Een vraag over de banken? Stel ze aan Michel Vermaerke (Febelfin)
Heeft u een originele en relevante vraag voor Michel Vermaerke, ceo van Febelfin? Stel ze hier en maak kans op twee filmtickets.
Mail uw naam, adres en vraag voor Michel Vermaerke naar mijnvraag@knack.be. De vraag van de week wordt beloond met 2 filmtickets.
De Belgische banksector wil in de toekomst duizenden technologische jobs creëren en vraagt de overheid om met geld over de brug te komen. Volgens sectorfederatie Febelfin is een voortrekkersrol in banktechnologie goed voor de economie en voor de overheid.
De oproep kreeg meteen ook veel kritiek. Vijf jaar geleden moesten de grootbanken met overheidsgeld overeind gehouden worden. Een nieuwe vraag om hulp is volgens sommigen bijzonder cynisch. Ontslagnemend staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) noemde de oproep ‘onwezenlijk’.
De vraag rijst of de banken vandaag iets geleerd hebben uit de wereldwijde financiële crisis. Ze zullen zich moeten houden aan de strengere regelgeving maar zal er ook voldoende ruimte komen om nieuwe banken toe te laten die het bestaande model kunnen uitdagen en een alternatief bieden voor het geschonden vertrouwen tussen bankiers en hun cliënteel?
Klanten blijven volgens hoofdeconoom Ivan Van de Cloot van het Itinera Institute ook vandaag nog te lang bij dezelfde bank en zouden zich assertiever moeten opstellen. En terwijl de federale formateurs zich het hoofd breken hoe ze de Arco-aandeelhouders kunnen vergoeden vragen veel spaarders zich af wat ze met hun centen moeten doen nu de rente historisch laag blijft en het spaarboekje niets meer opbrengt.
Michel Vermaerke is sinds 2005 de ceo van Febelfin, de Federatie van de Belgische financiële sector.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier