Alcoholcoach: ‘Onze politici drinken zélf te graag alcohol’
‘Alcohol is een harddrug, en toch trainen Belgen zichzelf om zo veel mogelijk te kunnen drinken’, zegt alcoholcoach Michael Niclaus (debestebeslissing.be). ‘Gelukkig is er dankzij Tournée Minérale stilaan meer bewustwording.’
Geldt de algemene richtlijn van het het Vlaams expertisecentrum voor alcohol VAD — 10 alcoholconsumpties per week — voor elk individu, of zijn er mensen die extra voorzichtig moeten zijn? (Julia Carina Leysen, Olen)
Michael Niclaus: Er zijn zeker mensen die, bijvoorbeeld vanwege hun genetische kwetsbaarheid, extra moeten opletten. Ik merk trouwens dat de VAD-richtlijn snel evolueert. Toen ik tien jaar geleden zelf nog dronk, mocht je 28 eenheden per week drinken. Later is dat naar 20 geëvolueerd, en nu dus naar 10. Ik ben ervan overtuigd dat we tegen 2025 nog 5 glazen mogen drinken. Als maatschappij beginnen we almaar beter te beseffen dat alcohol een harddrug is.
Zou de overheid de reclame rond alcohol niet beter kunnen reguleren, zoals ze dat ook voor tabak gedaan heeft? (Hans Venneman, Schellebelle)
Niclaus: Dat lijkt me een goed idee. We vinden het normaal dat er reclame voor bier of whisky wordt gemaakt, maar van een slogan als ‘Snuif je blij’ voor cocaïne zouden we toch omvervallen? Terwijl het telkens om een harddrug gaat. Zo vind ik het ook onbegrijpelijk dat tankstations nog alcohol mogen verkopen. Er wordt veel geld mee verdiend en dus laten we het toe, terwijl we zo veel kritiek hebben op mensen die dronken rijden. Dat is hypocriet. Het probleem is dat onze politici zélf te graag drinken. Ze kunnen zelfs wijn en bier krijgen in het parlement, terwijl ze onze wetten stemmen. Dat klopt toch niet?
Heeft iemand ook nog een alcoholprobleem als hij het drinken wél kan laten door de week en tijdens de actie Tournée Minérale? (Anja Vreven, Zonhoven)
Niclaus: Zeker. Die filosofie zie je bij veel mensen: ‘Ik heb geen probleem, want ik drink alleen in het weekend.’ Maar dan zuipen ze zich van vrijdag- tot zondagavond te pletter. Een maand niet drinken, zoals tijdens Tournée Minérale, is nog zo’n manier om te tonen dat alles prima gaat. Als je moet bewijzen dat je geen probleem hebt, heb je er meestal wél een.
Let op, ik ben zeker voorstander van Tournée Minérale. Elke vorm van bewustwording is goed. Pas wanneer je een maand niet drinkt, zie je hoezeer alcohol ingeburgerd is, hoe vaak je jezelf moet verdedigen als je niet drinkt, en hoe weinig alternatieven er zijn.
Ik geef een diner en ik weet dat twee genodigden een alcoholprobleem hebben. Hoe moet ik reageren als ze vragen om toch champagne en wijn te krijgen? (Christel Jacobs, Muizen)
Niclaus: Eerst een belangrijke vraag: vinden die genodigden zélf dat ze een alcoholprobleem hebben, of vindt ú dat? Persoonlijk vind ik zelfs dat de helft van de bevolking een alcoholprobleem heeft. Maar goed, in het eerste geval is het niet oké om wijn en champagne voor te schotelen. In het tweede geval ligt het anders. Dan kunt u met uw gasten in gesprek gaan over hun alcoholgebruik. Of u kunt gewoon een alcoholvrij diner geven, zonder dat vooraf te melden. Zelf heb ik al veel nuchtere feestjes gegeven, en die worden best gesmaakt. En het voordeel: u hoeft de laatste gasten niet langer dronken buiten te duwen rond vier uur ’s nachts. Nuchtere feestjes eindigen meestal wat vroeger.
VOLGENDE WEEK
Heeft de auto nog toekomst? Stel uw vraag aan Joost Kaesemans (Febiac).
Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.
VRAAG VAN DE WEEK
Ik ben al enkele maanden gestopt met drinken. Hoe ga ik om met uitnodigingen voor verjaardagen, recepties en andere braspartijen?
Niclaus: Toen ik zelf definitief ben gestopt met drinken, heb ik dat aan iedereen verteld. Als ik bijvoorbeeld naar een trouwfeest moest, stuurde ik vooraf een bericht: ‘Ik ben nu al drie maanden gestopt met drinken. Zijn er op het feest alcoholvrije alternatieven?’ Dan doen mensen vaak met plezier wat extra moeite. Veel mensen schamen zich voor hun alcoholprobleem, maar ik was net trots, omdat ik tenminste besefte dat ik een probleem had. En dat werd vaak gerespecteerd. Ja, er zullen altijd vrienden en kennissen zijn die je proberen uit te dagen: zelf heb ik na verloop van tijd een punt gezet achter zulke contacten. Probeer je zo veel mogelijk te omringen met mensen die ook bewust met alcohol omspringen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier