Voeding Huisarts schrijft aanklacht tegen voedingsindustrie: ‘Appelcake uit de fabriek? Dat eet ik niet meer’
Voeding Slechts 5 procent van de koffie in België is fair trade: ‘Soms is het beter om de keuze niet aan de consument te laten’
Voeding Voeding 'Als we in Europa koffie willen blijven drinken, dan zullen we er meer voor moeten betalen’ Amper 1 op de 20 koffies die we in ons land drinken, is afkomstig van de eerlijke handel. De meerprijs die de consument betaalt voor fairtrade maakt een groot verschil voor de koffieboer, die ook in Kenia af te rekenen krijgt met de klimaatverandering.
Psychologie Psychologie ‘Voortdurend met je smartphone bezig zijn, is funest voor je mentale gezondheid en veroorzaakt burn-out’ De smartphone maakt ons ziek: constant verbonden zijn met je telefoon leidt tot chronische stress en burn-out, ook en zeker bij jonge mensen, ziet neuropsychiater Theo Compernolle. ‘Je moet je leren beschermen tegen deze weapons of mass distraction.’
Gezondheid Gezondheid Lawaai maakt elk jaar 12.000 doden in de EU: ‘Het is giftig voor ons brein’ Liefst drie op de vier Vlamingen hebben last van omgevingsgeluid. Te veel decibels verhogen de kans op angst- en leerstoornissen, depressie en zelfs zelfdoding. Toch wil de nieuwe Vlaamse regering nachtelijk vrachtverkeer stimuleren. ‘Onze politici maken van een verkeers- een gezondheidsprobleem.’
Gezondheid Gezondheid Epidemiologe Erica Walker: ‘Lawaaivervuiling treft meestal arme mensen’ De Amerikaanse epidemiologe Erica Walker werd gekweld door luidruchtige bovenburen. ‘Ik zakte weg in machteloosheid.’
Gezondheid Gezondheid Nu toch positief advies voor alzheimer-behandeling in EU: enkel voor beperkte groep patiënten Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft het licht op groen gezet voor de eerste behandeling van de ziekte van Alzheimer in de Europese Unie. De behandeling vertraagt de vooruitgang van de ziekte.
Gezondheid Gezondheid 'Dat zwembroeken sowieso hygiënischer zijn dan zwemshorts is een fabeltje' Fervente zwemmers hoeven niet te vrezen: chloor in een zwembad is niet schadelijk voor de gezondheid, stelt Rudy Calders van het Antwerps provinciaal Instituut voor Hygiëne. 'En dat zwembroeken per definitie hygiënischer zijn dan zwemshorts, is ook een fabeltje.'
Gezondheid Gezondheid Meer dan 800.000 mensen lijden aan COPD: 9 op 10 patiënten zijn (ex-)rokers Ons land scoort slecht in de aanpak en preventie van rokerslong.
Gezondheid Gezondheid Quarter Pounder van McDonald's maakt nog meer slachtoffers in de VS In de Verenigde Staten zijn nu al zeker 104 mensen ziek geworden na te hebben gegeten in een restaurant van McDonald's.
Psychologie Psychologie ‘Eén op de drie mensen heeft een jeugdtrauma. En dat heeft grote gevolgen’ Veerle Segers en Eva Kestens maakten een podcast over jeugdtrauma’s, een thema waar veel te weinig over gepraat wordt. ‘Jeugdtrauma’s kunnen ook voor fysieke klachten zorgen.’
Gezondheid Gezondheid Tien producten die stiekem best veel suiker bevatten Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eet vrijwel iedereen in de wereld te veel suiker. En in de meeste gevallen hebben we het niet eens in de gaten.
Gezondheid Gezondheid Canada meldt geval van vogelgriep bij mens Ook in Canada is een geval van vogelgriep vastgesteld bij een mens. Dat melden de lokale autoriteiten van de provincie British Columbia. Het gaat om een tiener.
Gezondheid Gezondheid Vitamine C of ajuin: welke populaire remedies werken tegen een verkoudheid? Grootmoeders kippensoep, voedingssupplementen of gesnipperde uitjes tussen de tenen? Welke populaire middeltjes tegen verkoudheden en griepachtige symptomen zijn het proberen waard?
Gezondheid Gezondheid ‘Lange wachttijden bij de dermatoloog? Ga eens bij de kapper langs’ Is dat vreemde vlekje onder je haar huidkanker of gewoon een ouderdomswrat? Een nieuwe opleiding leert kappers om het verschil te zien.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij ‘Minder werkdruk voor verpleegkundigen? Daar kunt ook ú iets aan doen’ De zorgsector dreigt zo langzamerhand onder de hoge werkdruk te bezwijken. ‘Als we daar echt iets aan willen doen, zullen we spaarzamer met zorg moeten omgaan.’
Gezondheid Gezondheid Vingers kraken: Onschuldig genot of schadelijk op termijn? Een aangenaam gevoel bij de uitvoerder, maar fronsende blikken bij omstaanders, dat levert het knakken van de knokkels meestal op. Maar hoe onschuldig is het 'knak'-geluidje eigenlijk?
Geneeskunde Geneeskunde Jong Talent: Liselore Loverix ontwikkelde genetische test die slaagkans voor behandeling van eierstokkanker voorspelt ‘In België krijgen elk jaar zo’n 800 vrouwen te horen dat ze eierstokkanker hebben’, zegt gynaecologe Liselore Loverix (32). ‘Die vrouwen staat een zware behandeling te wachten: hun baarmoeder en eierstokken worden operatief verwijderd en ze moeten wekenlang een chemokuur ondergaan. Zelfs dan komt de ziekte bij 8 op de 10 vrouwen terug.’ Dankzij innovatieve, …
Psychologie Psychologie ‘Sorry dat je het zo voelt’: hoe passief agressief gedrag de wereld heeft overgenomen Hoe zeg je iets venijnigs, terwijl je het altijd kunt ontkennen? De hele wereld lijkt zich te bekwamen in passief agressief gedrag. Werkt perfect op de werkvloer en online. 'Maar koppels kennen elkaars trucs', zegt psychoanalyticus Josh Cohen.
Gezondheid Gezondheid Nek- en rugpijn vermijden? 'Doe geen sit-ups' Waarom voelt de rug van de ene als een roestige scharnier en staat bij de ander de nek met dikke stalen kabels vast op het lichaam? Chiropractor Anneke Verbeeck kijkt op een nieuwe manier naar rug- en nekklachten en geeft tips.
Wetenschap Wetenschap Van gedragsstoornissen tot parkinson: hoe pesticiden ook onze hersenen vervuilen Chemische vervuilers zijn alomtegenwoordig in onze onmiddellijke leefomgeving. Ze zitten zelfs in ons lichaam. Het verlies aan biodiversiteit verergert de problemen nog.
Geneeskunde Geneeskunde Dringend nood aan plasmadonoren: ‘Slechts 0,5 procent van de Vlamingen doneert momenteel plasma’ De vraag naar bloedplasma stijgt jaarlijks, terwijl het product wereldwijd schaarser wordt. Waarom is het zo belangrijk dat we naast bloed ook plasma doneren?
Gezondheid Gezondheid Wat doet Rilatine met het brein? Het gebruik van Rilatine, medicijn voor de behandeling van ADHD, is de voorbije 5 jaar verdubbeld. Bodytalk geeft duiding.
Gezondheid Gezondheid Waarom sterven mensen met een lager inkomen jonger? 'Het ligt niet alleen aan de sigaret' Nee, gezond zijn roken en drinken allerminst. Maar levensstijl is niet de belangrijkste reden waarom mensen met een laag inkomen vroeger sterven, leidt topeconoom Johannes Spinnewijn af uit Nederlandse data.
Geneeskunde Geneeskunde Meer dan een huidziekte: ‘Psoriasispatiënten zijn niet altijd op de hoogte van de extra risico’s’ ‘Patiënten beseffen niet altijd dat de chronische huidziekte psoriasis samenhangt met andere aandoeningen’, zegt dermatoloog Sven Lanssens. Wat moet u als patiënt weten?
Opinie | Nele Ameloot Opinie | Nele Ameloot 'Levert het echt iets op om vegetariërs een schuldgevoel aan te praten?' 'Met het aanpraten van schuldgevoelens tref je vooral mensen die al worstelen met hun geweten. Zo zal de kritieke massa niet bereikt worden', schrijft Nele Ameloot.
Maatschappij Maatschappij Wonderwoud in Oostakker: Katrien Kintaert en haar honden wijzen verloren jongeren de weg terug naar de samenleving Sommige straten hebben een tragische naam. De Gefusilleerdenstraat, bijvoorbeeld. De weg ligt verstopt in een deelgemeente van Gent, zeg gerust in het hol van Pluto – al hebben de marketeers daar een andere naam voor verzonnen: het Wonderwoud. Het is een straat vol symboliek, die doodloopt op een executieoord. Tientallen verzetsstrijders zagen hier, tussen 8 …
Opinie | Eva Cloet Opinie | Eva Cloet 'Hoe helpen we de kinderen die vast komen te zitten in een systeem dat hen niet begrijpt en dat hen niet helpt?' 'De geplande hervormingen zullen alleen slagen als we diagnostiek zien als een continu proces, afgestemd op de noden van het kind en zijn omgeving', schrijft Eva Cloet naar aanleiding van de recente Pano-documentaire over 'de "jacht" op autisme en ADHD-labels in het onderwijs'
Gezondheid Gezondheid Deze signalen tonen verschil tussen dementie en vergeetachtigheid Niet op een woord kunnen komen of vergeten waar de wagen geparkeerd staat, wil nog niet zeggen dat je aan dementie lijdt. Er zijn namelijk andere en duidelijkere symptomen die waarschuwen voor de aandoening.
Psychologie Psychologie Hoe verloopt een bijna-doodervaring? ‘In de Verenigde Staten zien heel veel mensen Elvis Presley’ In zijn nieuwe boek Bijna dood probeert neuroloog en hersenwetenschapper Steven Laureys te achterhalen wat er precies in de hersenen gebeurt tijdens een bijna-doodervaring, maar kijkt hij ook over de grenzen van de wetenschap heen. In onderstaand fragment beschrijft Laureys hoe een BDE zich manifesteert in verschillende tijden en culturen.
Psychologie Psychologie Autisme-expert Peter Vermeulen: ‘Te veel kinderen krijgen het label autisme opgeplakt’ Uit een Pano-reportage blijkt dat steeds meer kinderen het label autisme krijgen. Om toegang te krijgen tot het buitengewoon onderwijs is die diagnose cruciaal. ‘Dat zou niet mogen,’ zegt autisme-expert Peter Vermeulen. ‘Schaf die koppeling af en focus op de noden van het kind.’
Gezondheid Gezondheid Zichtbaar cholesterol rond het oog De kleine, witgele vlekken rond de ogen, xanthelasma zeggen dokters, wijzen op een hoger risico voor hart- en vaatziekten. Mooi zijn ze niet, maar als waarschuwingsteken kan je ze niet negeren.
Opinie | Niels Morsink Opinie | Niels Morsink 'Hoe onze lokale politici 9000 levens kunnen redden' 'Nu in elke gemeente een nieuw bestuursakkoord gesmeed wordt voor de komende zes jaar, hebben onze lokale verkozenen de kans om duizenden levens te redden. De wetenschappers van Sciensano geven alvast een voorzet', schrijft Niels Morsink van denktank Minerva.
Psychologie Psychologie Jong Talent: Glenn Kiekens (33) pleit voor preventie en meer interventieonderzoek rond zelfverwonding bij jongvolwassenen ‘Een op de zeven 18-jarigen die van het middelbaar naar de universiteit gaat, begint in die periode voor het eerst met zelfverwonding’, zegt Glenn Kiekens, docent klinische psychologie aan de universiteit van Tilburg.
Voeding Voeding In memoriam Carla Tomasi (70), de gastrogoeroe en groentefluisteraar In Ostia bij Rome overleed Carla Tomasi, 70. In het Londen van de jaren tachtig was ze de beste Italiaanse chef. Daarna hield zij zich – volstrekt tevreden in haar splendid isolation – alleen nog bezig met haar poezen en tuin. Carla komt uit Rome. Met een Sard als vader, een moeder uit de ruige …
Gezondheid Gezondheid Waarom jongeren fan zijn van mondtape: ‘De moderne mens is de slechtste ademer van het dierenrijk’ Je lippen afplakken als je slaapt voor een optimale neusademhaling en betere nachtrust? Topsporters en jongeren zijn al langer fan. Maar is het wel veilig? ‘Er is niets in de mond dat dient om te ademen.’
Gezondheid Gezondheid 'Dit jaar al 1100 doden door mpox in Afrika' De Afrikaanse gezondheidsautoriteit CDC Africa heeft vrijdag gemeld dat sinds begin dit jaar 1100 mensen aan mpox gestorven zijn.
Voeding Voeding Hoe gezond is het hippe, gefermenteerde drankje kombucha? Het wordt gedronken in hippe bars als alternatief voor bier en wijn, sterrenchefs gaan ermee aan de slag en in de supermarkt verschijnen steeds meer nieuwe smaakjes en merken: kombucha, het duizenden jaar oude ‘ouderdomselixir’ uit Azië verovert het Westen. Maar hoe gezond is die gefermenteerde thee echt?
Gezondheid Gezondheid Arrogant en buitensporige nood aan bevestiging: zo herken je een narcist. In haar boek Narcistisch misbruik in de liefde beantwoordt auteur en autoriteit op het gebied van narcisme Mjon van Oers vijftig vragen over (leven met) narcisten. Knack biedt u graag drie vragen en antwoorden aan. Hoe herken je een narcist, wat zijn typisch narcistische eigenschappen, en wat is het verschil tussen een psychopaat, een sociopaat en een narcist?
Voeding Voeding Van groente-ijsjes tot ‘gezonde’ ontbijtgranen: hoe de voedingsindustrie ons nog altijd bij de neus neemt De voedingsindustrie speelt met nieuwe voedseltrends in op de vraag van de consument naar minder E-nummers en suiker, en meer voedzame ingrediënten. Maar hoe gezond zijn de met groenten en vitaminen verrijkte producten uit de supermarkt?
Gezondheid Gezondheid WHO waarschuwt voor schimmelresistentie: welke schimmels moeten we het meest vrezen? Terwijl we steeds meer de gevaren ondervinden van onbekende virussen enerzijds en antibioticaresistentie anderzijds, zijn we ons nog te weinig bewust van de dreiging van resistente schimmels, waarschuwen wetenschappers.
Psychologie Psychologie Hoe worden we gelukkig? 'Eenvoud is de sleutel' De Duitse filosoof en podcastmaker Jörg Bernardy schreef een boek over de kracht van eenvoud in turbulente tijden. 'Het gaat niet om de grote gelukzaligheid maar om kleine dingen in het dagelijkse leven.'
Opinie | Yves Vanden Auweele Opinie | Yves Vanden Auweele 'Mentale gezondheid? Enkel focussen op de veerkracht van de individuele jongere is niet voldoende' 'Als er voor de ruimere sociaal-opvoedkundige dimensie van het onderwijs geen of onvoldoende ruimte is, maak je het de jongeren moeilijker om hun weg te vinden. Zo worden ze juist meer vatbaar voor mentale problemen', schrijven Yves Vanden Auweele, Marc Eneman en Herman Wouters op de internationale dag van de geestelijke gezondheid. Ze roepen de nieuwe Vlaamse regering op om de leerkrachten ook tijd en ruimte te geven voor hun opvoedkundige taak.
België België Gas, benzine en diesel fors duurder vanaf 2027: ‘Consumenten lijken niet op de hoogte’ Door een nieuw Europees systeem van emissiehandel zullen fossiele brandstoffen vanaf 2027 duurder worden. Van dan af zou de gemiddelde aardgasfactuur met 183 euro per jaar stijgen. ‘Politici hebben gedaan alsof dit nog veraf was, maar het komt er zeker.’
België België Mag je nu echt overal zwemmen in de openlucht? ‘Niets is minder waar’ Vorige week had de Vlaamse regering groot nieuws voor alle buitenzwemmers. Niet te vroeg juichen, waarschuwt Sigrid Spruyt van Outdoor Swimming Belgium. ‘Er is nog maar een symbolische stap gezet.’
Gezondheid Gezondheid Uurwissel van zomertijd naar wintertijd: gingen we dat niet afschaffen? Hadden we niet beslist om het halfjaarlijkse gewissel van het uur af te schaffen? Jawel, maar twee jaar nadat die Europese beslissing viel, kibbelen lidstaten nog steeds over een permante zomer- of wintertijd. Gevolg: dit weekend slapen we weer een uurtje langer.