Apenpokken: EU maant lidstaten aan tot contactonderzoek
De Europese Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides heeft de ministers van Gezondheid van de 27 lidstaten in een brief aangespoord om een gecoördineerde aanpak van het apenpokkenvirus uit te werken, onder meer met contactonderzoek.
‘Het moet op dit moment onze prioriteit zijn om de waakzaamheid op te schalen, net als de identificatie en rapportering van gevallen, isolatiemaatregelen, contactonderzoek, preventie en duidelijke communicatiecampagnes’, zegt Kyriakides in de brief, die Belga kon inkijken.
Volgens de Eurocommissaris moeten efficiënt contactonderzoek en isolatie ervoor zorgen dat de uitbraak onder controle geraakt. Daarvoor moeten nauwe contacten zo snel mogelijk geïdentificeerd en geïnformeerd worden van het risico op besmetting met apenpokken. ‘Ik spoor jullie aan om duidelijke richtlijnen op te stellen’, zegt Kyriakides aan de ministers.
Ook sensibiliseringscampagnes kunnen een rol spelen, al mag de communicatie nooit stigmatiserend worden, waarschuwt ze. Homoseksuele mannen lijken op dit moment het vaakst getroffen door het virus, maar die groep ‘mag niet geslachtofferd of gemarginaliseerd worden’, stelt de Eurocommissaris.
De Europese Commissie heeft al vaccins tegen het apenpokkenvirus aangekocht voor de lidstaten. Ze bereidt nog bijkomende aankopen voor van het vaccin van Bavarian Nordic en van antivirale behandelingen van Tecovirimat voor de lidstaten die dat wensen.
In België zijn al bijna 400 bevestigde besmettingen met het apenpokkenvirus gemeld. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde vorige week dat er wereldwijd al meer dan 14.000 besmettingen met het apenpokkenvirus werden geregistreerd. De WHO riep de apenpokkenuitbraak vorige week uit tot internationaal gevaar voor de volksgezondheid.