Jean-Marie Dedecker (LDD)
‘Energiepact met kerncentrales is de enige duurzame oplossing voor onze energiebevoorrading’
‘Het riedeltje dat we onze kerncentrales moeten sluiten omdat men anders niet meer zou investeren in duurzame energie is economische onzin’, schrijft Jean-Marie Dedecker.
Er hangt hoogspanning in de lucht bij de Vlaamse Regering. Energieminister Bart Tommelein (Open VLD) verwijt Geert Bourgeois lid te zijn van de nucleaire lobby omdat de minister-president nog twee kerncentrales wil openhouden na 2025. De winderige pot verwijt de nucleaire ketel dat hij zwart ziet. Als zeeschoothondje van de Oostendse Keizer Johan Vande Lanotte (SP.A) zat marketeer Tommelein jaren in allerhande constructies rond de Oostendse Haven die hand-en spandiensten verlenen aan de offshore windboeren, Electrawinds inbegrepen. Cadeaus zo gigantisch dat ze twee derden van hun omzet uit de groenestroomcertificaten halen, minimum voor 14 miljard euro. De irrationele ambitie om ons nucleair park te sluiten is gebaseerd op een (zoveelste) studie van hoogspanningsnetbeheerder Elia, waarvan onze energiewaakhond Creg nu zelf brandhout maakt. De studie die moet dienen als handleiding voor het energiepact van de regering wordt door haar eigen diensten betwist. De blinden leiden de doven of is het omgekeerd.
Energiepact met kerncentrales is de enige duurzame oplossing voor onze energiebevoorrading
Tommelein zou even het interview kunnen lezen met James Hansen in De Volkskrant. Deze ex-Nasa-topman en prominent klimaatwetenschapper waarschuwde het Amerikaans Congres in 1988 al voor de opwarming van onze planeet door de toenemende CO2-uitstoot. Hij is zo’n duurzaamheidsapologeet dat hij vindt dat de topmannen van de oliebedrijven moeten aangeklaagd worden voor misdaden tegen de menselijkheid, en hij vergelijkt kolentransporten met de treinkonvooien naar de concentratiekampen.
Maar net als gerenommeerde wetenschappers en groene denkers als Ken Caldeira, Kerry Emanuel, James Lovelock, Stewart Brand, Jeffrey Sachs en George Monbiot noemt hij het verzet tegen kernenergie krankzinnig. Het is de volgende logische stap in onze energievoorziening na steenkool, aardolie en gas die telkens minder CO2-uitstoot opleverden toen ze gebruikt werden voor onze energiebevoorrading. Eén bolletje uranium ter grootte van een pingpongbal is genoeg om 100 jaar lang in alle energiebehoefte te voorzien bij een gemiddelde Amerikaanse levensstijl, laat staan een Europese.
Maar er is meer. Uranium kan weldra vervangen worden door thorium en kernfusie zit ook nog in de pijplijn. De MSR technologie met thorium is al 50 jaar geleden bewezen in het beroemde MSRE-experiment in het Oak Ridge National Laboratory. Japan en Noorwegen zetten nu in op thorium en China pompte zopas nog 350 miljoen dollar in een project om een thoriumreactor met gesmolten zout als koelmiddel te ontwikkelen. In India wordt er een prototype van 500 MW actief vanaf 2018. Thorium wordt genoemd als de groene vervanger van uranium. Dit zilverwit metaal werd in 1828 ontdekt door de Zweed Jons Berzelius. Volgens het wetenschappelijk tijdschrift Eos is het zo licht radioactief dat je probleemloos een klomp van dit metaal in je broekzak kunt steken. Je kunt er ook geen atoomwapens mee bouwen en het heeft een hoge halveringstijd. In de bodem van de VS, Turkije, India en Australië zit er nu een gekende voorraad van 4,4 miljoen ton, waarvan 2,6 miljoen ton winbaar aan 80 dollar per kilo. Volgens Nobelprijswinnaar en oud-directeur van het Zwitserse CERN Carlo Rubbia is een thoriumcentrale driemaal goedkoper dan een steenkoolcentrale en vijf maal goedkoper dan één op aardgas.
De luchtverontreiniging door fossiele brandstoffen zorgt volgens de WHO voor 10.000 doden per dag, terwijl rechtstreekse slachtoffers van kernenergie de laatste halve eeuw amper enkele honderden bedraagt. Grote milieuorganisaties zijn irrationeel en quasi religieus volgens James Hansen en vrezen donaties en subsidies mis te lopen door tot voortschrijdend inzicht te komen. Ze vinden hun voortbestaan belangrijker dan het redden van de planeet. Zon- en windenergie kunnen door gebrek aan opslagmogelijkheid ons groeiend energieverbruik door de bevolkingsaanwas nooit bevoorraden en de fossiele brandstoffen vervangen. Zelfs Zwitserland, dat bulkt van natuurlijke energie met stuwdammen en windmolens op berghellingen, heeft bij referendum beslist dat de levensduur van haar kerncentrales verlengd wordt. In 2015 werden tien nieuwe kernreactoren opgestart. Het hoogste aantal in een kwarteeuw. Tegelijk steeg de nucleaire productie wereldwijd met 1,3 procent.
Olie in het hoofd of gas in de buik
Soms vraag je je af of onze beleidsmensen te veel olie in het hoofd hebben of te veel gas in de buik. Of zorgt winderigheid ook voor kolder in de kop? Overal worden gascentrales gesloten wegens te duur en te vervuilend door de CO2-uitstoot. De Duitse industriële trots Siemens schrapt daardoor zelfs 6.900 banen in haar gasturbinefabrieken. Om gascentrales rendabel te maken moet de elektriciteitsprijs immers al twee keer zo hoog zijn als de gasprijs. Om onze kerncentrales tegen 2025 te sluiten moeten er hier ter compensatie negen nieuwe onrendabele gascentrales gebouwd worden volgens bovenvermelde Elia-studie.
De subsidiekraan moet voor deze miljardeninvesteringen terug massaal worden opengedraaid, niet alleen voor de bouw maar ook voor de gasimport, waarvoor we afhankelijk worden van Rusland. Deze wordt dan doorgerekend aan de belastingbetaler met allerhande groenestroomcertificaten in de elektriciteitsfactuur en we kreunen nu al onder onze energierekening. Van de Turtel- naar de Tommeltaks.
Een bestaande uraniumreactor, waarvan er in ons landje zeven staan, is nochtans vrij eenvoudig om te bouwen tot een tussenvorm van een thoriumreactor. Het is te vergelijken met de overstap van benzine mét naar benzine zonder lood. De innovatie en de wetenschap staan niet stil en windmolens zijn een techniek uit de middeleeuwen. Zonder nucleaire energie gaat het licht uit en met gas wordt CO2 gestookt, adem voor de planten, maar blijkbaar vergif voor de apologeten van de klimaatkerk. Werkgeversorganisaties als Agoria, Essencia en Febeliec zijn al overtuigd van de nucleaire noodzaak, en mijn buurman wil ook niet terug aan de gaslamp.
We kunnen beter al onze kernreactoren draaiende houden, en met de opbrengst van de nucleaire winsten nieuwe duurzame energiebronnen ontwikkelen, ook in de nucleaire sector.
Het riedeltje dat we onze kerncentrales moeten sluiten omdat men anders niet meer zou investeren in duurzame energie is economische onzin. Men is toch ook niet gestopt om de investeren in de ontwikkeling van de GSM omdat er vaste telefoonlijnen bestonden? We kunnen beter al onze kernreactoren draaiende houden, en met de opbrengst van de nucleaire winsten nieuwe duurzame energiebronnen ontwikkelen, ook in de nucleaire sector. Ons bestaand park kan nog enkele decennia mee. Elk onderdeel is al enkele keren vernieuwd. De haarscheurtjes in component C0065 van het reactorvat in Doel 3 werden met ultrasoon al ontdekt in 1975 en onderzocht door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle in 2012. Tihange 2 werd opnieuw opgestart in december 2015 en Doel 3 in januari 2016.
De rest is stemmingmakerij van de klimaatalarmisten. Onze energieminister Bart Tommelein zou zelfs ook eventjes naar de wijze raad van zanger en wereldverbeteraar Sting kunnen luisteren: “If we’re going to tackle global warming, nucleair is the only way you can create massive amounts of power”. Zet die dolgedraaide gasplaat af, Bart, en leg een nucleaire LP op. Je grenzeloze ambitie om als terminator van onze kerncentrales de geschiedenis in te gaan is niet alleen ijdeltuiterij maar ook een black-out van het gezond verstand. Zelfoverschatting is het verraad van eigen kunnen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier