GAS-wet blijft ongewijzigd: ‘Zwarte dag voor democratie’
Het Grondwettelijk Hof verwerpt de beroepen tegen de GAS-wet. De Kinderrechtencoalitie Vlaanderen, de Liga voor Mensenrechten en de vakbonden ACV en ABVV reageren teleurgesteld op de uitspraak. “Dit arrest van het Grondwettelijk Hof botst met de basisprincipes van ons democratisch systeem.”
De GAS-wet van 24 juni 2013 wordt niet teruggefloten door het Grondwettelijk Hof. De wetgeving, met o.m. leeftijdsverlaging van 16 naar 14 jaar, de verhoging van de maximumbedragen voor de boetes en de vaagheid rond het begrip ‘overlast’, waren maandenlang voer voor discussie. Volgens de Kinderrechtencoalitie schendt de GAS-wet het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Kinderrechtenverdrag. Net als de Liga voor Mensenrechten en de twee grootste vakbonden in ons land diende de Kinderrechtencoalitie daarom een verzoekschrift in om de GAS-wet van gedeeltelijk of volledig te laten vernietigen.
Donderdagmiddag bleek dat de verzoekschriften een maat voor niets waren. Na maandenlang beraad besliste het Grondwettelijk Hof vandaag uiteindelijk dat de Gemeentelijke Administratieve Sancties in overeenstemming zijn met de Grondwet. Aan de GAS-wet verandert dus niets.
Minimumleeftijd
De Kinderrechtencoalitie hoopte op een aanpassing van de minimumleeftijd van 14 naar 16 jaar. Die wijziging komt er dus niet. “Wij zijn bijzonder teleurgesteld in de uitspraak van het Grondwettelijk Hof”, meldt Christine Melkebeek van de Kinderrechtencoalitie. “Het Hof maakt het zich gemakkelijk door de bevoegdheid door te schuiven. Bovendien legt het eerdere uitspraken naast zich neer.”
De Liga voor Mensenrechten spreekt over een ‘zwarte dag voor de democratie’. “Het arrest van het Grondwettelijk Hof botst met de basisprincipes van ons democratisch systeem. Het Grondwettelijk Hof acht de leeftijdsverlaging tot 14 jaar grondwettelijk. Dat houdt een breuk in met het verleden, en betekent niets meer of minder dan het verlaten van de beschermingsgedachte voor repressie t.a.v. jongeren.”
De Liga betreurt dat daar nauwelijks debat aan is gewijd. Het is volgens de Liga slechts “een schrale troost” dat het Grondwettelijk Hof zelf niet overtuigd lijkt van de opvoedkundige waarde van de administratieve sancties. Het Hof stelt overigens dat bepaalde punten van de wet moeten aangepast worden in overeenstemming met de interpretatie van de rechters.
Non-arrest
Ook Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is ontgoocheld over de beslissing van het Hof. “Uiteindelijk hebben we vandaag niet veel bijgeleerd. We blijven met heel wat vragen zitten naar dit arrest toe. Wij vragen een grondige evaluatie waarbij de verschillende actoren betrokken worden.”
Voormalig vrederechter en columnist, Jan Nolf is dan weer niet verbaasd over de uitspraak. “Ik spreek van een non-arrest, want er is vandaag niet echt sprake van een arrest. Het Grondwettelijk Hof heeft het debat gewoon doorgeschoven naar het lokale niveau. Het Hof ziet de GAS-wet als een beleidskwestie en schuift haar eenvoudigweg de bevoegdheid door.”
Vanobbergen blijft positief: “Heel wat steden en gemeenten hebben de leeftijdsverlaging van 16 naar 14 jaar niet ingevoerd. Dat sterkt ons dat in de toekomst lokale besturen zullen nadenken over de toepassing van de wet.” Maar Nolf verwacht dat er door de GAS-wet extra procedures zullen bijkomen. “Dat in combinatie met de hervormingsplannen van Justitie zal het kostenplaatje voor de burger enkel doen stijgen”, stelt hij.
Verdere stappen
De verschillende organisaties zijn alvast niet van plan om zich neer te leggen bij de uitspraak van het Hof en zoeken uit welke stappen er nog genomen kunnen worden tegen de GAS-wet. “Intussen kunnen we enkel aan de gemeenten vragen om zich niet intolerant op te stellen naar minderjarigen toe”, besluit Christine Melkebeek van de Kinderrechtencoalitie.
© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Mandy De Clercq
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier