Explosie Manchester: ‘OCAD volgt zaken op de voet’
Het OCAD, het Belgische orgaan voor de dreigingsanalyse, “volgt de zaken op de voet” na de vermoedelijke terreuraanslag in Manchester.
Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gezegd in De Ochtend op Radio 1. Zoals gewoonlijk onderzoekt de dienst of er mogelijk Belgische linken bestaan en gaat ze na of er eventueel sprake is van een verhoogde dreiging voor ons land.
“Je ziet dat de dreiging niet weg is, dat we alert moeten blijven”, aldus Jambon.
De minister bevestigde dat België ook na de explosie in Manchester op dreigingsniveau 3 blijft, het op één na hoogste niveau. Niveau 4 wordt alleen afgekondigd als de inlichtingen- en veiligheidsdiensten erg concrete info hebben over een nakende aanslag, zo bracht hij in herinnering.
Jambon herhaalde voorts dat “de dreiging ligt op soft targets” zoals openbare plaatsen en evenementen waar veel mensen samenkomen. Bijkomende maatregelen voor ons land kondigde Jambon alvast niet aan. “We gaan nog eens de richtlijnen rond grote evenementen uitsturen naar de lokale besturen, maar dat zijn richtlijnen die we eerder al uitgevaardigd hebben”, klonk het wel nog.
Geen nieuwe maatregelen in Brussel, al maximale beveiliging door NAVO-top
In de stad Brussel zal geen extra politie worden ingezet als gevolg van de aanslag die in Manchester aan zeker 22 mensen het leven heeft gekost. Dat heeft burgemeester Yvan Mayeur dinsdag laten weten. “Met het oog op de NAVO-top die donderdag in Brussel plaatsvindt, hebben we al maximale veiligheidsmaatregelen genomen waarbij we systematisch de hypothese van een aanslag voorzien.” Ook bij het crisiscentrum klinkt het dat er geen nieuwe maatregelen komen.
Mayeur benadrukt dat er sowieso al meer dan 4.000 politiemensen in de hoofdstad worden ingezet tijdens de NAVO-top en de daaraan gekoppelde komst van de Amerikaanse president Donald Trump. “We hebben enkele dagen geleden een stand van zaken opgemaakt op veiligheidsvlak”, zo klinkt het. “Sinds de aanslagen in Brussel wordt er systematisch rekening gehouden met de mogelijkheid van een aanslag. Momenteel bevinden we ons op het maximum van het maximum op het gebied van veiligheidsmaatregelen.”
Eerder had minister van Binnenlandse Zaken Jambon al duidelijk gemaakt dat OCAD, het Belgische orgaan voor de dreigingsanalyse, de zaken op de voet opvolgt, maar dat ook na de explosie in Manchester het dreigingsniveau op 3 blijft. Hij benadrukte wel dat de richtlijnen rond grote evenementen nogmaals zullen uitgestuurd worden naar naar de lokale besturen. Het gaat eigenlijk om een herinnering, want de richtlijnen werden al eerder uitgevaardigd.
De aanslag verandert ook niets aan de veiligheidsmaatregelen voor het bezoek van Trump aan de NAVO-top. Vorige week had het Crisiscentrum daarover al meegedeeld dat “in geen enkele van de evaluaties momenteel het (dreigings)niveau op 4 is bepaald”. Volgens het centrum is daar dinsdag nog altijd niets aan veranderd. “De analyses voor het treffen van de nodige maatregelen zijn gemaakt, alles wordt van nabij opgevolgd”, zo klinkt het.
New York versterkt veiligheidsmaatregelen
De autoriteiten van New York hebben de veiligheidsmaatregelen op gevoelige plaatsen verscherpt, nadat bij een ontploffing na het concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande in de Britse Manchester Arena 19 doden vielen.
De autoriteiten verduidelijkten dat er geen specifieke dreigingen zijn waargenomen voor de Verenigde Staten. De New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo kondigde bijkomende patrouilles aan op “openbare plaatsen die bijzonder gevoelig zijn”, en noemde het een “voorzorgsmaatregel” na de aanval in Manchester. “Deze daad van schijnbaar terrorisme bij een concert dat werd bijgewoond door duizenden tieners en jongeren, is een verschrikkelijke en onverklaarbare aanval tegen onze universele menselijke waarden”, zei de gouverneur in een verklaring.
“New York is solidair met de Britse bevolking en met onze vrienden over de hele wereld tegen de haat en de terreur”, voegde Cuomo toe.
Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft verklaard op zoek te zijn naar meer informatie over de aanval, en klaar te staan om bijstand te verlenen aan de Britten. “Op dit moment zijn er geen aanwijzingen van een specifieke dreiging tegen muzikale evenementen in de Verenigde Staten”, klonk het. “Toch kan het publiek verhoogde veiligheidsmaatregelen opmerken in en rond plaatsen en openbare evenementen, omdat de autoriteiten bijkomende voorzorgsmaatregelen nemen.”