‘Als radiologen niet zichtbaarder worden, zullen ze verdwijnen’

© Reuters

Patiënten weten niet goed wie hun radioloog is en wat die doet, zo blijkt uit een onderzoek aan de UGent. “Dat gaat in tegen de trend om patiënten meer verantwoordelijkheid te geven over hun eigen gezondheid”, zegt hoofdonderzoeker prof. dr. Jan Bosmans in Artsenkrant.

“De radioloog moet vóór, tijdens en na het onderzoek beschikbaar zijn voor de patiënt. Dat is belangrijk als patiënten een grotere rol moeten gaan spelen bij de aanpak van hun eigen aandoeningen”, zo vindt Jan Bosmans, zelf radioloog.

Om te beginnen moet de patiënt dan weten wat een radioloog is en wat die doet. Daar knelt het schoentje. Samen met experts en collega’s van de universiteit van Antwerpen en Hershey, Pennsylvania (VS), verrichtte Jan Bosmans een onderzoek dat bij het publiek grote onzekerheid en een gebrek aan kennis over de rol van de radioloog blootlegde. Nogal wat mensen twijfelen eraan of de radioloog wel een volwaardig opgeleide arts is. Afhankelijk van de vraagstelling beweert tussen de 11% en de 33% dat dat niet zo is.

Technicus

“Maar zelfs patiënten die de radioloog kennen als een arts, onderschatten zijn rol. Amper 15% weet dat een radioloog tamelijk risicovolle medische handelingen kan verrichten zoals vocht uit een cyste nemen voor onderzoek of een inwendige bloeding stelpen. Niet meer dan een goede 11% weet dat de radioloog geneesmiddelen mag voorschrijven.” Op de koop toe denkt 60% dat de arts die het onderzoek aanvraagt ook degene is die de beelden interpreteert.

“Veelal verwarren patiënten de radioloog met de persoon die de foto’s maakt. In ziekenhuizen gebeurt dat door een technicus terwijl de radioloog ergens elders in het ziekenhuis achter een computer zit.”

Patiënten in privépraktijken komen vaker rechtstreeks in contact met de radioloog. Ze zijn dan ook veel sneller geneigd om de resultaten van het onderzoek rechtstreeks met hem te bespreken “Wat voor die patiënt, als hij zijn aandoening beter wil kennen, toch erg belangrijk kan zijn”, vindt professor Bosmans.

Radioloog in Grey’s anatomy

Maar ook voor de radiologen zelf is het belangrijk dat ze naar buiten komen en zich voorstellen aan hun patiënten: “Door de opkomst van nieuwe technieken maakt het niets meer uit of een radioloog in de kelder van het ziekenhuis zit, thuis of in Calcutta. Als je het werk goedkoper kunt uitbesteden in het buitenland, waarom zou je als ziekenhuis dan dure radiologen in dienst houden? Patiëntencontact is de meerwaarde die geen enkel ver en commercieel centrum kan bieden.”

In ieder geval zit het nu grondig fout met de manier waarop het grote publiek de radioloog ziet. “Het zou voor onze beroepsgroep een geschenk uit de hemel zijn als er een bestseller zou verschijnen met een radioloog als hoofdpersonage. In populaire televisieseries als E.R. of Grey’s anatomy wordt nooit een radioloog opgevoerd. En in reality shows zoals Top doctors komen radiologen net als huisartsen er zeer bekaaid van af. Dat is jammer, dat zou de perceptie door het publiek kunnen bijsturen.”

Wouter Colson

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content