Bart De Wever sluit synagoge voor vier weken

© Reuters

Schildklieraandoeningen worden in Brussel en Wallonië sneller opgespoord dan in Vlaanderen. Die regio’s zouden meer gebruik maken van gevoelige beeldvormingsonderzoeken.

Antwerps burgemeester Bart De Wever legt de synagoge in de Van Spangenstraat vier weken bestuurlijke sluiting op, nadat de politie daar meermaals inbreuken op de coronaregels vaststelde. Het synagogebestuur had intussen zelf al beslist om tijdelijk te sluiten, maar De Wever laat weten dat hij de procedure volgt en toch ook zelf nog een sluiting oplegt.

De politie deed de afgelopen weken meerdere interventies in de synagoge in de Van Spangenstraat. Daarbij werden diverse inbreuken vastgesteld tegen de coronamaatregelen, waaronder het niet respecteren van het samenscholingsverbod en het niet naleven van de geldende medische- en hygiënevoorschriften voor de bestrijding van de pandemie. Op basis daarvan heeft De Wever vrijdag het ‘onvermijdelijke gevolg’ bekrachtigd om de synagoge gedurende vier weken een bestuurlijke sluiting op te leggen. ‘Dat het synagogebestuur zelf het initiatief nam om tijdelijk de deuren te sluiten, was een positief signaal’, zegt De Wever. ‘Maar daarnaast moeten ook de bestuurlijke procedures uitgevoerd worden die volgen na politionele vaststellingen. Het is jammer dat ik opnieuw een maatregel moet nemen tegen een religieuze instelling in onze stad, maar de wet geldt voor iedereen. Onze gezondheid staat voorop. Ik blijf in goede dialoog met alle gemeenschappen in onze stad om deze situaties te vermijden. Het is daarom ook een goede zaak dat het laatste ministeriële besluit helder is.’

De Antwerpse joods-orthodoxe gemeenschap bevindt zich al enkele weken in het oog van de storm inzake de coronacrisis. Naast de vaststellingen van inbreuken in de synagoge kwam vorige week ook het nieuws dat in twee wijken waar een aanzienlijk deel van de inwoners tot de joodse gemeenschap behoren het aantal besmettingen vele malen hoger ligt dan elders. Het stadsbestuur verspreidde daarom een oproepingsbrief onder alle inwoners van die wijken om zich te laten testen. Na een aarzelende start zou intussen zowat de helft dat ook hebben gedaan. De Wever ging woensdag zelf met opperrabbijn Aron Schiff van Machsike Hadass, het overkoepelend orgaan van de Antwerpse joods-orthodoxe synagogen, naar het testdorp op Spoor Oost, waar ze zich allebei lieten testen. De Wever en Schiff streken er ook de plooien glad na de voorbije commotie, waarbij heel wat joden zich geviseerd voelden.

(Belga)

Belga
Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content