Gezinnen met zonnepanelen moeten geen netvergoeding betalen
Mensen eerst (met veel subsidies) aansporen om zonnepanelen op hun dak te zetten en hen daarna voor die zonnepanelen extra taksen laten betalen, kan niet. Het Brusselse hof van beroep heeft beslist dat gezinnen met zonnepanelen geen netvergoeding moeten betalen.
Gezinnen die zonnepanelen geïnstalleerd hebben, hoeven geen netvergoeding te betalen. Dat heeft het Brusselse hof van beroep beslist. De energieregulator CREG had eind 2012 de netvergoeding ingevoerd maar PV-Vlaanderen, de federatie van zonnepaneleninstallateurs, was tegen die beslissing in beroep gegaan omdat ze de maatregel discriminerend vond. Het Brusselse hof van beroep heeft PV-Vlaanderen nu gelijk gegeven.
De netvergoeding zou vanaf januari van dit jaar worden aangerekend door de Vlaamse distributienetbeheerders Eandis en Infrax. Het gaat om een bedrag van zo’n 238 euro per jaar voor een gemiddelde pv-installatie bij een gezin. Dat bedrag zou dan verrekend worden via de elektriciteitsfactuur.
De zonnepaneleninstallateurs en -eigenaars gingen wel akkoord met de invoering van het principe van een vergoeding voor het gebruik van het openbare distributienet, maar vonden het geëiste bedrag te hoog. De stroom uit zonnepanelen zou op die manier zwaarder belast worden dan stroom uit centrales die veel vervuilender zijn, klonk het in december vorig jaar.
Het hof van beroep van Brussel is de eisers nu gevolgd en heeft beslist dat gezinnen die door hun zonnepanelen een nulverbruik hebben, geen netvergoeding moeten betalen. Tot nog toe hadden heel wat distributienetbeheerders die vergoeding nog niet aangerekend aan hun klanten omdat ze de uitspraak van het hof van beroep wilden afwachten. (Belga/EE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier