Geen slaapplaats voor nieuwe asielzoekers in Brussel
De asielzoekers die worden geweigerd aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) kunnen in Brussel voorlopig niet terecht in de noodopvang wegens plaatsgebrek. “De Dienst Vreemdelingenzaken moet zich hier beter op organiseren”, zegt Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
Maandag en dinsdag werden telkens meer dan tweehonderd vluchtelingen geweigerd die zich voor het eerst aanmeldden aan DVZ om zich als asielzoekers in ons land te registreren. Reden: de wachtzaal of “dispatching” aan de Antwerpsesteenweg kan de toestroom niet aan. De asielzoekers krijgen een document waarmee ze de volgende dag voorrang krijgen in de wachtrij.
Wie geld heeft, kan op zoek naar een herberg of hotelkamer, de anderen moeten die eerste nacht op straat of in het park doorbrengen. In Brussel voorziet Samusocial normaal in noodopvang, maar in de zomer beschikt die organisatie maar over één gebouw aan de Anderlechtsepoort dat momenteel overvol zit. “We hebben een capaciteit van 110 mensen, die momenteel ruim is overschreden”, zegt woordvoerster Laurence Bourguignon. Ook de gebouwen van de winteropvang bieden geen alternatief. Normaal gaat Samusocial in de herfst op zoek naar beschikbare gebouwen. Het enige permanente wintergebouw, aan de Koningstraat, wordt momenteel gebruikt door het OCMW van Brussel.
“Men moet een nieuwe ontvangstruimte openen, zodat de vluchtelingen vanaf dag één in de structuren van Fedasil terechtkunnen”, zegt Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Daarvoor heeft men niet onmiddellijk extra machines voor vingerafdrukken of longscans nodig. Geef ze een volgnummer en laat ze een andere dag terugkomen. Je mag niet vergeten dat het om erg kwetsbare mensen gaat die er vaak een traumatische reis op hebben zitten.”
Vluchtelingenwerk organiseert ook al enkele weken middagopvang voor de asielzoekers. Tijdens de pauze van hun inschrijvingsprocedure krijgen ze thee, koffie en soep. Er ligt ook informatie in 26 talen over de asielprocedure. “Het is een initiatief dat is opgezet door enkele buurtbewoners en dat wij met vrijwilligers en zonder subsidies hebben voortgezet”, vertelt Keytsman. “Eigenlijk is ook dit een taak van de overheid. Ze zouden dit ook ’s ochtends bij de wachtrij, en in het weekend kunnen doen”, opppert ze.
Vluchtelingenwerk wordt de laatste dagen overstelpt door telefoontjes en mails van mensen die vragen hoe ze kunnen helpen. “Deze golf van solidariteit doet deugd. We raden mensen aan niet op eigen houtje te handelen, maar zich in hun inspanningen bij anderen aan te sluiten”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier