‘Geen uitgestoken hand, maar regering van middelvinger en vuist’
‘Pas op dat u geen karikatuur wordt van een eerste minister’, waarschuwde Groen-fractieleider Kristof Calvo premier Charles Michel. Die laatste verdedigde de keuzes van de meerderheid voor de begrotings- en besparingsplannen als ‘moedig en verantwoordelijk’.
De federale oppositie heeft zich woensdag onverbiddelijk getoond voor de begrotings- en besparingsplannen van de regering-Michel. Ook de onenigheid binnen de regering rond het sociaal overleg en een mogelijke tax shift werd daarbij gretig aangehaald. “U moet opletten dat u geen karikatuur wordt van een eerste minister”, sneerde Groen-fractieleider Kristof Calvo naar premier Charles Michel, toen die de keuzes van de meerderheid na negen uur van debat verdedigde als “moed en verantwoordelijkheidszin”.
‘Geen immobilisme of zaaien van angst’
Veel nieuws leverde de algemene bespreking van de begroting voor 2015 niet op. Ook niet toen premier Michel aan het eind de Kamer toesprak. Hij wees op de hoge schuld, de vergrijzing en de loonkosthandicap, die dringend actie vragen. “Dan kan je kiezen tussen immobilisme, zelfbeklag en het zaaien van angst, of voor moed en verantwoordelijkheidszin”, klonk het. “Alle internationale instellingen zeggen alvast dat onze hervormingen de goeie zijn.”
Verwijten over een sociaal bloedbad wees premier Michel resoluut van de hand. De indexsprong noemde hij een “minderverhoging van de lonen” die bovendien sociaal gecorrigeerd wordt, terwijl de geplande belastingverschuivingen net bedoeld zijn om onze economie weer aan te wakkeren en jobs te creëren. En de sociale partners hebben daar wel degelijk een plaats in, aldus de premier, die hoopt “dat iedereen op korte termijn in staat zal zijn om zijn verantwoordelijkheid te nemen”.
“De acties liggen achter ons nu, dus ik herhaal de oproep voor echte dialoog. Want er is wel degelijk substantiële ruimte voor sociaal overleg”, zo verwees hij onder meer naar de invulling van de welvaartsenveloppe en het nationaal comité voor de pensioenen.
‘Regering van middelvinger en vuist’
De oppositie toonde zich echter allerminst onder de indruk. “U roept iedereen op om moed te tonen, maar waar is uw moed wanneer u de aandeelhouders en het grootkapitaal vrijwaart van elke inspanning?”, sneerde PS-fractieleidster Laurette Onkelinx. “Elke maatregel over vermogens is uitgesteld. Er is helemaal geen sprake van een tax shift in 2015”, zo trad SP.A-collega Karin Temmerman haar bij. “Het enige wat nog overblijft is de beurstaks en de vervroegde heffing op het pensioensparen. Maar dat pensioenspaargeld van de gewone mensen is toch niet het grote vermogen?” Ook de uitgestoken hand naar de sociale partners overtuigt SP.A allerminst.
“Dit is geen regering van de uitgestoken hand, maar een regering van de middelvinger en de vuist”, klonk het ook bij Groen, nadat Open VLD-fractieleider Patrick Dewael gehamerd had op het primaat van de politiek. “Ik wil het sociaal overleg alle kansen geven, maar vraag u: wanneer zijn de sociale partners er nog eens op eigen kracht uitgekomen?”, zo had de liberaal opgeworpen. “De krijtlijnen liggen vast en die lijnen worden nu uitgevoerd in overleg. Maar als het sociaal overleg er niet uit raakt, dan is het de politiek die beslist.”
‘Niemand kent weerslag vermogenswinstbelasting’
Tot slot bleven meerderheid en oppositie botsen over het uitblijven van een vermogenswinstbelasting, al toonden N-VA en CD&V zich minstens bereid ze te overwegen. Coalitiepartner Open VLD loopt er echter veel minder warm voor. “Dat is het monster van Loch Ness, iedereen praat erover, maar niemand weet wat het juist is, niemand kent de repercussies”, hekelde Dewael. “En toch zegt men dat het op een pijnloze manier geld kan binnenhalen en de mensen ontzien. Wel, dat is een leugen.”
Premier Michel van zijn kant hield het erop dat het gesprek binnen de regering gevoerd zal worden. Met de tussenkomst van de premier zat de algemene bespreking van de begroting er rond 20u30 op. Daarop is het parlement gestart met de bespreking per departement, met de bedoeling om toch al zowat driekwart van het werk in de nacht van woensdag op donderdag af te ronden. Donderdag staat het vervolg van de bespreking op de agenda, net als het vragenuurtje en de stemming van enkele wetteksten. Vrijdag hebben de parlementsleden nog het debat over de programmawet en de stemmingen op hun agenda, alvorens ze de kerstvakantie in kunnen. (Belga/WB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier