‘Geheime Luxemburgse belastingdeals kosten België miljarden euro’s’

De familie van André de Spoelberch (links op de foto, tijdens een aandeelhoudersvergadering van InBev), doet volgens het rapport aan 'belastingoptimalisatie' © Belga

Belgische topbedrijven en de rijkste families van ons land krijgen in Luxemburg groen licht voor verregaande belastingconstructies waardoor de Belgische fiscus miljarden euro’s misloopt. Dat blijkt uit gelekte gegevens over 548 vertrouwelijke akkoorden.

Dat schrijven De Tijd, Le Soir en MO*magazine.

Een massaal datalek over 548 dergelijke vertrouwelijke akkoorden, werd gedurende zes maanen onderzocht door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), dat zijn bevindingen publiceert onder de titel Luxembourg Leaks. Aan het project werd onder meer ook meegewerkt door dagbladen als het Franse Le Monde en het Britse The Guardian.

De onderzoeksgroep ontrafelde de mechanismen. Het gaat om complexe schema’s met postbusbedrijven en zijsprongetjes naar notoire belastingparadijzen zoals Gibraltar en de Britse Maagdeneilanden. De Luxemburgse overheid keurde die constructies de afgelopen jaren in alle discretie in karrenvrachten goed, waardoor België en de rest van de wereld honderden miljarden euro’s aan belastingen uit hun handen zien glippen.

Belgische bedrijven

De 548 vertrouwelijke belastingakkoorden, die alles samen 28.000 pagina’s vullen, betreffen 343 bedrijven over de hele wereld. Daarbij staan er 37 belastingakkoorden die Luxemburg sloot met 26 van de rijkste families en grootste bedrijven van België. Het gaat onder andere over de rijkste familie van ons land, de familie de Spoelberch (AB Inbev) en telecomreus Belgacom (voor 53 procent in handen van de Belgische staat), de Waalse kalkreus Lhoist, de firma Artal van de miljardairfamilies Wittouck en Ullens de Schooten, eigenaar van Weight Watchers, Groupe Bruxelles Lambert (van de rijkste Belg Albert Frère), Bank Degroof, het vroegere Dexia, de Belgische tak van British American Tobacco, Unibra en Accent Jobs for People.

Legaal

Het precieze belastingvoordeel dat die 37 belastingakkoorden uiteindelijk opleverden, is moeilijk te berekenen. Wel is duidelijk dat er miljarden euro’s op het spel staan voor de Belgische schatkist. Gaat het om belastingsfraude? Geenszins. Alle constructies zijn in de regel perfect legaal. ‘Belastingsoptimalisatie’ of ‘internationale belastingsplanning’ zijn de termen die hierover in het Luxemburgse takswereldje circuleren. Maar de belastingconstructies die Luxemburg heeft toegestaan in vertrouwelijke akkoorden met de betrokken bedrijven, roepen volgens het onderzoeksrapport wel vragen op.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content