Geëmotioneerde premier Michel belooft medewerking om klaarheid te scheppen

Charles Michel (MR) © BELGA

Geen enkele partij heeft in de Kamer het ontslag geëist van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), op Vlaams Belang na.

In de Kamer heeft geen enkele partij (buiten Vlaams belang) het ontslag geëist van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), op Vlaams Belang na. Wel moeten er antwoorden komen op de vragen die zijn gerezen rond de aanslagen van dinsdag, luidde het. Een zichtbaar geëmotioneerde premier Charles Michel (MR) engageerde zich alles in het werk te stellen om volledige klaarheid te brengen, in perfecte samenwerking met het parlement.

“Ons land en onze bevolking is geconfronteerd met de zwartste bladzijde uit onze geschiedenis van de afgelopen tientallen jaren”, stak premier Michel van wal, aan het slot van een gedachtewisseling over de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek. Het waren niet alleen aanvallen tegen mensen, zei Michel, maar ook aanvallen tegen onze manier van leven en onze universele waarden.

Onderzoekscommissie

Ik wil antwoorden bieden aan diegenen die terecht hebben gezegd dat er nog vragen zijn

Charles Michel (MR)

Op bijna alle banken werd verwezen naar de vragen die nog onbeantwoord blijven na de aanslagen, niet in het minst over de informatiedoorstroming na de uitwijzing van Ibrahim El Bakraoui uit Turkije. Kamervoorzitter Siegfried Bracke kondigde aan dat snel een voorstel tot oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie zal worden neergelegd. Vrijdag komen de verenigde commissies Binnenlandse Zaken, Justitie en Buitenlandse Zaken bijeen.

“Ik wil ook antwoorden bieden aan diegenen die terecht hebben gezegd dat er nog vragen zijn”, stelde de premier. “We moeten in staat zijn duidelijkheid te bieden”. De eerste minister engageerde zich ertoe, samen met het parlement, alles in het werk te stellen zodat er klaarheid kan komen over alle elementen.

‘Extremisten pas afsnijden’

Elke fractie stond stil bij de slachtoffers en hun nabestaanden en bracht hulde aan het optreden van de nood- en hulpdiensten. Volgens Peter De Roover (N-VA) hebben de aanslagen drie dromen letterlijk en figuurlijk doen wegknallen: dat open grenzen kunnen leiden tot wederzijdse verstandhouding, van universele waarden die ook daadwerkelijk universeel zijn en van een samenlevingsproject waarin alle burgers zich kunnen vinden.

Voormalig premier Elio Di Rupo (PS) stelde dat er geen vrijheid kan zijn voor de vijanden van de vrijheid. “Ja we zijn aangeslagen, maar we zijn niet verslagen”, luidde het dan weer bij Servais Verherstraeten (CD&V). “We hoeven niet een hele gemeenschap als verdachten te zien, maar we zullen wel de extremisten de pas afsnijden”. Volgens Verherstraeten zullen de misdadigers, hun handlangers en medeplichtigen hun straf niet ontlopen.

Eengemaakte politiezone in Brussel

Meryame Kitir
Meryame Kitir© Belga Image

Patrick Dewael (Open VLD) kondigde aan dat over de voorlopige invrijheidstelling het laatste woord nog niet is gezegd. Hij riep premier Michel ook op er binnen Europa voor te pleiten dat de afspraken onverkort worden uitgevoerd, met alle 28 landen als het kan, maar met een aantal kernlanden als het moet. Meryame Kitir (SP.A) vroeg de regering dan weer over te gaan tot actie en de maatregelen te nemen die echt werken. Ze citeerde de oprichting van een gedeelde databank, de aanpak van de illegale wapenhandel en de eengemaakte politiezone in Brussel.

Op de groene banken vond Kristof Calvo de oprichting van een onderzoekscommissie een nuttig instrument en een goede stap, maar zijn er vragen die sneller een antwoord verdienen. Hij drong daarom aan op een tijdslijn. Zijn fractiegenoot Jean-Marc Nollet pleitte voor een versterking van de middelen in de strijd tegen illegale wapenhandel en tegen de financiering van het terrorisme.

Barbara Pas (Vlaams Belang) vroeg als enige het ontslag van ministers Geens en Jambon. “Ze hebben er gegronde redenen voor”, vond Pas. Ze waarschuwde dat een onderzoekscommissie niet mag dienen als witwasoperatie, maar “alle blunders” moet blootleggen. (Belga/AVE)

Partner Content