Frietrevolutie: “Omdat frieten ons land symboliseren”
Op 17 februari hebben een tiental studenten verschillende acties gepland naar aanleiding van het breken van het wereldrecord regeringsvormen. Volgens sommigen snoepen we deze titel op die dag af van Irak en moet dit gevierd worden.
Politieke eisen
De organisatoren van de zogenaamde ‘Frietrevolutie’, die behoren tot de vereniging ‘Niet in Onze Naam Jong’, willen via acties in zowat alle studentensteden duidelijk maken dat er een einde moet komen aan de politieke impasse. Ze pleiten ervoor dat de politici snel een regering vormen, omdat de huidige situatie heel wat negatieve gevolgen heeft, ook voor studenten. “Frieten zijn een symbool van ons land”, zeggen de initiatiefnemers en daarmee roepen ze op om België niet te splitsen. De acties vormen tegelijk een aanloop voor de ‘Dag van de Solidariteit’: een combinatie van festival en manifestatie georganiseerd door diezelfde vereniging in Brussel op zondag 8 mei. In tegenstelling tot de Shame-betoging van 23 januari in Brussel, is er nu wel een politiek eisenpakket: de sociale zekerheid federaal houden, een federale kieskring, het behoud van Brussel als ‘laboratorium van de toekomst’ en de komst van Belgische politici.
“We worden in ons blootje gezet”
De Belgische studentensteden vieren donderdag feest. In Gent zouden 249 studenten en BV’s uit de kleren gaan omdat de “politici ons al evenveel dagen in ons blootje zetten”. Onder meer actrice Marijke Pinoy sloot zich al bij deze actie aan. Op de Antwerpse Groenplaats wordt er gehoopt op een opkomst van 400 studenten om er te feesten op de muziek van een DJ. Ook op het Brusselse Poelaertplein, het Leuvense Ladeuzeplein en in Louvain-la-Neuve zal het wereldrecord regeringsvorming gevierd worden.
Volgens De Wereld Morgen moeten de betogers opletten met het zwaaien van de Belgische vlag. We herdenken donderdag ook de overleden leden van de Koninklijke familie, en die dag moeten alle vlaggen op halfstok hangen.
Wereldnieuws
We kunnen nog discussiëren of we het wereldrecord effectief donderdag breken of pas op 30 maart. Wat wel duidelijk is, is dat 17 februari een feestdag wordt. Ook in het buitenland gaat het nieuwe record niet onopgemerkt voorbij. Zo stuurde het wereldwijd actieve persagentschap AFP dinsdag al een lange voorbeschouwing op de “nakende prestatie van wereldformaat”.
Michel I: de 'Zweedse' coalitie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier