Flahaut Kamervoorzitter, Pieters zit Senaat voor
Beiden werden dinsdag verkozen na een akkoord tussen PS en N-VA over de twee functies.
Tijdens de laatste zitttingen voor het zomerreces hebben Kamer en Senaat dinsdag respectievelijk André Flahaut en Danny Pieters verkozen tot voorzitter.
Over beide functies hadden PS en N-VA, de twee grote winnaars van de verkiezingen op 13 juni, een akkoord gesloten.
Tijdens de stemming in de Kamer kreeg Flahaut (PS) 91 stemmen. Tegenkandidate Alexandra Colen (Vlaams Belang) haalde er 11. Daarnaast waren er 33 blanco of ongeldige stemmen.
Flahaut, voormalig minister van Defensie, volgt als Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) op.
Bureau Kamer
De Kamer stelde dinsdag ook het vast bureau samen, bestaande uit vijf ondervoorzitters en vier secretarissen.
De vijf ondervoorzitters zijn Ben Weyts (N-VA), Corinne De Permentier (MR), Sonja Becq (CD&V), Siegried Bracke (N-VA) en André Frédéric (PS).
Dirk Van der Maelen (SP.A), Patrick Dewael (Open VLD), Stefaan Van Hecke (Groen!) en Filip De Man (Vlaams Belang) zijn de seretarissen.
Van de zes quaestoren blijven er nog vier over. Het gaat om Sarah Smeyers (N-VA), Colette Burgeon (PS), Olivier Maingain (MR) en Gerald Kindermans (CD&V). Quaestoren zijn verantwoordelijk voor de praktische zaken en de organisatie van de werkzaamheden in het parlement.
Vlaams-nationalist leidt Senaat
In de Senaat werd Danny Pieters (N-VA) aangesteld als voorzitter. Hij volgt Armand De Decker (MR) op. Pieters kreeg bij de andere partijen voldoende stemmen om verkozen te worden.
In zijn toespraak wees Pieters erop dat hij de eerste Vlaams-nationalist is die voorzitter wordt van de Senaat. Hij zei voorzitter te zullen zijn van en voor alle senatoren, maar dat hij zichzelf zal blijven.
Pieters beloofde niet te provoceren of nodeloos aanstoot te geven, maar vroeg respect voor zijn fundamentele waarden.
Gecoöpteerde senatoren
Daarnaast legden dinsdag in de Senaat de tien gecoöpteerde senatoren de eed af. Zij werden aangeduid door de verschillende partijen.
Het gaat respectievelijk om Bart Laeremans (Vlaams Belang), Guido De Padt (Open VLD), Ahmed Laaoej en Philippe Mahoux (PS), Alain Courtois (MR), Peter Van Rompuy (CD&V), Guy Swennen (SP.A), Huub Broers en Karl Vanlouwe ( N-VA) en Cécile Thibaut (Ecolo).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier