Gentse imam Khalid Benhaddou ontvangt Prijs voor Mensenrechten
In de Gentse moskee El Fath heeft Khalid Benhaddou zaterdagvoormiddag de Prijs voor Mensenrechten ontvangen. Minister van Justitie Koen Geens en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits huldigden Benhaddou als ‘bruggenbouwer’ voor zijn werk als islamleerkracht, coördinator van het netwerk islamexperten en voorzitter van het Platform Vlaamse Imams.
Benhaddou is de imam van de moskee en de auteur van het boek ‘Is dit nu de islam?’ over de islambeleving in Europa.
“Khalid zette de afgelopen jaren alles op alles om de polariserende tendenzen in onze samenleving tegen te gaan en is een verbindingsfiguur bij uitstek in Gent en ver daarbuiten. In een samenleving waarin moslimburgers vaak geviseerd worden, en waarin vrijheden op de helling komen te staan onder het mom van veiligheid, roept Khalid op om samen te werken over religieuze en sociale grenzen heen”, zegt voorzitter Kati Verstrepen van de Liga voor Mensenrechten, dat de prijs uitreikt.
Vlaams minister Hilde Crevits sprak de laudatio uit bij de uitreiking van de prijs. “Khalid is nauwelijks 29 jaar en is nu al een van de meest invloedrijke en hoopgevende sprekers. Er zijn in Vlaanderen meer dan 300.000 moslims en het islamonderwijs heeft in ons land al een lange weg afgelegd, maar nog al te vaak is er onbegrip en gebrek aan kennis over elkaars cultuur. Daarom zijn inspirerende bruggenbouwers als Khalid van onschatbaar belang. Hij is een ware moslimdemocraat in deze zwaar polariserende tijden.”
Benhaddou werd twee jaar geleden door de minister van Onderwijs aangeduid als coördinator van het netwerk islamexperten, dat in scholen de radicalisering van jongeren tegengaat.
‘Belgisch mensenrechteninstituut hopelijk tegen einde van legislatuur’
“De droevige gebeurtenissen van 22 maart (de aanslagen in Zaventem en Brussel, nvdr.) hebben voor enorme littekens op onze samenleving gezorgd”, zei Benhaddou. “Er zijn niet alleen toegenomen spanningen tussen de gemeenschappen maar ook angst binnen de leefgemeenschappen zelf. Die angst zorgt voor een beknotting van de mensenrechten die we als vanzelfsprekend beschouwen. We moeten onverkort de strijd verderzetten tegen de terreur. We moeten de handen in elkaar slaan en blijven strijden voor een respectvolle samenleving.”
De imam pleitte ook voor een Belgisch mensenrechteninstituut. Minister van Justitie Koen Geens beloofde dat dat er zou komen komen. “Ik hoop dat het er tegen het einde van de legislatuur is”, zei Geens. “Het is echt belangrijk dat er een mensenrechteninstituut komt, maar er zijn verschillende opvattingen over wat het moet zijn.”