Geens: ‘Verleden broers El Bakraoui was niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld’
‘Er zijn dingen fout gelopen, maar ik blijf de mensen bij gerecht en veiligheidsdiensten verdedigen’, aldus minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de Kamer.
Het verleden van de broers El Bakraoui in aanloop naar de aanslagen in Brussel was “niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld”. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de Kamer gezegd, na een overzicht van hun gerechtelijk verleden en de manier waarop ze zich toch enige tijd aan de voorwaarden van hun voorwaardelijke invrijheidsstelling hielden.
“Ik wil toch zeggen dat het niet valt uit te sluiten dat, indien iedereen volmaakt was geweest, een aantal zaken anders hadden kunnen lopen. Maar dat hun geschiedenis toch niet zo negatief is als dezer dagen wordt voorgesteld”, zo verklaarde Geens. Lees: heel wat elementen wezen allerminst op enige vorm van radicalisering.
‘Ibrahim werkte redelijk goed mee’
De justitieminister had even voordien meer details gegeven over het gerechtelijk verleden van de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, die zichzelf op 22 maart opbliezen op Brussels Airport en in metrostation Maalbeek.
Zo werkte Ibrahim – die in de zomer van 2015 werd opgepakt aan de Turks-Syrische grens – voordien “redelijk goed mee” met het justitiehuis dat hem begeleidde na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. In de maanden voorafgaand aan zijn vrijlating had hij al zes keer een uitgangsvergunning gekregen en elk van de uitstapjes was “correct” verlopen. Ook de periode onder elektronisch toezicht in 2014 verliep volgens Geens “vlekkeloos”.
Ondanks negatief advies van de gevangenisdirectie besliste de strafuitvoeringsrechtbank dus op 20 oktober 2014 om Ibrahim El Bakraoui vrij te laten onder voorwaarden. Hij had op dat moment bijna de helft van zijn straf uitgezeten, voorlopige hechtenis inbegrepen.
Elektronisch toezicht
Broer Khalid heeft vier vijfde van zijn straf van vijf jaar ondergaan, merkte Geens voorts op. Een deel daarvan onder elektronisch toezicht. Na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling was hij wel tegen de lamp gelopen in aanwezigheid van een ex-gedetineerde, wat niet mocht. Khalid werd daarop even opgepakt, maar na drie dagen weer vrijgelaten, “want hij leefde de andere voorwaarden wel na en volgens het justitiehuis was de reclassering goed aan het verlopen”.
“Er zijn dingen fout gelopen, maar ik blijf de mensen bij gerecht en veiligheidsdiensten verdedigen”, had Geens even voordien al beklemtoond. “Uiteraard moeten we controleren of alle beschikbare info naar behoren is verwerkt en gedeeld.”
Geens onderstreepte nog dat het erg ongebruikelijk is dat een justitieminister zodanig in detail treedt over concrete dossiers. “Als ik die details geef, is dat geenszins omdat ik de correctheid van de strafuitvoeringsrechtbank in twijfel zou trekken, dat is in geen geval het geval”, aldus de CD&V’er. (Belga/AVE)
Aanslagen Brussel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier