GasApp brengt alle GAS-boetes in kaart

© Iris Luyckx / StampMedia

Met de GasApp kunt u nagaan voor wat u allemaal een GAS-boete kan krijgen in uw gemeente.

GAS-boetes bezorgen ons al enkele maanden grijze haren. De meest banale sancties haalden de media: broodjes eten op de trappen van een kerk, afval in een foute vuilnisbak smijten of zelfs de eendjes voederen in het park. Vooral jongeren voelen geviseerd door het repressieve beleid, maar protest en opstanden kregen geen stok tussen de deur.

Enkele IT-ontwikkelaars bedachten nu de GasApp. Op één dag tijd werd ze 500 keer gedownload en haalde ze al 1.300 bezoekers. Rombit , een nieuw IT-bedrijf in Antwerpen, wil vooral sensibiliseren. “We merken dat de GAS-boetes voor heel veel onduidelijkheid zorgen”, stelt oprichter Jorik Rombouts. “Dat proberen wij op te lossen door voor elke gemeente aan te geven waarvoor je een GAS-boete kan krijgen en hoeveel die overtreding je zal kosten.”

Wie al een gemeentelijke administratieve sanctie heeft gekregen, kan ze aanvinken in de lijst van zaken die in jouw gemeente strafbaar zijn. Toch wil de GasApp niet de indruk wekken dat ze partij kiest voor de tegenstanders. Rombouts wil absoluut geen onrust brengen of nieuw protest uitlokken: “De GAS-boetes zijn er nu eenmaal en we kunnen daar niets meer aan veranderen. We moeten er gewoon mee leren omgaan.”

Taartgooien

Momenteel staat skaten op trapleuningen in Antwerpen (2000) op nummer één als meest uitgedeelde GAS-boete. Daarna volgen taartgooien en ongeadresseerd reclamewerk verdelen. Vooral taartgooien zal iedereen vreemd in de oren klinken, maar het staat wel degelijk in de politiecodex Zuiderkempen. Mogelijk is het aangeven ervan een idee van een paar grappenmakers, want niemand controleert of de gebruiker die GAS-boete echt heeft gekregen.

De vraag is dus in hoeverre een app voor GAS-boetes wel serieus genomen zal worden. ‘We pogen zoveel mogelijk mensen deze app te laten gebruiken zodat ze een volledige lijst kunnen raadplegen. Daarbij mag het soms ook ludiek zijn. Zolang het informatieve aspect van de app maar niet verdwijnt”, besluit Rombouts.

Hoe werkt het?

De smartphoneapplicatie GasApp is gratis te downloaden. Na in te loggen kan u uw postcode ingeven en in de lijst van GAS-boetes kan u dan zoeken naar overtredingen. Heeft u zelf al een boete gekregen, dan kan u die ingeven en de prijs van de sanctie ingeven. Wie verder wil discussiëren over de boete kan ze melden op facebook. Uw aangifte wordt dan in een statusupdate gedeeld.

Heeft u iets gedaan dat nog niet in de lijst stond? De app biedt u ook de mogelijkheid om een nieuwe boete aan te geven.

Iris Luyckx / StampMedia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content