Eén dode en honderden gewonden door ontploffingen van Hezbollah-beepers
Honderden mensen in verschillende regio’s van Libanon zijn dinsdag gewond geraakt toen hun beepers ontploften. Dat heeft de Libanese minister van Gezondheid Firas Abiad gezegd.
Veiligheidsbronnen spreken tegenover persbureau Reuters van meer dan duizend gewonden. Een bron binnen de machtige pro-Iraanse beweging Hezbollah zegt dat een “groot aantal” van hun leden gewond geraakt is. Er zou alvast sprake zijn van één dodelijk slachtoffer, een tienjarig meisje. Zij kwam om het leven bij de ontploffing van de beeper van haar vader, zo meldden haar familie en een Hezbollahbron.
Volgens het Iraanse persbureau Mehr zou ook de Iraanse ambassadeur in Libanon gewond zijn geraakt bij het incident. Eerder liet een bron die dicht bij de militie staat al weten dat het om ‘Israëlische piraterij’ gaat. De ontploffingen zouden zich voorgedaan hebben in een zuidelijke buitenwijk van hoofdstad Beiroet, traditioneel een bolwerk van Hezbollah, en ook in het zuiden van het land.
Verschillende getuigen zagen hoe ambulances in de voorstad van Beiroet gewonden naar ziekenhuizen overbrachten. De ziekenhuizen riepen al op om bloed te doneren. Het ministerie van Gezondheid heeft alle burgers ‘die draadloze communicatiemiddelen hebben, opgeroepen ervan weg te blijven tot duidelijk is wat aan het gebeuren is’. Tegelijkertijd werd alle medisch personeel opgeroepen zich naar de ziekenhuizen te begeven om te helpen bij de opvang van de enorme aantallen gewonden die met spoed binnenkomen voor behandeling. Het officiële Libanese persbureau maakte melding van een ‘ongezien veiligheidsincident’, dat werd toegeschreven aan de Israëlische ‘vijand’.
Daar was te lezen dat het systeem met beepers ‘via hoogtechnologie was gepirateerd’. Reuters vroeg het Israëlische leger om commentaar, maar kon nog geen reactie verkrijgen. Hezbollah heeft zijn leden gevraagd geen gsm’s meer te gebruiken, om te vermijden dat Israël hen zou hacken. In de plaats kwam een systeem met beepers waarmee leden worden opgeroepen zich bij hun eenheden te voegen.
Sinds de aanval van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas op Israël op 7 oktober en de daaruit voortvloeiende oorlog in de Gazastrook komt het ook op de grens tussen Israël en Libanon geregeld tot schermutselingen. Daarbij vielen al 627 doden in Libanon, van wie het merendeel Hezbollahstrijders. Aan Israëlische zijde vielen al 50 doden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier