Opinie | Alain Van Hiel 'Experimenten in onsterfelijkheid? De mens is niet gemaakt voor het eeuwige leven'
Opinie | Lode Godderis ‘Ziekteverzuim tegengaan? Doktersbriefje herlanceren en werkgevers bestraffen zijn niet de oplossing’
Gezondheid Gezondheid Griepepidemie stabiliseert, maar op hoog niveau Het aantal huisartsen dat aangeeft een hoge werklast te ervaren door luchtwegeninfecties, zoals de griep, blijft stijgen. Dat blijkt woensdag uit het wekelijkse rapport over luchtweginfecties van het gezondheidsinstituut Sciensano.
Geneeskunde Geneeskunde Ivermectine: het antiparasitaire middel dat Mel Gibson en malafide dokters aanprijzen als gecensureerd wondermedicijn Hollywoodster Mel Gibson beweerde tijdens een populaire podcast dat drie van zijn vrienden met uitgezaaide kanker genazen door een behandeling met antiparasitaire middelen. Kankerspecialisten waarschuwen voor valse hoop.
Psychologie Psychologie Weg met de winterdip: hoe counter je de donkere dagen? In het Hoge Noorden weet men het al langer: licht speelt een essentiële rol in onze fysieke en mentale gezondheid.
Psychologie Psychologie Waarom een beetje uitstellen gezond is – en wanneer het zorgwekkend wordt Waarom stellen we taken keer op keer uit, tot ze onoverkomelijk lijken? Wat zit er achter dat uitstelgedrag en wat kunnen we eraan doen?
Gezondheid Gezondheid Jong talent: Sofie Vranken (28) onderzoekt de relatie tussen sociale media en alcohol bij jongeren ‘Wereldwijd veroorzaakt alcoholgebruik elk jaar zo’n 2,6 miljoen doden’, zegt onderzoeker Sofie Vranken. ‘Alcohol vormt een groot gezondheidsprobleem. Toen ik door Instagram scrolde, viel het me op hoeveel beelden ik te zien kreeg waarin alcohol al dan niet subtiel aan bod kwam.’ Tijdens haar bachelor communicatiewetenschappen volgde ze een vak over sociale media en risicogedrag. …
Gezondheid Gezondheid Van peperdure zorgvolmachten tot het recht op euthanasie: 10 mythes over het einde van uw leven Steeds meer Vlamingen proberen tot in detail vast te leggen hoe de laatste maanden, weken en dagen van hun leven er moeten uitzien. Dat sommige van die wensen wellicht niet zullen worden gerespecteerd, beseffen ze doorgaans niet.
Psychologie Psychologie Psychiater Jim van Os: ‘Ik sta heel kritisch tegenover euthanasie bij jongeren, mensen onder de 30 zeg maar’ Voor iemand met psychisch lijden kan diergeleide therapie of acupunctuur even effectief helpen als een pil of cognitieve gedragstherapie, zegt de prominente Nederlandse psychiater Jim van Os. ‘We moeten de geestelijke gezondheidszorg veel meer gaan zien als een breed ecosysteem.’
Opinie | David Vansteenbrugge Opinie | David Vansteenbrugge 'Politieke moed betekent vandaag: ook kiezen voor de meest kwetsbaren' 'Kiezen we voor een samenleving waarin enkel de sterken floreren, of bouwen we aan een gemeenschap waarin we ook de meest kwetsbaren beschermen en ondersteunen?' vraagt David Vansteenbrugge (Kom op tegen Kanker) aan de partijen die momenteel onderhandelen over een nieuwe federale regering.
Gezondheid Gezondheid ZAS-ziekenhuizen in Antwerpen voeren opnieuw mondmaskerplicht in Het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS), dat verschillende ziekenhuizen in en rond de stad beheert, gaat opnieuw mondmaskers invoeren. Dat meldt de groep donderdag in een persbericht. 'Het is een maatregel om zwakke patiënten te beschermen', luidt het. De maatregel volgt op de verhoging van het waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties.
Beweging Beweging Wilt u niet in een rolstoel eindigen? Doe aan krachttraining De meesten van ons gaan nooit met gewichten of weerstandsbanden aan de slag. En toch zou iedereen regelmatig krachttraining moeten doen, zeggen experts. Zelfs chemopatiënten, kinderen en honderdjarigen.
Geneeskunde Geneeskunde ‘Beste minister Demir, leid alstublieft niet te veel huisartsen op’ Nu zo veel Vlamingen geen (huis)arts vinden, lijkt het logisch om meer jonge mensen tot de opleiding geneeskunde toe te laten. Of toch niet? ‘Te veel studenten laten starten, kan op termijn tot grote problemen leiden’, vindt emeritus hoogleraar huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer.
Gezondheid Gezondheid Al minstens twee mensen overleden in België na esthetische injectie Minstens twee mensen zijn gestorven na een esthetische behandeling nadat ze een injectie kregen van iemand die daar eigenlijk niet toe opgeleid was. Dat bevestigt de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) aan Het Nieuwsblad. De laatste jaren duiken dubieuze klinieken op, waar zonder veel kennis van zaken injecties met botox …
Gezondheid Gezondheid Wie positief staat tegenover ouder worden, leeft langer In 150 jaar tijd is de gemiddelde levensverwachting van de mens verdubbeld. Maar het verouderingsproces is zo complex dat de kans klein is dat het ooit echt kan worden bestreden.
Gezondheid Gezondheid Viroloog Steven Van Gucht: ‘Er is onvoldoende draagvlak voor een mondmaskerverplichting in ziekenhuizen’ Nu de griepepidemie stilaan haar hoogtepunt bereikt, raadt de overheid mensen met symptomen en/of een kwetsbare gezondheid aan om op drukke plekken weer een mondmasker te dragen. Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) licht toe waarom er – anders dan tijdens de pandemie – niet voor een verplichting werd geopteerd.
Gezondheid Gezondheid Waarom u alwéér uw goede voornemens hebt laten varen: ‘Dit zijn 3 klassieke valkuilen’ Vandaag is het Quitters Day, de dag waarop ruim 80 procent van de goede voornemens sneuvelen.
Gezondheid Gezondheid Langer leven, stiltetoerisme en functioneel drinken: dit zijn 11 gezondheidstrends voor 2025 Het nieuwste crashdieet voor 2025? Daar doen we in dit Ozempic-tijdperk niet langer aan mee. Toch liggen er aan het begin van dit nieuwe jaar enkele voedings- en gezondheidstrends op de loer.
Psychologie Psychologie 6 tips om gemotiveerd en positief te blijven op Blue Monday ‘New year, same shit?’ De kans bestaat dat dit gevoel jou overvalt op deze ‘blauwe maandag’. Niet het minst omdat de gemaakte goede voornemens bij velen nu al aan gruzelementen liggen.
Geneeskunde Geneeskunde Els Van de Vijver: ‘De meeste zuigelingen hebben echt geen maagzuurremmers nodig’ Het medicatiegebruik bij kinderen en jongeren is de afgelopen tien jaar gedaald, maar bepaalde medicatie, zoals maagzuurremmers op voorschrift, zit wel in de lift. ‘Wat die stijging voor een stuk kan verklaren, is dat de maagzuurremmers op basis van ranitidine van de markt zijn gehaald’, zegt kindergastro-enteroloog Els Van de Vijver (UZA).
Gezondheid Gezondheid ‘Veel mensen met een hoogfunctionerende depressie zijn onbewust al lange tijd uitgeput’ Niet alle vormen van depressie manifesteren zich in eerste instantie door somberheid of lusteloosheid. De Duitse psychiater Michelle Hildebrandt legt uit hoe je zo’n hoogfunctionerende depressie kunt herkennen en hoe je ermee kunt omgaan.
Gezondheid Gezondheid Betere seks dankzij betere data: waarom we te weinig weten over wat er in bed gebeurt Het is schandalig hoeveel we niet weten over menselijk seksueel gedrag. ‘Als mensen bijvoorbeeld weten dat veel andere stellen orale seks hebben, geeft dat hen vaak het gevoel dat het oké is, dat het iets is wat ze kunnen proberen.’
Psychologie Psychologie Hoe blijft u mentaal gezond in deprimerende tijden? ‘Leg uw innerlijke criticus het zwijgen op' Het gaat niet zo best met de wereld en veel mensen maken zich zorgen. De Britse psychotherapeute en succesauteur Philippa Perry (67) biedt hoop en reikt tips aan. 'Ook een dosis humor kan helpen.'
Gezondheid Gezondheid VS-verantwoordelijke wil kankerwaarschuwing voor alcohol De 'surgeon general', een belangrijke adviseur voor gezondheidszaken van de Amerikaanse overheid, heeft vrijdag gepleit voor waarschuwingslabels voor kanker bij alcoholproducten. Alcohol is in de VS verantwoordelijk voor zowat 100.000 kankergevallen en 20.000 kankeroverlijdens per jaar, aldus 'dokter van de natie' Vivek Murthy.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Hoe maken we van onze gezondheidszorg ook een vrouwenzaak?' 'De gezondheidszorg in België en Europa zet grote stappen vooruit, maar niet iedereen profiteert evenredig van die vooruitgang', schrijven Tine Carmeliet en Marie Romain van de Vrijdaggroep. 'Vooral vrouwen brengen een groter deel van hun leven in slechte gezondheid door vergeleken met mannen. Beleid én wetenschap moeten hand in hand gaan om dit probleem aan te pakken.'
Gezondheid Gezondheid Baarmoederhalskanker: waarom je geen 2 testen nodig hebt: 'De HPV-test scoort op veel vlakken beter' Een simpele PCR-test vervangt het minder betrouwbare uitstrijkje voor vrouwen: wat moet u weten?
Voeding Voeding Is gember echt een wonderknol? Gember zou goed zijn voor het immuunsysteem, de stofwisseling, de bloeddoorstroming, de vertering,… Wat is er van aan?
Voeding Voeding Waarom maaltijdvervangende drankjes de Britse lunch op z’n kop zetten In plaats van hun lunch op te eten, drinken steeds meer Britten hem op. Vooral de lage prijs maakt maaltijdvervangende drankjes zo populair over het Kanaal.
Gezondheid Gezondheid Hoe lossen we verkeerslawaai op? ‘Treinen zijn stiller geworden, wegverkeer net luider’ Drie op de tien Vlamingen worden gehinderd door lawaai van wegverkeer. Geluidsingenieurs proberen verkeerslawaai in te perken, maar zijn gebonden aan beperkte budgetten en zwakke wetgeving. Knack stapte op de meettrein van Infrabel.
Gezondheid Gezondheid Van hoop voor alzheimerpatiënten tot de ultieme afslankpil: dit zijn onze meest gelezen artikels over gezondheid in 2024 Van de factoren die mee het risico op dementie bepalen tot wat u nog niet wist over fabrieksvoeding: dit zijn de Knack-artikels over gezondheid die in 2024 het meest gelezen werden.
Opinie | Staf Henderickx Opinie | Staf Henderickx 'Cacao, koffie, eieren,... Wat is er aan de hand met de voedselprijzen?' De prijs van de eieren swingt de pan uit. Het kopje koffie smaakt steeds duurder. Is het de strengere wetgeving rond stikstof en dierenwelzijn zoals de Boerenbond beweert? Of is er meer aan de hand met onze voedselprijzen. Huisarts Staf Henderickx fileert de voedselmarkt.
Psychologie Psychologie Psychologen luiden alarmbel over lifestyle-, burn-out- en veerkrachtcoaches Het is "hoog tijd" om de titel van psychotherapeut wettelijk te beschermen en een beter kwaliteitskader in te voeren. Dat zegt BFPT, de Belgische Federatie van Psychotherapeuten.
Gezondheid Gezondheid Dit verandert er in 2025 in de gezondheidszorg Een hogere zorgpremie, nieuwe regels voor alcoholreclame en duurdere kinesisten. Dit verandert er op 1 januari in de gezondheidszorg.
Justitie Justitie Forensisch patholoog Babette Van Rafelghem: ‘Ik vind dat we best trots mogen zijn op de binnenkant van ons lichaam’ Babette Van Rafelghem is een van de jongste forensische artsen in ons land. Nog bijzonderder is dat ze tekeningen maakt van haar werk: ‘De kleuren en structuren van het menselijk lichaam zijn fantastisch.’
Gezondheid Gezondheid Griepepidemie is vroeg in het land Er is sprake van een griepepidemie. Dat blijkt donderdag uit het wekelijks rapport over luchtwegeninfecties van Sciensano.
Gezondheid Gezondheid 5 jaar coronavirus: dierlijke oorsprong of lek in laboratorium? Vijf jaar na de ontdekking is de internationale wetenschappelijke gemeenschap er nog steeds niet in geslaagd om de oorsprong van Covid-19 met zekerheid vast te stellen.
Gezondheid Gezondheid Hoe schadelijk zijn microplastics voor onze gezondheid? ‘Mensen beseffen niet waar plastic allemaal in zit’ Zeven miljard ton onverwoestbaar plasticafval hebben we tot nog toe geproduceerd. De meest minuscule exemplaren vinden steeds meer hun weg naar ons lichaam. Hoe gevaarlijk zijn die microplastics?
Psychologie Psychologie ‘Mensen zagen de videoboodschap van Aron Wade en vroegen zich af: waarom wil jij nou dood?’ Ondraaglijk psychisch lijden is vaak niet even zichtbaar als fysiek lijden en daarom moeilijker te bevatten. Toch gaat het evengoed door merg en been, en kan het ertoe leiden dat mensen de dood nog als de enige uitweg zien.
Psychologie Psychologie Psychiater Dirk De Wachter over 'Vertroostingen': ‘Ik wil niet klinken als een toxische optimist of een pastoor' In de zomer van 2021 werd bij Dirk De Wachter een levensbedreigende kanker vastgesteld. Het maakte van Vlaanderens bekendste psychiater plots een patiënt. Vanuit die ervaring schreef hij zijn Vertroostingen, het laatste Time to Read-actieboek. ‘Mensen met een groot verdriet worden zelden getroost door een gezellige kerstmarkt.’
Gezondheid Gezondheid 2 op de 3 kankerpatiënten na een jaar weer aan het werk: ‘Ik begon met 11 uur per week, om langzaam in het ritme te komen’ Maar liefst 58 procent van de kankerpatiënten is een jaar na de diagnose opnieuw aan het werk. ‘Dat zijn indrukwekkende cijfers’, zegt Paul Callewaert van ziekenfonds Solidaris. ‘Het toont aan dat goede ondersteuning, begeleiding en maatregelen zoals progressieve werkhervatting werken.’
Gezondheid Gezondheid Noodtoestand in Californië door aanhoudende verspreiding vogelgriep De gouverneur van de Amerikaanse staat Californië heeft woensdag de noodtoestand uitgeroepen in de strijd tegen de aanhoudende verspreiding van de vogelgriep.
Gezondheid Gezondheid ‘De non alcoholic-revolutie komt niet uit de lucht vallen’: hoe gezond is alcoholvrij bier nu echt? Dat zelfs het populaire cultbier Cara Pils dit jaar een alcoholvrije variant kreeg, zegt genoeg: katervrij gerstenat is meer dan een hype.
Opinie | Staf Henderickx Opinie | Staf Henderickx 'Boeren blijven door pesticidenlobby opgesloten in ziek landbouwsysteem zonder toekomst' Huisarts Staf Henderickx hekelt het onlangs goedgekeurde Vlaams Actieplan Pesticiden. In zijn boek ‘Dit slik ik niet meer!’ waarschuwt hij voor de gevolgen van deze toxische stoffen.
Gezondheid Gezondheid Hoe gezond is alcoholvrij bier nu echt? Dat zelfs het populaire cultbier Cara Pils dit jaar een alcoholvrije variant kreeg, zegt genoeg: katervrij gerstenat is meer dan een hype.
Maatschappij Maatschappij Tine Embrechts (‘Menopauzia’): ‘Van schaamte over de menopauze heb ik helemaal geen last meer’ Actrice en zangeres Tine Embrechts, bijna 50, maakte met Menopauzia een openhartig programma over de menopauze, en heel veel Vlaamse vrouwen – en hopelijk ook mannen – zijn haar daar dankbaar voor. ‘Ik word overstelpt met berichten, nog altijd.’
Gezondheid Gezondheid Nu ook wetenschappelijk bewezen: dichte buur is soms beter dan een verre vriend Om eenzaamheid tegen te gaan, blijken alledaagse contacten belangrijk. Zo voelen mensen die een goed contact hebben met buren, kennissen of winkelpersoneel zich minder vaak eenzaam, zo blijkt uit een studie van de KU Leuven, Thomas More en VUB. In de groep die zijn buren wekelijks begroet, voelt bijna zeventig procent zich nooit eenzaam. Van de …
Gezondheid Gezondheid Twee op de drie beeldschermwerkers hebben fysieke klachten Klachten aan de nek, de onderrug en de schouders komen het vaakst voor.