Gert Verhulst: ‘Een vrouw mag geen ballen hebben’
Televisiemaker Gert Verhulst over aanwezige moeders en vrouwen met ballen.
‘In dit bedrijf maken we geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. We zijn daar totaal niet mee bezig’, zegt Gert Verhulst, die samen met Hans Bourlon het entertainmentbedrijf Studio 100 leidt. ‘Het is in deze tijden al moeilijk genoeg om geschikte mensen te vinden. Wat maakt het ons dan uit of het een man of een vrouw is. In de Benelux werken er in ons bedrijf in elk geval 94 mannen en 114 vrouwen.’
De helft vrouwelijke werknemers is natuurlijk mooi, maar werken die ook in kaderfuncties of vooral in de keuken?
Gert Verhulst: In kaderfuncties vind je bij ons nog altijd meer mannen dan vrouwen. Maar dat is in haast alle bedrijven zo. Logisch ook, want we komen van ver. In mijn kindertijd was 90 procent van alle moeders nog huisvrouw. Je kunt niet verwachten dat die achterstand in één of twee generaties is weggewerkt. De inhaalbeweging die tot nu toe is gebeurd, is op zich toch al spectaculair? Duitsland heeft een vrouwelijke premier, in Frankrijk was Marine Le Pen presidentskandidate en Hillary Clinton was bijna president van de Verenigde Staten. Ook in het bedrijfsleven zie je tegenwoordig meer en meer vrouwen doorgroeien. Al zal dat natuurlijk altijd moeilijk blijven.
Hoezo? Verhulst: Omdat veel vrouwen kinderen krijgen, natuurlijk. En eens ze moeder zijn, komt hun job vaak niet meer op de eerste plaats. Om te beginnen zijn ze na de geboorte een paar maanden afwezig, en daarna willen veel vrouwen meer tijd voor hun gezin en gaan ze deeltijds werken. Daar is ook niets mis mee. Meer nog: het is volgens mij noodzakelijk dat kinderen voor minstens één van hun ouders prioriteit hebben. Of dat nu de moeder of de vader is maakt minder uit. Als er vandaag zo veel ontspoorde kinderen zijn, komt dat voor een groot deel omdat ze aan hun lot worden overgelaten. Omdat er als ze uit school komen nooit een vader of moeder thuis is om naar hun verhalen te luisteren of om te controleren waar ze mee bezig zijn. Mijn moeder was destijds altijd thuis, en geloof me: het geeft een heel geborgen gevoel om als kind thuis te komen in een huis waar het licht aan is, de stoof brandt en je moeder aan de kookpotten staat.
Had u zelf bevrediging kunnen halen uit een leven als huisman?
Verhulst: Dat denk ik niet. Maar als ik destijds geen vrouw had gehad die thuis wou blijven, dan was ik niet aan kinderen begonnen. Ik heb nooit kinderen op de wereld willen zetten om die om zeven uur ’s morgens naar de crèche te moeten brengen en pas ’s avonds laat weer te kunnen ophalen.
Schuilt er eigenlijk een feministe in Mega Mindy?
Verhulst. Ik denk het wel. Al vind ik feminisme op zich een vreselijk woord. Nog erger is de uitdrukking ‘een vrouw met ballen’. (huivert) Vreselijk. Sommige vrouwen zeggen dat zelfs over zichzelf, hè. Een vrouw mag nochtans geen ballen hebben! Nooit!
De slinger is in de verkeerde richting doorgeslagen. Tegenwoordig kunnen vrouwen niet meer koken en zijn ze daar nog trots op ook. Koken past blijkbaar niet bij het beeld waaraan de nieuwe vrouw moet voldoen. Dat is toch érg?
Als een van uw werkneemsters aankondigt dat ze wat gas wil terugnemen, hebt u daar dus alle begrip voor?
Verhulst: Natuurlijk. Maar dan moet ze wel begrijpen dat daar consequenties aan verbonden zijn voor haar carrière. Want als je aan de top wilt meedraaien, moet je werk toch echt wel voorrang krijgen en heb je bijvoorbeeld geen vaste uren. Dat ondervinden ook mannen die hun gezin of hobby even belangrijk vinden als hun werk. Want die zijn er ook.
Stel dat de overheid bedrijven quota zou opleggen voor de vertegenwoordiging van vrouwen in kaderfuncties…
Verhulst: Dan stopte ik morgen met dit bedrijf.
Meent u dat?
Verhulst: Heel zeker. Als ik als ondernemer de vrijheid niet meer heb om zelf te bepalen met wie ik werk, is de lol eraf. Mensen moeten op hun kwaliteiten en capaciteiten worden beoordeeld. Punt. Je wilt toch geen functie krijgen omdat je toevallig een vrouw bent? Hoe beledigend zou dat niet zijn? (HRE/APE) Het volledige interview met Gert Verhulst leest u deze week in Knack.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier