Factcheck: nee, deze Franse zorgverleners protesteren niet tegen verplichte vaccinatie
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op sociale media circuleert een foto waarop Franse artsen zouden protesteren tegen de verplichte coronavaccinatie die de Franse overheid heeft opgelegd aan het zorgpersoneel. Dat klopt niet. De foto werd in mei vorig jaar gepost door een Franse Facebookgroep die zich verzet tegen bezuinigingen in de zorgsector.
Op Twitter en Facebook circuleert een foto van tien protesterende mensen in medische kleding. Ze zitten op hun knieën en er hangen bladen aan hun rug met daarop onder andere de woorden ‘fâché‘ (boos), ‘manipulé‘ (gemanipuleerd) en ‘humilié‘ (vernederd).
De tien zouden volgens diverse tweets en Facebookposts Franse artsen zijn die in opstand komen tegen de verplichte coronavaccinatie die de Franse overheid binnenkort aan het zorgpersoneel oplegt. De foto begon online te circuleren nadat de Franse president Emmanuel Macron de maatregel op 12 juli in een rechtstreekse televisietoespraak had aangekondigd.
Toont de foto echt Franse artsen die protesteren tegen verplichte vaccinatie?
Nee, zo blijkt. We geven de foto in op Google Afbeeldingen en zien dat de foto op 10 mei 2020 werd gepost in ‘Hôpitaux en lutte’, een Franse Facebookgroep over vakbondsacties in de medische sector. De reden voor het protest op de foto is niet uit de post op te maken. We nemen contact op met de Facebookgroep en vragen hen naar de aanleiding van de foto. We kregen nog geen antwoord.
De Facebookgroep werd opgericht in 2014 en bevat ook een link naar een Franse website. We klikken door en komen terecht op de website ‘Hôpitaux en Lutte contre l’Hôsterité’.
In 2014 protesteerden verschillende ziekenhuizen tegen besparingen in de Franse gezondheidszorgsector die als ‘hôstérité‘ werden omschreven: een samentrekking van ‘hôpitaux‘ (ziekenhuizen) en ‘austérité‘ (bezuinigingen).
Conclusie
Online circuleert een foto van Franse protesterend zorgpersoneel. Volgens de posts zouden ze protesteren tegen de verplichte coronavaccinatie die de Franse overheid op 12 juli heeft aangekondigd. Dat klopt niet. De foto werd al op 10 mei 2020 gepost in een Franse Facebookgroep die zich tegen bezuinigingen in de Franse gezondheidssector verzet. We beoordelen de stelling dan ook als onwaar.
Bronnen
Gearchiveerde Facebookpost (13 juli 2021)
Gearchiveerde Tweet (13 juli 2021)
Artikel Knack (12 juli 2021)
Gearchiveerde Facebookpost (10 mei 2020)
Website Hôpitaux en lutte contre l’hôsterité
Artikel France Blue (22 september 2014)
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien? Stuur uw vraag met exacte bronvermelding van het citaat naar factcheck@knack.be
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.