Bekijk waar in België u het hoogste risico loopt op tekenbeten

Tekenbeet © Istock

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) lanceert een website die de risicogebieden om een tekenbeet op te lopen, in kaart brengt.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) wil de gebieden met het hoogste risico op tekenbeten in kaart brengen, om de actieve preventie van de ziekte van Lyme te verbeteren. Om die gebieden over heel België te identificeren, lanceert het WIV de nieuwe website TekenNet.be., zo meldt het WIV in een persbericht.

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die op de mens overgedragen kan worden door de beet van een teek geïnfecteerd met de bacterie Borrelia burgdorferi. Het risico op infectie verhoogt bij langdurig huidcontact.

Aantal gemelde tekenbeten in België afgelopen maand
Aantal gemelde tekenbeten in België afgelopen maand© TekenNet.be

‘De gunstige gebieden voor het voortbestaan van teken zijn duidelijk bekend bij wetenschappers. Het gaat vooral om schaduwrijke plaatsen, bedekt met een dikke strooisellaag, varens of hoge grassen. Maar het risico om door een teek gebeten te worden kan van jaar tot jaar variëren, afhankelijk onder andere van de weersomstandigheden’, zegt Tinne Lernout van het WIV. ‘Het aantal jaarlijkse beten binnen de bevolking in België is vandaag niet bekend.’

Actieve preventie

Via de nieuwe website TekenNet.be wil het WIV de risicogebieden over heel België in kaart brengen. Het instituut vraagt burgers om opgelopen beten zo spoedig mogelijk op de website te melden. Hoe meer mensen deelnemen, hoe beter de kaarten de werkelijkheid weerspiegelen.

Zo kunnen onderzoekers van het WIV via de website waardevolle informatie verzamelen, met name het aantal mensen gebeten door een teek (op basis van de verklaringen) en de plaatsen waar tekenbeten het meest in België voorkomen. De verzamelde gegevens worden jaar na jaar bestudeerd om de risicogebieden duidelijk te identificeren. Dit zal bijdragen tot een aanzienlijke verbetering van de actieve preventie, onder meer voor personen die regelmatig blootgesteld worden aan teken zoals bijvoorbeeld boswachters, landbouwers, tuinmannen, aldus het WIV. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content