Véronique Goossens

“Francine Swiggers (Arco) is zo christelijk om de waarheid te zeggen.”

Véronique Goossens Anker Kanaal Z

Patrick Develtere, de voorzitter van het ACW, is verongelijkt over al die onwaarheden die over Francine Swiggers, de topvrouw van Arco, de financiële holding van de christelijke arbeidersbeweging, in de media zijn verspreid.

Francine Swiggers is de dame die de ondergang van Dexia van op de eerste rij heeft meegemaakt. Ze zetelde in de raad van bestuur van de bank als de belangrijkste aandeelhouder toen die tot een hefboomfonds en bijgevolg tot één van de gevaarlijkste banken ter wereld werd uitgebouwd.

Later, nadat Dexia in 2008 werd gestut, had Francine Swiggers meer oog voor het rendement van de bank dan voor de afbouw van haar risico, wat nochtans met aandrang was gevraagd door Europa. Die zware aantijging aan het adres van Swiggers staat meer dan eens in het experten-rapport van de commissie Dexia.

Ik zou hier een aantal passages kunnen aanhalen, maar laat mij het stuk citeren waar ik het koud van kreeg:

Terwijl de groep er na het opdrogen van de liquiditeitsbronnen op de Amerikaanse markt (mei 2011) alles aan doet om te overleven, bekommeren Arco en Gemeentelijke holding zich om aangelegenheden die door het management en de regulatoren op dat moment als details lijken te worden beschouwd. Patrick Develtere laat het niet aan zijn hart komen. “Er worden er in het rapport geen bewijzen geleverd van die beweringen.” Hij gaat in Z-Talk Goossens nog niet zo ver om te zeggen dat het experten-rapport fictie is, maar hij noemt het wel “literatuur”.

Vannacht voor de haan kraait zal je mij drie keer verloochenen.

Na het interview kaarten we nog wat na. Patrick Develtere vindt het daar blijkbaar nodig om de geschiedenis te herschrijven.

“Neem nu de verklaringen van Francine Swiggers in de Dexia-commissie over het uitlenen van Dexia-aandelen aan shorters. In de pers werd verteld dat mevrouw Swiggers had toegegeven dat ze dat gedaan heeft. Maar ze heeft dat helemaal niet gezegd!” De verontwaardiging druipt van het aangezicht van Patrick Develtere.

“Ze heeft énkel aangegeven dat in de langetermijncontracten die je met banken sloot om later Dexia-aandelen te kopen, in de kleine lettertjes stond dat die partijen Dexia-aandelen konden uitlenen. Zij was nog zo christelijk om toe te geven dat zoiets kon gebeuren,” gesticuleert Develtere.

“Maar het is nooit gebeurd. Wij hebben daar nadien ook het schriftelijke bewijs van geleverd.”

Interessant. Hoe komt het dat dit dan nooit is rechtgezet, mijnheer Develtere?

“Het is een wetmatigheid in de media dat fouten niet altijd rechtgezet worden,” oppert Develtere.

Patrick Develtere draagt een groot zwart kruis op zijn voorhoofd. Of… hij is bijzonder slecht geïnformeerd.

Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen.

Francine Swiggers heeft in de Dexia-commissie drie zaken toegegeven.

1. Dat er in de periode 2008-2009 regelmatig Dexia-aandelen werden uitgeleend aan shorters. Dat zijn, zoals u weet, handelaars die erop speculeren dat het Dexia aandeel gaat dalen. Dat gebeurde volgens Swiggers niet bewust, hoewel ze dat wel had moeten weten. Het is alleszins basiskennis die je mag verwachten van een topvrouw van een financiële holding. Die bovendien pretendeert financiële ethiek hoog in het vaandel te voeren.

2. Dat handelaren bij Dexia regelmatig zélf shorten op Dexia-aandelen. “Ze moesten dit wel op voorhand aangeven,” voegde Swiggers er toen aan toe.

3. Dat Arco regelmatig de toestemming gaf aan partijen, waarmee ze een putcontract onderschreven, om Dexia-aandelen uit te lenen. Met zulke contracten verbond Arco er zich toe om Dexia-aandelen aan een lagere koers te kopen. De groep liep zware averij op, toen de koers van Dexia ineenstortte, maar Arco Groep zijn vastgestelde (te hoge) prijs moest neertellen. Zou Swiggers geweten hebben dat ze zoveel risico liep?

Daags na haar ondervraging in de Commissie Dexia verspreidt ze bij de commissieleden een mededeling, waarin ze haar verhaal nog een keer doet. Dat verhaal gaat soms regelrecht in tegen wat ze de dag voordien verklaarde.

Dag mevrouw Swiggers. Kunt u mij nog eens uitleggen hoe dat zit met die putcontracten, waarbij uw tegenpartij Dexia-aandelen kon uitlenen.

Francine Swiggers: Het stond standaard in de clausule van die contracten, dat ze die aandelen te allen tijde mochten uitlenen. Ze hebben dat echter nooit gedaan. Dat hebben beide banken mij bevestigd.

Heeft u daar materieel bewijs van?

Francine Swiggers: Ja, één geschreven verklaring. De andere bank wilde dat niet doen.

Nochtans bevestigen commissieleden mij dat u aan die banken meermaals de toestemming heeft gegeven om aandelen uit te lenen, omdat daar een vergoeding tegenover stond. Francine Swiggers: Mevrouw Goossens, het gaat over een standaardclausule… ING en Crédit Suisse hebben daar géén gebruik van gemaakt.

Ik heb het zelfs op tape, mevrouw, wij hebben uw verklaring dat u meermaals de toestemming heeft gegeven om die aandelen uit te lenen, uitgezonden op Kanaal Z.

Francine Swiggers: Ja maar, ik was verrast door al die vragen en de agressieve manier waarop ze gesteld werden door Jean-Marie Dedecker.

Francine Swiggers is een belangrijke dame. Hoe beter zij haar werk doet, hoe minder wij als belastingbetaler in de buidel moeten tasten om de coöperanten hun aandelen in Arco terug te betalen. Want op dit ogenblik regelt ze de vereffening van Arco. Daarin zitten nog participaties zoals die in het hoogspanningsnet Elia, die zij ten gelde gaat maken.

We mogen als burger hopen dat ze deze keer haar verstand gebruikt.

Bekijk hier het videofragment Francine Swiggers in de Dexia-commissie.

Z-Talk Goossens met Patrick Develtere, dit weekend op Kanaal Z.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content