.600 mensen zijn niet over de meet geraakt. 'Mogelijks speelde het temperatuurverschil hen parten', aldus de organisatie.
Opinie | Wim Derave Opinie | Wim Derave 'De Dodentocht mag zijn naam geen eer aandoen' 'Gek genoeg is niet een tekort aan water en de uitdroging het probleem tijdens intensief sporten, maar net het tegenovergestelde', schrijft professor Wim Derave, die een aantal bedenkingen formuleert bij het inkorten van de Dodentocht.