Eén jaar na 22/3: verschillende herdenkingsmomenten in Brussel
In Brussel worden vandaag, dag op dag een jaar na de aanslagen op Brussels Airport en de metro, een aantal herdenkingsmomenten gehouden. Een overzicht.
Op Brussels Airport wordt om 7.58 uur, het uur waarop de eerste ontploffing plaatsvond op de luchthaven, een minuut stilte gehouden. Hetzelfde gebeurt in het Brusselse metrostation Maalbeek, om 9.11 uur, het uur van de ontploffing in het metrostel. Op beide plechtigheden zullen koning Filip en koningin Mathilde aanwezig zijn. Nog om 9.11 uur zullen woensdag de werknemers van de stad Brussel samenkomen op de Grote Markt.
Later op de voormiddag wordt in de Kleine Wetstraat een monument van Jean-Henri Compère onthuld, voor alle slachtoffers van aanslagen. Ook daar zal het vorstenpaar aanwezig zijn.
Aan de Brusselse Beurs wordt tussen 12 en 12.30 uur een moment van bezinning gehouden in aanwezigheid van de burgemeester en de schepenen van de hoofdstad. De scholen van de stad en het Koor van de Munt zullen de bijeenkomst muzikaal begeleiden.
Het collectief #TousEnsemble #SamenEén organiseert woensdag een burgerherdenking van de aanslagen op het Beursplein in Brussel. Om 15.00 uur worden vanuit Molenbeek, Schaarbeek en de Europawijk wandelingen naar de Beurs georganiseerd. Tegelijkertijd is er in de Horta Hall van de Bozar het ‘Ritueel van Verbinding’ van de choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, danscollectief Rosas en dansschool P.A.R.T.S. Ook We Have The Choice, het vrijwillig burgerinitiatief van Kristin Verellen, die haar levenspartner verloor in de aanslagen van Maalbeek, sluit zich hierbij aan. Nadien wordt er vanuit Bozar naar de Beurs gewandeld.
Om 16.00 uur vindt aan de Beurs een burgerherdenking plaats met muziek, bloemen en toespraken.
Om 18.00 uur gaat kardinaal Jozef De Kesel een gebedswake voor in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen.
In de Sint-Jan-de-Doperkerk in Molenbeek vindt om 20.00 uur een interreligieus herdenkingsconcert plaats, met gezangen van zowel moslims als christenen.
Naar aanleiding van deze herdenkingsdag slaan mediagroepen VRT en Medialaan, samen met de RTBF en RTL, de handen in elkaar voor de rechtstreekse uitzending van de grote nationale herdenking. Er zal zowel op tv als op de radio uitgebreide aandacht uitgaan naar de verschillende herdenkingsmomenten. Daarnaast brengen beide mediagroepen ook debatprogramma’s en analyses van de gebeurtenissen van een jaar geleden.