Doe slim aan pensioensparen
Zoals u weet is het fiscale pensioensparen een interessante manier om uw wettelijk pensioen aan te vullen.
Zoals u weet is het fiscale pensioensparen een interessante manier om uw wettelijk pensioen aan te vullen. U kunt immers een bedrag van maximaal 870 euro (bedrag geldig voor inkomstenjaar 2010) besteden aan een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering. In het eerste geval bent u niet zeker hoeveel de premie precies zal opleveren.
Toch kunt u deze opbrengst verhogen door de premies gespreid te betalen. In plaats van in één keer 870 euro te betalen op het einde van het jaar, kunt u beter elke maand 1/12de van dat bedrag of 72,5 euro betalen. Dit kan perfect door te werken met een permanente opdracht bij de bank. Door deze maandelijkse betaling, spreidt u het beleggingsrisico.
Een gespreide premiebetaling is niet nodig bij een pensioenspaarverzekering. Dat geeft u immers een gewaarborgd rendement van 2 à 2,75%, eventueel aangevuld met een niet gegarandeerde winstdeelname. De betaalde premie levert u een belastingvermindering op van 30 à 40% (plus uitgespaarde gemeentebelasting), zowel bij een pensioenspaarfonds als een pensioenspaarverzekering. Het fiscale voordeel verbonden aan het pensioensparen brengt echter ook een belasting mee op het einde van de rit. Op uw 60ste wordt er immers een lage en eenmalige belasting van 10% ingehouden, tenminste als u vóór uw 55ste met pensioensparen bent begonnen.
Let wel, de fiscus gaat deze 10% toepassen op de betaalde premies gekapitaliseerd tegen 4,75% per jaar. De fiscus gaat er met andere woorden van uit dat uw premies minstens 4,75% per jaar hebben opgeleverd. Doet uw pensioenspaarfonds beter, dan betaalt u op het surplus geen belasting. Doet uw fonds echter slechter, dan betaalt u belasting op een opbrengst die u niet hebt gekregen. De bank zal het nodig aantal deelbewijzen verkopen om de 10% belasting te kunnen doorstorten aan de fiscus. Dit gebeurt automatisch. Als pensioenspaarder zult u op de rekeninguittreksels die u van de bank krijgt, kunnen lezen hoe groot deze belasting was en hoeveel deelbewijzen er van uw fonds zijn verkocht. Dit gebeurt aan de koers van het deelbewijs op uw 60ste verjaardag.
Een tip, stort uw premie pensioensparen in het jaar dat u 60 wordt na uw verjaardag. Op die manier vermijdt u dat u op deze premie (bv. 870 EUR in 2010) 10% belasting betaalt. Let wel, als u na uw 55ste met pensioensparen bent begonnen en minstens 5 stortingen hebt gedaan, dan wordt het bijeengespaard kapitaal slechts belast op de tiende verjaardag van de eerste storting. Bent u bv. op uw 57ste met pensioensparen begonnen, dan moet u wachten tot uw 67ste om de fiscaal gunstige eindbelasting van 10% te kunnen betalen. Vraagt u het kapitaal van uw pensioensparen op vóór uw 60ste (of voor de tiende verjaardag van de eerste storting), dan betaalt u een eindbelasting van 33%.
Er zijn trouwens fiscale redenen om ook na 60ste te blijven pensioensparen. Het pensioensparen kent immers geen wettelijke minimum eindleeftijd. Maar om ten volle van de voordelen van het pensioensparen te genieten, is het zowel voor mannen als vrouwen aan te raden een pensioenspaarcontract af te sluiten met als eindleeftijd 65 jaar. Tussen uw 60ste en uw 64ste kunt u immers nog vijf keer een premie pensioensparen betalen waarop u een fiscaal voordeel krijgt zonder dat u ook maar 1 euro belastingen moet betalen op het in deze periode opgebouwde kapitaal.
Johan Steenackers
Pensioensparen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier