Fabiola wil met stichting 70 procent successierechten op erfenis omzeilen

© Belga
Simon Demeulemeester

Koningin Fabiola heeft een private stichting in het leven geroepen die haar moet toelaten een gepaste regeling uit te werken voor haar erfenis.

Koningin Fabiola heeft een private stichting in het leven geroepen die haar moet toelaten een gepaste regeling uit te werken voor haar erfenis. Dat schrijven de kranten van Sudpresse. De kinderloze Boudewijn en Fabiola lieten geen directe erfgenamen na, maar de koningin wil minstens een deel van haar erfenis naar haar directe biologische neven en nichten laten vloeien.

Sinds de dood van koning Boudewijn in 1993 heeft Fabiola volgens de kranten een kleine 27 miljoen euro dotaties ontvangen, maar erfde ze ook nog van haar overleden echtgenoot. Zonder erfgenamen zouden de successierechten op haar fortuin oplopen tot 70 procent, maar de stichting helpt haar daaraan te ontkomen.

Volgens de statuten, die al in het Staatsblad verschenen, heeft de stichting “Fons Pereos” vier doelstellingen. Zo wil ze haar familieleden bijstaan, historische en culturele werken van het koningspaar promoten, bijdragen aan de Astrida Stichting van wijlen koning Boudewijn en katholieke instellingen een duwtje in de rug geven.

De raad van bestuur bestaat naast Fabiola nog uit acht leden. In geval van ontbinding gaan de fondsen naar de Astrida Stichting en een andere private stichting die de koningin in 1999 in Spanje heeft opgezet, luidt het nog.

Paleis was niet op de hoogte
Het paleis wilde niet reageren op de oprichting van de stichting van Fabiola, “aangezien het om een puur persoonlijk initiatief gaat. Bovendien informeerde de koningin ons niet over de stichting”, aldus het koninklijk paleis.

N-VA: ‘Overheidsgeld wordt van beoogde doel afgewend’
N-VA Kamerlid Theo Francken is het niet eens dat Fabiola een private stichting heeft opgericht. “Iedereen heeft het recht zijn situatie financieel te optimaliseren, dus ook koningin Fabiola, maar hier gaat het om overheidsgeld dat van het beoogde doel wordt afgewend”, aldus Francken.

Francken wijst erop dat de Belgische staat nooit een dotatie of civiele lijst betaald heeft met het oog op het onderhouden van neven en nichtjes. Een dotatie is functioneel, en moet de betrokkene toelaten een functie uit te oefenen. Het is geen loon dat wordt betaald en dat privé-geld is, aldus de N-VA’er. Volgens hem vermengt de koninklijke familie – ook koning Boudewijn richtte de stichting Astrida op – overheidsgeld met privé-fortuin.

Dat kan enkel omdat er geen controle is vanwege het Rekenhof op de bestedingen van de dotatie, en omdat de dotatie en civiele lijst slechts één som toekent, stelt Theo Francken. Het N-VA-Kamerlid verwijst naar de besluiten van de studiedag van zijn partij over de monarchie. Daarin wordt gepleit voor een controle door het Rekenhof en het opsplitsen van de dotatie en civiele lijst in een belastingvrije werkingstoelage en een vergoedend deel waarop belastingen verschuldigd zijn.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content