Europese Unie wil belangrijke ministerraad in Hongarije boycotten

Hongaars premier Viktor Orban. © GETTY

De Europese Unie is van plan een informele, maar niettemin symbolisch belangrijke Europese ministerraad die eind augustus in Hongarije plaatsvindt te boycotten. Dat zou ze willen doen als protest tegen het bezoek van de Hongaarse eerste minister Viktor Orban aan de Russische president Vladimir Poetin vorige week, zo is bij diplomatieke bronnen vernomen. De Europese Commissie zegt intussen haar geplande werkbezoek aan Hongarije af en stuurt geen commissarissen naar de EU-ministerraden die in Hongarije plaatsvinden.

Nu zijn land tijdelijk het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie waarneemt, heeft Orban een zelfverklaarde “vredesmissie” ondernomen. Die bracht hem naar de Oekraïense president Volodimir Zelenski, maar ook naar Poetin, de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse oud-president Donald Trump.

Het bezoek aan Poetin – in de EU persona non grata sinds hij twee jaar geleden Oekraïne binnenviel – zette kwaad bloed in Europa. De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid, de Spanjaard Josep Borrell, zou nu overwegen om gelijktijdig met de informele vergadering van de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Boedapest een andere vergadering in Brussel te beleggen, waardoor de bijeenkomst in Hongarije weinig tot geen aanwezigen zou hebben.

Volgens diplomaten zou deze boycot een subtiele manier zijn om de Hongaarse regering op de vingers te tikken voor de demarches van Orban. Want ook al zei de Hongaarse premier te beseffen dat hij op de internationale bühne niet namens de EU kan spreken, wekte hij met zijn bezoeken én met het gebruik van het Hongaarse EU-voorzitterschap een andere indruk. Verschillende landen gaven eerder al aan een Europese ministerraad te willen boycotten.

Als Borrell een andere bijeenkomst belegt op hetzelfde ogenblik als de informele bijeenkomst van de buitenlandministers – een traditie voor het land dat het EU-voorzitterschap waarneemt – wordt hen deze delicate beslissing uit handen genomen. ‘Ze zouden niet de politieke beslissing moeten nemen om niet naar Hongarije te gaan, maar zouden wel in Brussel moeten blijven’, luidt het.

Maandagavond maakte de Europese Commissie dan weer bekend dat ze het gebruikelijke bezoek van het voltallige college van commissarissen aan de lidstaat die voorzitter is, in het geval van Hongarije afzegt. Dat had normaal gezien deze maand moeten plaatsvinden, werd verplaatst naar september maar is nu dus finaal afgelast.

‘In het licht van de recente gebeurtenissen’ heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bovendien besloten dat er aan de verschillende informele vergaderingen van de Raad in Hongarije geen commissarissen, maar slechts hoge ambtenaren zullen deelnemen, zegt haar woordvoerder.

De formele ministerraden, waar bindende beslissingen over wetgeving worden genomen en die in Brussel of in Luxemburg plaatsvinden, worden niet geboycot.

Partner Content