Experten over startnota N-VA: ‘Verstrenging kinderbijslag wordt moeilijk’
N-VA wil dat nieuwkomers onder strengere voorwaarden sociale bescherming en kinderbijslag kunnen genieten. Dat stond te lezen in de startnota die de partij maandagvoormiddag voorstelde. Maar volgens experten wordt dat juridisch gezien een bijzonder moeilijke opgave.
Maandagvoormiddag presenteerde N-VA haar startnota als basis voor de verdere Vlaamse regeringsonderhandelingen. De Vlaams-nationalisten willen de voorwaarden voor nieuwkomers op sociale bescherming en kinderbijslag aanscherpen.
‘Wie aanspraak wil maken op de Vlaamse sociale bescherming en andere sociale voordelen, moet eerst vijf jaar ononderbroken, wettig en werkelijk in het land verbleven hebben en moet zich ten volle bekennen tot en inschakelen in onze Vlaamse gemeenschap’, zo staat te lezen. Bovendien wil de partij – het voorstel was volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever niet te nemen of te laten – een wachtperiode van zes maanden voor nieuwkomers die beroep willen doen op de kinderbijslag.
Dat voorstel ligt in het verlengde van het eerdere voorstel van minister voor Asiel & Migratie Maggie De Block om de personen die naar België komen via gezinshereniging vijf jaar lang te weerhouden van een werkloosheidsuitkering – óók als ze gewerkt hebben.
Migratieverenigingen
Maar volgens professor staatsrecht Hendrik Vuye (UNamur) wordt dat een bijzonder moeilijke klus. ‘De zogenaamde standstillverklaring, die staat in grondwetsartikel 23, bepaalt dat het algemene beschermingsniveau enkel aanzienlijk verminderd mag worden indien die maatregel het algemene belang dient. Die voorwaarde is zowel van toepassing op de sociale bescherming als op de kinderbijslag’, zegt het uittredend federaal parlementslid.
Dat wordt juridisch een harde noot om kraken. De federale Grondwet beperkt namelijk de mogelijkheden voor een Vlaams beleid. ‘Een zoveelste grendel dus. Ik begrijp ten volle wat men hier wil bereiken, maar het ook nog juridisch hard maken is een andere zaak’, aldus Vuye.
Als het voorstel effectief per decreet wordt gestemd, verwacht Vuye een juridische procedureslag. ‘Het voorstel wil de rechten verminderen van een bepaalde groep. Migratieverenigingen zullen de maatregel meteen ter discussie zullen stellen voor het Grondwettelijk Hof’, klinkt het.
Europese burgers
Yves Jorens, professor sociaal recht aan de UGent, treedt Vuye bij. ‘Het Grondwettelijk Hof had in januari om dezelfde redenen bezwaren bij de verstrenging van de inkomensgarantie voor ouderen. Het was de eerste keer dat het Grondwettelijk Hof toen een uitspraak deed over die standstillverklaring en de federale regering heeft de maatregel moeten aanpassen. Als het voorstel van N-VA realiteit wordt, verwacht ik nieuwe moeilijkheden’, aldus Jorens.
Bovendien is het volgens Jorens nog niet duidelijk of de N-VA de maatregel ook voor Europese burgers wil laten gelden. ‘Alhoewel de argumenten begrijpelijk zijn, stellen zich toch vragen rond mogelijke discriminatie voor Europese burgers. Voor hen kan je maximaal een minimumperiode van enkele maanden eisen. Langer wordt juridisch gezien bijzonder moeilijk. In Oostenrijk deed de regering onlangs gelijkaardige voorstellen over de uitvoer van de kinderbijslag, waarbij de Europese Commissie enkele bedenkingen heeft geuit’, waarschuwt hij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier