Agressieve hersentumor misbruikt onze biologische klok om te kunnen groeien
Een glioblastoom in de hersenen maakt misbruik van de biologische klok in ons lichaam om sterk te kunnen groeien.
Onze organen zijn onderhevig aan een interne biologische klok. Via die ‘machinerie’ van eiwitten wordt de activiteit van genen aangepast aan het uur van de dag. Zo voorkomt ons lichaam bijvoorbeeld dat onze darmen actief worden terwijl we slapen.
Onderzoek gepubliceerd in Cancer Discovery heeft nu uitgewezen dat een agressieve hersentumor (een glioblastoom) de biologische klok misbruikt om sterk te kunnen groeien. Met name twee klokgenen worden zo sterk actief dat ze in essentie oncogenen worden: genen die kanker kunnen opwekken.
Slechts een handvol patiënten met een glioblastoom overleeft de diagnose langer dan vijf jaar. Het goede nieuws uit het onderzoek: de biologische klok in de tumorcellen stilleggen resulteert in hun dood. Hopelijk kan dat inzicht tot efficiënte geneesmiddelen leiden.
Een ander onderzoek in Cancer Discovery illustreert dat uitgezaaide cellen van kankers (zoals huid- en borstkanker) met de hulp van specifieke hersencellen in de hersenen kunnen doordringen om er tumoren te vormen. De schuldigen zijn de astrocyten: stervormige cellen die fungeren als steunkousen voor de zenuwbanen in de hersenen. Of dat ook proces kan worden geremd, is nog niet duidelijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier