Gezondheid Hoe schadelijk zijn microplastics voor onze gezondheid? ‘Mensen beseffen niet waar plastic allemaal in zit’
Psychologie ‘Mensen zagen de videoboodschap van Aron Wade en vroegen zich af: waarom wil jij nou dood?’
Psychologie Psychiater Dirk De Wachter over 'Vertroostingen': ‘Ik wil niet klinken als een toxische optimist of een pastoor'
Gezondheid 2 op de 3 kankerpatiënten na een jaar weer aan het werk: ‘Ik begon met 11 uur per week, om langzaam in het ritme te komen’
Gezondheid Gezondheid ‘De non alcoholic-revolutie komt niet uit de lucht vallen’: hoe gezond is alcoholvrij bier nu echt? Dat zelfs het populaire cultbier Cara Pils dit jaar een alcoholvrije variant kreeg, zegt genoeg: katervrij gerstenat is meer dan een hype.
Opinie | Staf Henderickx Opinie | Staf Henderickx 'Boeren blijven door pesticidenlobby opgesloten in ziek landbouwsysteem zonder toekomst' Huisarts Staf Henderickx hekelt het onlangs goedgekeurde Vlaams Actieplan Pesticiden. In zijn boek ‘Dit slik ik niet meer!’ waarschuwt hij voor de gevolgen van deze toxische stoffen.
Gezondheid Gezondheid Hoe gezond is alcoholvrij bier nu echt? Dat zelfs het populaire cultbier Cara Pils dit jaar een alcoholvrije variant kreeg, zegt genoeg: katervrij gerstenat is meer dan een hype.
Maatschappij Maatschappij Tine Embrechts (‘Menopauzia’): ‘Van schaamte over de menopauze heb ik helemaal geen last meer’ Actrice en zangeres Tine Embrechts, bijna 50, maakte met Menopauzia een openhartig programma over de menopauze, en heel veel Vlaamse vrouwen – en hopelijk ook mannen – zijn haar daar dankbaar voor. ‘Ik word overstelpt met berichten, nog altijd.’
Gezondheid Gezondheid Nu ook wetenschappelijk bewezen: dichte buur is soms beter dan een verre vriend Om eenzaamheid tegen te gaan, blijken alledaagse contacten belangrijk. Zo voelen mensen die een goed contact hebben met buren, kennissen of winkelpersoneel zich minder vaak eenzaam, zo blijkt uit een studie van de KU Leuven, Thomas More en VUB. In de groep die zijn buren wekelijks begroet, voelt bijna zeventig procent zich nooit eenzaam. Van de …
Gezondheid Gezondheid Twee op de drie beeldschermwerkers hebben fysieke klachten Klachten aan de nek, de onderrug en de schouders komen het vaakst voor.
Geneeskunde Geneeskunde 'Coronacrisis leidde tot toename van eetstoornissen bij jongeren, vooral bij meisjes' De coronacrisis heeft een zorgwekkende toename veroorzaakt van eetstoornissen bij jongeren in België, vooral bij meisjes. Dat zegt psychologe Kim De Corte, coördinator van een nieuw Dagcentrum voor eetstoornissen in Oost- en West-Vlaanderen. "Het is een onrustwekkende evolutie, vooral omdat de beschikbare hulp voor deze doelgroep erg beperkt is", benadrukt ze.
Gezondheid Gezondheid Ziekenhuisdirecteurs roepen op tot dringende hervorming van de gezondheidszorg De Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs trekt donderdag aan de alarmbel. De gezondheidszorg staat onder zware druk en moet fundamenteel hervormd worden, zo blijkt uit een rapport.
Opinie | Johan Staes Opinie | Johan Staes ‘Structureel vaccinatiebeleid voor ouderen? Maak eerst werk van deze drie maatregelen’ Johan Staes (Vlozo) roept Vlaams minister Caroline Gennez om de financiële drempels weg te werken zodat ouderen in woonzorgvoorzieningen beter beschermd kunnen worden tegen infectieziekten zoals RSV.
Psychologie Psychologie Hersencellen reageren veel sterker op beelden van lichamen dan op andere objecten Menselijke hersencellen reageren veel sterker op beelden van lichamen en lichaamsdelen dan op beelden van andere objecten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de KU Leuven en UZ Leuven, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. De onderzoekers vonden een nieuwe manier om te registreren hoe individuele menselijke hersencellen reageren op visuele stimuli.
Gezondheid Gezondheid Onderzoekers identificeren eiwit dat gewrichtsschade bij artrosepatiënten veroorzaakt Onderzoekers van de KU Leuven hebben een eiwit geïdentificeerd dat een bepalende rol speelt in de gewrichtsschade die artrosepatiënten oplopen. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. De bevindingen openen nieuwe perspectieven voor betere behandelingen.
Gezondheid Gezondheid Waarom u beter stopt met ‘white noise’ om in slaap te vallen Heel wat mensen luisteren naar white noise of witte ruis omdat het zou helpen om in slaap te vallen. Volgens experts is dat geen goed idee. ‘We ontprikkelen ons zenuwstelsel niet door het aan nóg meer prikkels bloot te stellen.’
Geneeskunde Geneeskunde Waarom HPV-test voortaan klassiek uitstrijkje vervangt: ‘3 op de 4 vrouwen krijgt ooit het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken’ Vanaf 1 januari 2025 zullen vrouwen tussen 30 en 64 jaar om de vijf jaar uitgenodigd worden voor een HPV-test, het virus dat tot baarmoederhalskanker kan leiden. ‘70 tot 80 procent van de bevolking zal ooit besmet worden met HPV’, zegt Frédéric Amant, gynaecoloog aan het UZ Leuven. Acht vragen die licht schijnen op het virus, beantwoord door experts.
Geneeskunde Geneeskunde Meer dan 50 procent van de kankerpatiënten is ondervoed Ondervoeding bij kankerpatiënten blijft vaak onopgemerkt. Toch is het belangrijk dat deze patiënten zo veel mogelijk calorieën binnenkrijgen om te kunnen herstellen.
Opinie | Zehra Eviz en Thijs Vansteenwinckel Opinie | Zehra Eviz en Thijs Vansteenwinckel 'Pak ziekmakend werk aan, niet de langdurig zieke' 'Mensen blootstellen aan ziekmakend werk maakt mensen langdurig ziek. Zo simpel is het. Laat ons er dus vooral voor zorgen dat werk duurzaam en werkbaar is. Niet patiënt per patiënt, maar structureel', schrijven Thijs Vansteenwinckel en Zehra Evi van SAAMO Gent naar aanleiding van de oplaaiende discussie over langdurige ziekt.
Maatschappij Maatschappij Waarom we ongelukkiger zijn met meer loon Onze inkomens namen de voorbije jaren toe, en toch zijn we minder tevreden over onze job. Knack legde de resultaten van de enquête van Jobat voor aan Frederic Vermeulen, professor economie aan de KU Leuven. ‘De focus op alleen het inkomen is achterhaald.’
Gezondheid Gezondheid De wetenschap achter vet: het is een wonder dat vrouwen kunnen afvallen Biochemicus en ervaringsdeskundige Sylvia Tara schreef een bijzonder leerrijk boek over vet. We zien het volgens haar helaas nog als onze grote vijand, terwijl het dat niet is. Misschien heeft de natuur wel goede redenen om ons vet te houden, ondanks al onze pogingen om het te verwijderen? Een fragment.
Psychologie Psychologie Jaloezie in een relatie: waarom sommige mensen alles willen controleren Is een beetje argwaan in een relatie gezond? Nee. Wantrouwen ontwikkelt een eigen destructieve dynamiek. ‘Een kind dat opgroeit in een sfeer van wantrouwen, leert de wereld met argwaan te benaderen’, zegt Martin Schweer, professor aan de Universiteit van Vechta.
Gezondheid Gezondheid Mondplakker of slaapelixir? 5 TikTok-trucjes voor een betere slaap Op TikTok doen de meest ongewone methodes de ronde om de slaap te verbeteren: van aardende lakens die de connectie met de energie van de aarde herstellen tot stretchoefeningen en het bekijken van livestreams van slapende mensen: maar liefst 55 procent van de Amerikaanse jongeren heeft zich al eens tot #sleeptok gewend voor een digitaal slaapmutsje. Wat kunnen we leren van de tiktokkende Schone Slaapsters?
Geneeskunde Geneeskunde Dringend een dokter nodig? ‘Pas over negen jaar zijn er weer genoeg huisartsen’ Steeds meer Vlamingen vinden geen huisarts meer of moeten lang op een afspraak wachten. Kan het huisartsentekort worden verholpen of moeten we onze verwachtingen bijstellen? We vroegen het aan een huisarts die nog aan het begin van zijn carrière staat en een collega die de pensioengerechtigde leeftijd al voorbij is.
Gezondheid Gezondheid Jongeren worstelen met hun nachtrust: 'Sommigen piekeren de hele dag over hun slaap' Overprikkelde jongeren delen massaal slaaprituelen op sociale media om zo goed mogelijk te tukken. Maar zorgt de drang naar een betere slaap ook écht voor rust?
Gezondheid Gezondheid Zone 30, ook goed voor de mentale gezondheid Een lagere snelheidslimiet in de stad komt niet alleen de verkeersveiligheid of luchtkwaliteit ten goede, stellen Britse onderzoekers.
Opinie | Staf Henderickx Opinie | Staf Henderickx 11 procent Vlaamse peuters te dik: '2 negatieve evoluties zijn vandaag normaal geworden' Uit de nieuwe cijfers van Kind en Gezin blijkt dat elf procent of een op de tien kinderen van twee jaar lijdt aan overgewicht. Huisarts Staf Henderickx schrikt daar niet van.
Opinie | Tommy Browaeys Opinie | Tommy Browaeys 'Ondanks alle zelfzorg en mindfulness: waarom lukt die gezonde geest in een gezond lichaam maar niet?' Waarom is verandering teweegbrengen in onze wereld zo moeilijk?, zucht Tommy Browaeys. 'Eerlijk gezegd: ik weet het niet zo goed meer.'
Opinie | Leen Van Brussel Opinie | Leen Van Brussel 'Voorbij het zorginfarct: wat zorg bij het levenseinde kan leren van preventieve gezondheidszorg' 'Scholen en werkplekken kunnen bijdragen aan het welzijn en de bewustwording rondom ernstige ziekte', schrijft Leen Van Brussel. 'Levenseindezorg kan lessen trekken uit de preventieve gezondheidszorg.'
Gezondheid Gezondheid Minder hiv-besmettingen in Afrika, maar VN-doelstellingen lang niet bereikt Afrika ten zuiden van de Sahara leidt de wereld wat betreft de strijd tegen hiv/aids, blijkt uit nieuwe cijfers in The Lancet. Maar de doelstelling om besmettingen met 90 procent terug te dringen tegen 2030, is niet in zicht.
Gezondheid Gezondheid Mysterie van de dag: waarom worden er meer jongens dan meisjes geboren? Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom worden er meer jongens dan meisjes geboren?
Opinie | Eva De Bleeker Opinie | Eva De Bleeker Open VLD-top reageert op hetze rond Riziv-budget: 'Onnodig paniekzaaien op kap van de patiënt is slecht voor de gezondheid' In een opiniestuk leggen partijvoorzitter Eva De Bleeker, ontslagnemend staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand en Kamerlid Irina De Knop uit waarom de Open VLD de begroting van de gezondheidszorg niet goedkeurde. 'Arizonapartijen: vorm een volwaardige regering.'
Gezondheid Gezondheid Fluoride toevoegen aan drinkwater? ‘Leidingwater is geen massamedicijn’ Fluoride kan tandbederf voorkomen. In de VS wordt het actief toegevoegd aan drinkwater. Waarom doen we dat niet in Vlaanderen?
Gezondheid Gezondheid 10 redenen waarom chocolade zo goed voor u is Dat donkere chocolade gezond is, weten we al. Uit een recente studie blijkt dat nu ook melkchocolade beschermt tegen beroertes en hartziektes. We zetten de gezondheidsvoordelen van chocolade nog eens op een rijtje.
Voeding Voeding Huisarts schrijft aanklacht tegen voedingsindustrie: ‘Appelcake uit de fabriek? Dat eet ik niet meer’ Additieven, antibiotica, microplastics, zware metalen, hormoonverstoorders, PFAS, pesticiden: ons lijf krijgt via lucht, water en industrieel voedsel nogal wat stoffen binnen die het liever niet ziet passeren. Wanneer is het te veel en hoe kan het anders?
Gezondheid Gezondheid Waarom steeds meer veertigers darmkanker krijgen: ‘Er komt een lawine op ons af’ Is darmkanker een chronische infectieziekte? Zijn probiotica heilzaam? En waarom neemt het aantal jonge patiënten toe? Darmkankerexpert Luc Colemont deelt de nieuwste inzichten over een ziekte die nog te veel vermijdbare slachtoffers maakt.
Gezondheid Gezondheid Experts maken zich grote zorgen over antibioticaresistentie Het Europese Plotkin Instituut voor Vaccinologie (EPIV-ULB) vraagt onmiddellijke actie tegen antibioticaresistentie. Dat heeft het instituut maandag gemeld op een persconferentie ter gelegenheid van de week van de antibioticaresistentie.
Voeding Voeding Slechts 5 procent van de koffie in België is fair trade: ‘Soms is het beter om de keuze niet aan de consument te laten’ Van alle koffie die in ons land wordt verkocht, is slechts 4,4 procent afkomstig van de eerlijke handel. Voor bananen en chocolade is dat nochtans 20 procent. Hoe is dat grote verschil te verklaren, en hoe krijgen we meer consumenten aan de fairtradekoffie? ‘De klant zal altijd geneigd zijn om voor de goedkoopste optie te gaan.’
Voeding Voeding 'Als we in Europa koffie willen blijven drinken, dan zullen we er meer voor moeten betalen’ Amper 1 op de 20 koffies die we in ons land drinken, is afkomstig van de eerlijke handel. De meerprijs die de consument betaalt voor fairtrade maakt een groot verschil voor de koffieboer, die ook in Kenia af te rekenen krijgt met de klimaatverandering.
Psychologie Psychologie 'Bijna een vijfde van de mensen onderbreekt zelfs een vrijpartij voor een telefoonsignaal. Waar ben je dan mee bezig?' De smartphone maakt ons ziek: constant verbonden zijn met je telefoon leidt tot chronische stress en burn-out, ook en zeker bij jonge mensen, ziet neuropsychiater Theo Compernolle. 'Ons brein is gewoon echt niet goed in multitasken. Het enige dat je ermee bereikt, is dat je veel taken tegelijk gaat verknoeien.'
Gezondheid Gezondheid Lawaai maakt elk jaar 12.000 doden in de EU: ‘Het is giftig voor ons brein’ Liefst drie op de vier Vlamingen hebben last van omgevingsgeluid. Te veel decibels verhogen de kans op angst- en leerstoornissen, depressie en zelfs zelfdoding. Toch wil de nieuwe Vlaamse regering nachtelijk vrachtverkeer stimuleren. ‘Onze politici maken van een verkeers- een gezondheidsprobleem.’
Gezondheid Gezondheid Epidemiologe Erica Walker: ‘Lawaaivervuiling treft meestal arme mensen’ De Amerikaanse epidemiologe Erica Walker werd gekweld door luidruchtige bovenburen. ‘Ik zakte weg in machteloosheid.’
Gezondheid Gezondheid Nu toch positief advies voor alzheimer-behandeling in EU: enkel voor beperkte groep patiënten Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft het licht op groen gezet voor de eerste behandeling van de ziekte van Alzheimer in de Europese Unie. De behandeling vertraagt de vooruitgang van de ziekte.
Gezondheid Gezondheid 'Dat zwembroeken sowieso hygiënischer zijn dan zwemshorts is een fabeltje' Fervente zwemmers hoeven niet te vrezen: chloor in een zwembad is niet schadelijk voor de gezondheid, stelt Rudy Calders van het Antwerps provinciaal Instituut voor Hygiëne. 'En dat zwembroeken per definitie hygiënischer zijn dan zwemshorts, is ook een fabeltje.'
Gezondheid Gezondheid Meer dan 800.000 mensen lijden aan COPD: 9 op 10 patiënten zijn (ex-)rokers Ons land scoort slecht in de aanpak en preventie van rokerslong.
Gezondheid Gezondheid Quarter Pounder van McDonald's maakt nog meer slachtoffers in de VS In de Verenigde Staten zijn nu al zeker 104 mensen ziek geworden na te hebben gegeten in een restaurant van McDonald's.
Psychologie Psychologie ‘Eén op de drie mensen heeft een jeugdtrauma. En dat heeft grote gevolgen’ Veerle Segers en Eva Kestens maakten een podcast over jeugdtrauma’s, een thema waar veel te weinig over gepraat wordt. ‘Jeugdtrauma’s kunnen ook voor fysieke klachten zorgen.’
Gezondheid Gezondheid Tien producten die stiekem best veel suiker bevatten Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eet vrijwel iedereen in de wereld te veel suiker. En in de meeste gevallen hebben we het niet eens in de gaten.
Gezondheid Gezondheid Canada meldt geval van vogelgriep bij mens Ook in Canada is een geval van vogelgriep vastgesteld bij een mens. Dat melden de lokale autoriteiten van de provincie British Columbia. Het gaat om een tiener.