Gestrande reizigers in opvangcentrum Zaventem: ‘We zagen steekvlam naast ons en kregen regen van glas over ons heen’

Gestrande reizigers in sporthal Zaventem © Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

In de sporthal van Zaventem worden honderden mensen opgevangen die geëvacueerd werden na de explosies op de luchthaven. Sommigen van hen zijn nog zwaar aangeslagen, maar alles verloopt rustig en ordelijk.

Veel mensen gingen te voet van de luchthaven naar het centrum van Zaventem, anderen werden met pendelbussen overgebracht. De evacuatie uit de luchthaven verliep redelijk rustig en gestructureerd, vertellen passagiers in het opvangcentrum.

Ook de opvang verloopt goed en rustig. Wie toekomt, kan zich registreren aan de ingang en kan informatie krijgen bij de tientallen hulpverleners. Er werden ook meteen warme dranken aangeboden en rond de middag werden ook maaltijden en kratten melk voor de allerkleinsten aangerukt.

Omstreeks 13 uur stroomden nog altijd mensen toe, maar een deel is ook alweer vertrokken. ‘De aanwezigen krijgen de raad om de trein te nemen naar Leuven en ze krijgen ook adressen mee van hotels om daar te overnachten. Leuven is het enige station dat momenteel bereikbaar is vanuit Zaventem,’ bevestigt schepen Bart Dewandeleer (CD&V) aan Knack.be. Andere mensen worden, in de mate van het mogelijke, opgepikt door familie of vrienden of nemen een taxi.

‘Regen van glas’

Sommige passagiers kwamen op het moment van de feiten net toe aan de luchthaven of bevonden zich niet in de vertrekhal, anderen waren er dan weer akelig dicht bij. Onder hen een koppel dat op de roltrap stond toen de explosies in de vertrekhal plaatsvonden. ‘We zagen een steekvlam naast ons en kregen een regen van glas over ons heen,’ zegt de vrouw. Ze is nog altijd zwaar onder de indruk. ‘Ik ben al bij de apotheker iets gaan halen om te kalmeren. We zijn onderweg naar hier ook even gestopt om iets te drinken in een cafeetje. ‘Ik drink normaal nooit voor de middag, maar nu had ik iets nodig,’ vult de man aan.

Ik ken wel een en ander van explosies. Dit was een zeer hevige knal.

Hij is een ex-beroepsmilitair. ‘Ik ken wel een en ander van explosies. Dit was een zeer hevige knal. Kort daarvoor had ik duidelijk Arabische woorden horen roepen, waar geen idee wat ze betekenden. Mensen vluchtten snel weg in paniek, maar dat gebeurde op een betrekkelijk ordelijke manier.’

Betrekkelijk rustig

Dat zegt ook een andere, jonge vrouw die in Brussel woont. Zij was al een verdieping lager door de taxfreezone aan het wandelen, op weg naar haar boarding gate, toen de explosies plaatsvonden. ‘Er was niet meteen paniek daar, het geluid leek veeleer op dat van iets zwaars dat omvalt. Sommigen begonnen te rennen, maar over het algemeen bleef iedereen daar vrij kalm. Na een tiental minuten werden we geëvacueerd en vanop de roltrap zagen we de glasscherven liggen.’

Gestrande reizigers aan sporthal Zaventem
Gestrande reizigers aan sporthal Zaventem© Kevin Van der Auwera

Een jongeman die zijn vriendin kwam afzetten aan de luchthaven voor een vlucht naar Londen, zegt dat ze de explosie tot op de parking in zijn auto hoorden en voelden. ‘We zagen mensen naar buiten vluchten, maar dat gebeurde al bij al redelijk rustig.’

Communicatie

Het is vaak moeilijk communiceren met mensen die van de luchthaven komen, wegens de netwerkproblemen. Een Spaanse man die in Brussel woont, wacht op nieuws van zijn familie, die kort voor de aanslag was geland vanuit Lissabon.

‘Ik weet dat ze veilig zijn, ze hebben niets gezien of gehoord. Maar waar ze nu zijn, weet ik niet. Ik hoop hen hier op te pikken, maar kan hen niet meer bereiken. Er bestaat een app, FireChat, die in andere landen wordt gebruikt tijdens rampen en protesten en die een lokaal netwerk vormt via Bluetooth. Zoiets zou hier nu ook wel van pas komen’.

‘Hartverwarmend’

In het opvangcentrum zijn veel vrijwilligers aan de slag om de getroffen passagiers te helpen. Twee van hen wonen vlakbij. ‘Toen we hoorden dat de sporthal zou geopend worden, zijn we direct naar hier gekomen om te helpen. Dat is het minste dat we kunnen doen. Veel mensen hebben hier niets, sommigen zijn hun bagage of hun portefeuille kwijt. Zij kunnen voorlopig nergens naartoe.’

‘Ik denk dat alle snackbaruitbaters uit de buurt al gepasseerd zijn’, zegt ook schepen Dirk Philips (Open VLD) wanneer een lokale handelaar eten komt aanbieden. ‘Als we kunnen helpen, dan doen we dat’, zegt die handelaar, die een broodjeszaak blijkt uit te baten, wanneer hij zijn broden heeft afgeleverd. ‘Dat is een kwestie van een beetje menselijkheid.’

Buurtbewoners komen langs met een aantal flessen water, luiers, of nog een plastic zak met chips en andere versnaperingen. Anderen bieden aan om een handje toe te steken in de sporthal. ‘Hartverwarmend’, is de reactie van Philips.

Overnachten

Omstreeks 13 uur was het nog niet duidelijk of en hoelang mensen in de sporthal kunnen blijven. Schepen Bart Dewandeleer: ‘Voorlopig weten we nog niet of hier mensen zullen kunnen blijven slapen. Velen vertrekken reeds vrijwillig, maar van ons moet hier niemand weg. We zoeken een oplossing voor diegenen die hier blijven, maar of dat ook hier zal zijn, kan ik nog niet zeggen.’

Noodnummer

Het noodnummer 1771 dat naar aanleiding van de aanslagen in Brussel door het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken werd geopend, is opnieuw bereikbaar. Dat meldt het crisiscentrum via Twitter. Het nummer mag enkel worden gebruikt indien echt noodzakelijk en is voorbehouden voor slachtoffers en naasten.

Partner Content